一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
想問下馬會partime好唔好做
Btw上網睇話要請既一個星期就會收到電話 今日岩岩好見完工一個星期都無電話打黎 係咪姐係唔請

應該唔請 利申做緊
好撚Hea 日日屌9啲啊叔
番酒店炒散 靚女就唔洗做 行行企企
我地就要做埋佢果份

鬼叫你冇閪 唔靚咩

有閪唔靚都一樣要搬搬抬抬
迪士尼大鋪 啲人閪撚到仆街 唔埋堆就當你透明 成班似住自己做耐少少就老屎忽上身 咩都點晒你做自己就圍爐傾計食野
返過餐廳對住啲廚房佬都好過對住呢班臭閪 係呀話緊你呀成座山咁巨嘅肥閪

我之前係你對面果間做,啲人真係好撚閪

見住啲人圍威喂一路講咩大家庭呀好開心呀一路閪班spt面就想嘔

其他land唔知會唔會好啲

諗起之前返緊果排個人返到好似抑鬱咁 ,日日袋住封辭職信又唔敢交出去 ,好彩臨尾啲更編曬倉,唔洗睇咁多ft八婆面色
成日心思思想apply spt搏其他land但好驚又中伏
一間懶係高級嘅西餐廳
個老闆去過外國學整gelato
個老闆好好人5x歲到 就係衰吾識做生意
又有班on9細佬妹家姐
佢個妹 40尾50頭果隻
八婆到一個點 以為自己好撚醒 其實就on9到不行
成日人前扮好人 人後屌9人
果時我返夜 有個南亞裔日日黎 要攞我電話之類
所以我話唔肯再返夜
因為餐廳係分上下層 我自己一個係下面賣野 真係好撚驚
之後佢同啲同事講話唔知我驚咩 話9我麻煩之類

過左無耐就resign左
其實仲有好多關果條八婆事 果陣做得好吾開心 仲要得$40/hr

Sorry for 1999
迪士尼大鋪 啲人閪撚到仆街 唔埋堆就當你透明 成班似住自己做耐少少就老屎忽上身 咩都點晒你做自己就圍爐傾計食野
返過餐廳對住啲廚房佬都好過對住呢班臭閪 係呀話緊你呀成座山咁巨嘅肥閪

見住啲人圍威喂一路講咩大家庭呀好開心呀一路閪班spt面就想嘔

諗起之前返緊果排個人返到好似抑鬱咁 ,日日袋住封辭職信又唔敢交出去 ,好彩臨尾啲更編曬倉,唔洗睇咁多ft八婆面色

做倉啲人最多冇表情都好過成日on floor班八婆 我都想遲啲apply多次merchan但真係太大機會中empo
$29/hr (個陣28蚊最低工資)
企足10個鐘 食飯係3點幾4點食 食先有得坐 食飽就要企 唔俾出去食
諗返真係年少無知
企足10個鐘 食飯係3點幾4點食 食先有得坐 食飽就要企 唔俾出去食
諗返真係年少無知

係濕鳩cheap bountique
dse完左返pizza hut
辛苦到仆街
d單好似唔識停咁係咁出

夜晚仲要幫手洗野 清場

果到有d人打2份工 都話pizza hut係佢地做過最撚辛苦既工

師兄,我都係
辛苦過我做酒店廚房 人工又低 都唔明啲長工點解做到咁耐
結果我做左2個幾月parttime就走左
諗返真係年少無知

係濕鳩cheap bountique

記錯 係我寫29蚊 佢話俾唔到 只可以28
私補算唔算
啲學生明明同佢約好咗時間 上到去佢同你講唔記得咗要補 有其他野做今次唔補
有啲約好咗 臨補前半個鐘同你講有野做又唔補
喂大佬我淨係補你一個學生嘅?
我啲時間唔係時間黎嘅?
一來一回車錢事小 時間事大
仲要有啲住到好春遠 上到去即刻要走 白行一躺真係

屌 真係好撚躁 私補講就講性價比高又彈性
其實都好閪 真係睇學生同睇家長好唔好

又有啲學生
唔係蠢㗎喎 精甩邊㗎喎
但係就老閪都唔肯做練習
唔係我走咗之後唔肯自己做 係我補緊個時都唔肯做
淨係識拎住部電話禁禁禁 同我講等等先覆埋先
最離譜個個響我隔離拎住部ipad煲劇

