一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
返補習社做功課輔導
一對六已經chur撚到仆街
啲功課堆積如山 對極都未完
又多濕鳩嘢要睇 eg有冇寫日期
同時間對功課默書改練習
仲要俾啲細路chur我問我得未
然後又話果個個工人姐姐到左佢趕佢學琴要早走

仲要人工得$50 返得兩個鐘

我依家就係咁 又唔夠人手又人工低 唉
想問下馬會partime好唔好做
Btw上網睇話要請既一個星期就會收到電話 今日岩岩好見完工一個星期都無電話打黎 係咪姐係唔請

應該唔請 利申做緊
好撚Hea 日日屌9啲啊叔

投注站定電話投注
迪士尼大鋪 啲人閪撚到仆街 唔埋堆就當你透明 成班似住自己做耐少少就老屎忽上身 咩都點晒你做自己就圍爐傾計食野
返過餐廳對住啲廚房佬都好過對住呢班臭閪 係呀話緊你呀成座山咁巨嘅肥閪

我之前係你對面果間做,啲人真係好撚閪

見住啲人圍威喂一路講咩大家庭呀好開心呀一路閪班spt面就想嘔

其他land唔知會唔會好啲

做過大鋪
做完一個暑假走都走唔切

點解大鋪啲人可以咁撚閪 不過我發現仔都好少少 女真係慘過食屎

班女見到啲仔就係到扮晒nice咁對住啲女就閪到唔閪 同佢地一齊做野我完全想像唔到係做緊迪士尼

du係咁洗你腦話你知係到做有幾開心幾好 一返工個落差實在太大

可能lob問題 我之前返a&gs幾開心

我朋友返迪士尼返得幾開心下
不過佢唔係精品店 好似係遊樂設施有關
發覺sale d老屎忽特別多特別黑人憎
之前番過f21又係
明明大家都係pt佢地只係做耐少少
憑咩點人做野
班女人特別多是非
嗰日著得求其d又話你柒
喂 家陣我番工炸 行fashion show咩

翻fast fashion係咁 日日都要唔同衫褲鞋襪底褲先覺得你特別 仲要通常每間舖都有個style 以前個ex做就係全部人都著短裙拖鞋翻工 個個一模一樣咁 好柒
想問下馬會partime好唔好做
Btw上網睇話要請既一個星期就會收到電話 今日岩岩好見完工一個星期都無電話打黎 係咪姐係唔請

應該唔請 利申做緊
好撚Hea 日日屌9啲啊叔

投注站定電話投注

慢慢等下,我月頭in,以為冇希望,去到月尾仲要夜晚突然收到電話話請
利申:更加好彩係有好同事,愉快工作中

祝你做到兼間行都有好同事
翻過promoter美心u記m記雪糕店人口普查員
U記最仆街,比ft玩死最後敏感復發差一日就一個月都辭
好處係做過後對之後既工容忍度高好多
發覺sale d老屎忽特別多特別黑人憎
之前番過f21又係
明明大家都係pt佢地只係做耐少少
憑咩點人做野
班女人特別多是非
嗰日著得求其d又話你柒
喂 家陣我番工炸 行fashion show咩

翻fast fashion係咁 日日都要唔同衫褲鞋襪底褲先覺得你特別 仲要通常每間舖都有個style 以前個ex做就係全部人都著短裙拖鞋翻工 個個一模一樣咁 好柒

都痴撚線 翻依d閪工 俾d老屎忽小圈子點黎點去
43/h洗死人 仲要扮到型一型咁翻去笑咩
第一日做或者有d心機 做多兩日已經想走
d客都特別閪
返過某大化妝品牌專櫃
Pt都要chur你追target,跑到數你又冇佣分,跑唔到阿姐又會訓話。
冇training 過就當你乜9都識,推你落counter 做野,客問你咩都要識答。
制服要自己比錢乾洗,每月都要交張乾洗單比阿姐,交唔到又會比阿姐照肺。
本身我啡色頭髮,要人染黑髮,染極都話要再深啲,曬9晒我啲染髮錢。
本身係港島返工,人手唔夠就將你一日調去屯門,一日就返旺角,每日間住間住咁返工。車費都蝕撚晒

$50個鐘 做左三個月辭職 都算係比足面佢
做過屯門工廠入面既洗衣房
專門收飲食業既制服黎洗熨
而我就負責熨衫
當時最低工資係28 我得29個鐘
夏天大熱天時三十幾度,再加蒸氣,成個氣溫可能去到36 37度
企八小時不在話說,熱到bra都滴水
啲死人姨姨叫我企某張枱熨衫,偏偏個位就係冇風扇
其他位就有風扇,擺明就有心
我地係分三個工作部門,將衫分類,熨衫同摺衫
個部門做完就可以早走
我地有兩個姨姨經常走去人地度摺衫
頂你個肺,留返熨衫俾我地做
幫人地做咩鬼,擺明揾容易既黎做
做一日得二百頭,重要咁辛苦,宜家補習一堂都二百幾了
另一個辛苦既就係啲麻煩學生
次次上堂教完下堂就唔記得
跟住我又要再教多次,根本冇心聽,印完既功課唔做
唔知自己咁辛苦同緊張做咩
家長又度縮
次次考完試唔補,考前就加得幾堂
試過一開學話要暫停一排安排左課外活動時間先補
之後隔左幾個月臨考試先揾返我,點幫你速成啊
你個女又唔勤力,時間又有限
原本考試前既星期六日準備左練習俾佢自己溫習英文
點知佢啊媽星期六日帶個女一家去四川,星期日返黎
咩功課咩書都未溫,搞到我由頭同佢溫過
原本補一小時半,結果基於責任心
超時一小時同佢全部溫一次,重冇收多一小時鐘錢
下下要呈分試成績跌左先驚,但又重複犯錯
得閒又cut鐘,考完又唔補
我心諗,好心你個女記性唔好又冇紀律性就叫我長期補啦
咁度縮抵你成績差,有錢個個假期去旅行冇錢補習

