一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
零食X語,
當時我中學生,第一份pt,
入到去以經知道個女經理唔中意我鋪內一名員工,
我係入面同人相處無問題,但我未見過女經理,

我做左7日左右申請離職,
之後二日後收到間公司女經理打比我話:X小姐,你離職姐,唔需要剪爛我地d 個人拍卡
之後我當然話無, 佢仲話黑名單我,仲要係我未出糧d 錢到扣。

諗返起都好撚嬲,從始以後我無幫親過呢間零食店,

新都會果間

放收銀果d 係就過期既食物
d 零食貴過出面
做緊某護膚及化妝品嘅pt
做左兩年 仆街同事逼我sell客
我唔chur啲客又比說話我聽
明明一開始HR講明唔洗我地跑數
同埋我冇train過 有時客問啲野我根本唔識答
點撚樣sell? 即係要我呃人啦?

大熱天時又要拎啲重野去分店

去廁所排隊排耐左又想chok我係咪去左蛇王
:廁所多唔多人排隊呀?

新年期間返工開工利是又冇
成班同事又吝嗇
你唔開口講恭喜說話都唔撚比利是你

咁都算 最撚嬲嘅係
有個前ft因爲搵左份新工而轉左做pt
但我地舖本身鐘唔多 編更條撚屌有鐘淨係編比佢
搞到到我一個月返得3日 甚至1日 On9
個阿姐之前仲屌我交得少更喎
屌你老母啦 我交咁多你咪又係唔撚編比我返
仆街含家產 次次諗起佢點串我就好撚柒嬲

利申:仲做緊

我識得有個人又類似係咁
係雪XX?韓國公司?
返補習社做功課輔導
一對六已經chur撚到仆街
啲功課堆積如山 對極都未完
又多濕鳩嘢要睇 eg有冇寫日期
同時間對功課默書改練習
仲要俾啲細路chur我問我得未
然後又話果個個工人姐姐到左佢趕佢學琴要早走

仲要人工得$50 返得兩個鐘

一對一是常識吧

做番學校果隻啦,人工去到90。中學果d真係沒野做,問你唔識叫佢落下教員室問老師。

只要佢夠鐘番黎執書包就ok
原來咁多aeo嘅巴絲
最on9一定係要pt幫你追數
人工又唔係高,又冇錢分
同埋啲人圍威喂,熟嘅就冇乜嘢
唔熟嘅就俾人狂屌

係呀,話緊你呀死矮撚

矮都算,仲要肥!

我明你講乜
返補習社做功課輔導
同時間對功課默書改練習

一對一是常識吧

做番學校果隻啦,人工去到90。中學果d真係沒野做,問你唔識叫佢落下教員室問老師。

我做過返學校果隻 睇留堂班
比人壓價70一個鐘 每日返個半鐘
個時間閪到完全搵唔到其他工
唔可以玩電話 完全無野做 問我又唔識
學生黎到簽到又行去第二度玩
齋坐比佢地話好hea
話說搵pt做,唔好話貪話屋企附近有而搵冒險樂園做,真心大伏。
人工低,刻薄到死飯鐘得45mins,而且新人入去實派你掃彩虹。星期六日忙到爆炸,d仆街一係擲完唔認獎,一係就擲完明顯唔中都問中唔中。人多真係睇到一頭煙 人手唔夠,好多時要一個人做哂派獎掃彩虹,心腳慢d都被d中年師奶阿叔話9你

最9既係班做耐左既老SEAFOOD,睇到你踢哂腳就就咁望下你然後就走左去。賤撚到死。

仲要間野幾縮皮下,成間鋪做長工既有7,8個人。但得經理同個資歷最耐既係FT,其他人係當PT請(但番FT既更)。年假同勞工保險都慳唔少。

做左半個月就QUIT左,但真係唔明點解果度D人會肯長做。
話說搵pt做,唔好話貪話屋企附近有而搵冒險樂園做,真心大伏。
人工低,刻薄到死飯鐘得45mins,而且新人入去實派你掃彩虹。星期六日忙到爆炸,d仆街一係擲完唔認獎,一係就擲完明顯唔中都問中唔中。人多真係睇到一頭煙 人手唔夠,好多時要一個人做哂派獎掃彩虹,心腳慢d都被d中年師奶阿叔話9你

最9既係班做耐左既老SEAFOOD,睇到你踢哂腳就就咁望下你然後就走左去。賤撚到死。

仲要間野幾縮皮下,成間鋪做長工既有7,8個人。但得經理同個資歷最耐既係FT,其他人係當PT請(但番FT既更)。年假同勞工保險都慳唔少。

飲食狗都唔屌

Land 入面會好好多

有無方法做其他land 諗起做大街真係日日放工喊

聽人講除非識其他land嘅經理同佢直接申請話去個到做 如果唔係就搏一鋪 不過諗起中empo嘅機會太大就冇呢個勇氣再apply

empo+機場兩大伏 大部分新人都派依兩間 屌佢

大街啲人事差到仆街
啲ft做到狗咁,唔止要企檔收錢執貨sell野,仲要不停教新人
最慘係,個新人開始熟手完約唔續
聽聞佢哋啲續約原因好主觀,中意嘅日日hea做都照續,唔中意嘅做野快手都唔續