初初我都好嬲 覺得皇帝唔急太監急
明明係佢要考試 佢都唔緊張我緊張黎做咩?
後來我都由鬼得佢 錢我就照收 鐘照計 話知你聽唔聽書
真係幾有熱誠都比啲咁嘅閪學生閪家長磨蝕晒 開始明點解啲學校老師咁撚閪
之前係旺角某大型連鎖店翻兼工 有1次外婆過身 需要拎一個星期假翻鄉下搞身後事 我拎左一個星期假
佢都有批不過黑臉 最重點我翻香港之後 佢編我更翻足2個星期 得2日Off 我係到正式屌你老母呀 八婆
人老珠黃啦 八婆
我先
翻aeo真係好撚閪

講下點閪?

pt ft都要chur數 仲要唔係計全日 係計每個鐘 冇meet到target就要俾人屌到七彩 翻工要人早十五分鐘填goal card 放工例牌遲二十分鍾 要你散好曬fittingrm啲嘢先俾你走 補水勁少 翻左兩個月 此次翻都chur到成隻狗咁

聽日返工

你係lcx嘅話等俾啲大粒屌啦
之前番過Zxxx 最大嘅缺點就係你一早俾好唒翻到嘅時間畀manager 但每次都係前一日先會收到call知道聽日要翻 而且某啲部門係特別忙 要瘋狂清唒fitting room啲衫 人工得$45

做倉啲人最多冇表情都好過成日on floor班八婆 我都想遲啲apply多次merchan但真係太大機會中empo

如果有淨係做倉既post一定衝 empo中既機會係8成 諗起啲人事問題就不了

做過大鋪
做完一個暑假走都走唔切
返sales半日都無客扮工好辛苦
之前有份pt 係大班廠房做, 咁啱個陣考完DSE去做, 得$34 一個鐘, 返足1個月就會有額外獎金, 2個月又有, 到你做到約完再有。

入去廠房前要着晒保護衣, 戴晒帽, 着晒水鞋(水鞋仲要自費),消毒埋全身,比你返工時間預多成半個鐘就入到去,佢要你入去廠房入面打卡計鐘。

入到廠房就係一直不停咁做,因為個陣整月餅,部機不停出餅團,我就要不停撲粉,一直坐住係度金睛火眼咁望住d餅團,唔洗1個鐘手腳已經僵硬,但你又唔可以停落嚟,因為運輸帶係自動化

如果你人有三急想去廁所,你要除晒你d保護衣,去完之後又再重覆入廠房嘅步驟。

由朝早6點半開始做,做到夜晚6點半個陣你以為整晒今日嘅月餅可以走得,但其實你仲要負責洗返頭先整月餅嘅所有機器同洗地,最後到8點先走得。

我做左1日就冇做, 好鬼辛苦, 食飯得9個字, 其餘時間係不停做冇得停。 最重要係返左1日全身都酸痛,搽晒安美露同貼撒龍巴斯第2日都冇改善
宜家返個份要過海,係金融公司度做文員, OT有補水, 阿head 幾好, 冇咩人事野煩。但人工厭太低得 $45/hr, 諗緊搵唔搵過份好
之前有份pt 係大班廠房做, 咁啱個陣考完DSE去做, 得$34 一個鐘, 返足1個月就會有額外獎金, 2個月又有, 到你做到約完再有。

工廠式幾錢?
有時忍唔住 等啲營運總監 分區經理 就屌你老無 跟住唔做

做過大鋪
做完一個暑假走都走唔切

點解大鋪啲人可以咁撚閪 不過我發現仔都好少少 女真係慘過食屎
AEO真係閪 chur數又係煩鳩
有時冇客又要嗌到全走廊都要聽到promotion
啲客話唔洗介紹又要做跟尾狗咁吊住
啲客明知係只買一件又叫個靚少少既女同事去氹佢買多幾件為追數ads upt咁
屌你老尾 我覺得自己好陰質
好彩走左 唔想再為追數而逼人買野

帶頭盔先 不過牛仔褲係幾舒服既
想買AE牛仔褲 r番6折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