埋到堆啲八婆厹咪續囉

係喎
班姣婆淨係續仔唔續女

唔好以為其land好好多
天下烏鴉一樣黑
好多年前我做過a land d lead西到喊
有個叫yee既lead 又係個d自己大大聲講野吹水兩粒鐘就得 我講兩句野就屌9我
親眼目睹佢西面翻我白眼轉頭同其他同事講我壞話
間鋪根本長時間冇客 所以基本上佢可以全日都吹水講是非 我就扮執貨扮到2046
On floor 簡直活受罪 出車都仲開心d
聽講早排縮皮炒左d人 唔知yee呢條矮肥死八婆比人炒左未呢 未既我發過誓入land既話一定瘋狂投撚訴爆你
以前返學做part time
係啲所謂日式食肆到做待應
佢有款pizza 係非常薄 我地上枱是都會提佢
「pizza比較薄好快凍 趁熱食比較好」

點知有次遇到個閪女人
個pizza都咬左幾下 佢叫我埋去
屌9我點解pizza唔熱
咁好啦拎入廚房比師傅叮返熱比佢 就再上枱

點知個閪女人 再屌9我點解
唔係比一個全新既佢 仲一邊鬧一邊用對食既野既筷子拍打我隻手
真係覺得勁委屈

點知有次遇到個閪女人

真係覺得勁委屈

痴線

點知有次遇到個閪女人

真係覺得勁委屈

痴線

好多香港人都痴撚線
以為自己係客就係上帝

點知有次遇到個閪女人

真係覺得勁委屈

痴線

好多香港人都痴撚線
以為自己係客就係上帝

真係覺得好多香港人都好冇品
有時見到身邊人對服務業既人差 我會忍唔住屌9佢
人地都係打份工姐 何必難為人
之前第一份工返爭鮮 諗起都辛苦
永遠都唔夠人 經常自己企一個場
d枱永遠都唔會執完
d客勁劣 食到成堆蟹籽係餐具盒
又要倒油池
d碟冇人洗就你洗
總知由朝做到晚
唔知點解個陣可以做到5個月

我做左四日就頂唔順
之前第一份工返爭鮮 諗起都辛苦
永遠都唔夠人 經常自己企一個場
d枱永遠都唔會執完
d客勁劣 食到成堆蟹籽係餐具盒
又要倒油池
d碟冇人洗就你洗
總知由朝做到晚
唔知點解個陣可以做到5個月

我做左四日就頂唔順

我元氣三日
仲有係part time當full time用
做哂full time要做既野或者返到成個full time咁,得6日假

如果你連四個星期都超過18個鐘
記得睇佢地有無出返啲勞工假錢比你
閪同事閪客閪老細
完!
part time洗到盡
返補習社做功課輔導
同時間對功課默書改練習

一對一是常識吧

點搵?
有無人想做差局戲子,搵我
Tg cowtonxy

屌 太遲先見到
返左一排 勁後悔 搵到工即走
做緊M&S
有無同事

有無方法做其他land 諗起做大街真係日日放工喊

聽人講除非識其他land嘅經理同佢直接申請話去個到做 如果唔係就搏一鋪 不過諗起中empo嘅機會太大就冇呢個勇氣再apply

大街啲人事差到仆街
啲ft做到狗咁,唔止要企檔收錢執貨sell野,仲要不停教新人
聽聞佢哋啲續約原因好主觀,中意嘅日日hea做都照續,唔中意嘅做野快手都唔續

埋到堆啲八婆厹咪續囉

係喎
班姣婆淨係續仔唔續女

天下烏鴉一樣黑
有個叫yee既lead 又係個d自己大大聲講野吹水兩粒鐘就得 我講兩句野就屌9我
間鋪根本長時間冇客 所以基本上佢可以全日都吹水講是非 我就扮執貨扮到2046
聽講早排縮皮炒左d人 唔知yee呢條矮肥死八婆比人炒左未呢 未既我發過誓入land既話一定瘋狂投撚訴爆你

做演藝人員要咩資格先會請

大街啲人事差到仆街

埋到堆啲八婆厹咪續囉

係喎
班姣婆淨係續仔唔續女

天下烏鴉一樣黑

有手有腳 正常樣
唔好以為有好高要求 流失率好大
因為好辛苦

大街啲人事差到仆街

埋到堆啲八婆厹咪續囉

係喎
班姣婆淨係續仔唔續女

天下烏鴉一樣黑

有手有腳 正常樣
唔好以為有好高要求 流失率好大
因為好辛苦

係咪要成日練舞 其實次次睇親都覺得啲表演者好齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