之後由於返學太忙,同太勞氣,結果已經冇做
見新請既miss試堂教得一頁,又冇準備筆記
我就知佢地會後悔
好想翻d同事好 人工又可以 工作得開心既工

馬會幫到你
波鞋街地鋪
鋪長期唔撚夠人
4個人但3個企鋪面
一個人打兩層倉 屌你個倉又熱又亂又臭
窄撚到仆街 Call鞋果個永遠都4 5對咁call
揾緊左1分鐘都無就問揾撚曬未
得閒仲要搬撚番啲水鞋番上去 屌你條樓梯又窄又小位
日日搬50幾對鞋
係咪我好彩
之前西餐炒散瘋狂蛇王
同事又唔閪
55蚊朝早11點番到夜晚12點700蚊
forever21,唔同班mk/八婆埋堆,比人扔去fitting 8hr,每日如是。(我係男,企女裝)
幾次同事過黎問我辛唔辛苦,佢地會比長工屌,擺明針對我
後來換左supervisor,佢又覺得我幾捱得,所以比我學哂其他野,然後任我揀企zone/收銀,同事搵我傾計亦唔使比人鬧
重點係我為左幫人溝女唔可以辭職,唔係一早屌哂佢地老母,
結果條友終於入到黎forever21溝佢女神啦,但做左一日話辛苦唔做...放棄唔溝,而我白白潛入間仆街公司忍辱負重2個月!!
啱啱返工通知晒乜日子返唔到,但個經理都係亂編間
仲要恰我,全公司得我一個返12個鐘
又要我一條友去搬重野,九、十公斤既野叫我一個人搬
明明請我嗰時話係樓面,但之後要我洗碗,返十一洗到五點先有飯食
之後仲要出少左糧比我,追左成星期冇聲氣,話勞工處見先出返比我
陳生毅俊都讀唔成,做十四年先有個副經理做,仲要個個後生女同事都恰,食屎啦你
利申:已經辭左職
翻緊類似生活用品店咁既工
同d後生既係的確好好感情
但好少編埋比我地一齊番 驚我地掛住傾計
咁岩有一日終於三個一齊番早
放工就約埋食飯
食完咁岩經過 比d老野見到
就屌鳩我地一齊食飯 話比老闆知道 會覺得我地專登
我地咪心諗 更又你編既 我地無要求過
私人時間食飯關你咩事

同埋間公司好多重標準
副店同店長根本標準唔一致
傾計又話唔好癡咁埋傾 企開d大聲d傾
企開傾 又叫我地唔好傾
唔傾又話個場靜到仆街 話我地唔講野搞到無人入黎
真係屌出聲 做錯事 d大既唔係提醒我地
寧願搞大件事話比公司知 老闆知

雖然好長但我仲想講落去
傾計件事係今日發生 就係搞大左話比公司知
佢走去同公司講想3月炒左我
但公司話唔夠人 唔想郁人住

本來係呢間野已經唔好捱
仲要搞到我皮膚敏感
我食左差唔多成個月藥先好好多咋宜家
間公司勁污糟 我前排係痕到成日r
手腳背脊損哂

今日見佢報完串我都覺得好多野好on9
於是想話唉算啦幫你做埋個2月
廢事你要再改更表
我同事話比我聽佢聽到話副店因為今日單野
唔高興想炒左我
即刻諗住番埋聽日辭職

我同事就話佢不嬲小器
你傾計唔預佢就會報串
食屎啦
可能我少返pt 呢家做緊呢份炒散幾好
準時放工 有員工飯堂 任食任飲包埋中西湯水
有時廚房又有宵夜可以食下(返工果度食粒野都賣68-98)
有時仲有和牛 鮑魚食下
番酒店炒散聽過d經理同d新黎ft既講
話唔可以當d炒散係人,一定要當佢地係狗

聽條撚樣吠 自己咪又係狗一隻

番過一次唔撚會再返
仲有啲當正自己係經理嘅炒散阿嬸

點解我覺得酒店炒散係返過最hea既工 淨傾計吹水同埋免費食貴野
好多年前返過AEO pt
以前仲係香港代理個陣都好做

自從交比返比美國公司做之後d政策就好on9
樓主講得岩,pt都chur你
心諗屌你咩 ft chur都話姐
仲要返工前諗d目標比自己收工前要做到
唔講以為自己做全職

每個鐘問你「下個鐘可以賣幾多件短袖?」
心諗:我點會知下個鐘有無人想買短袖

問返佢 咁下個鐘有幾多人會準時收工

開工寫要做咩target最on9
做乜撚姐 我返工唔係想同啲客做朋友/交換名囉
仲要收工一定要食你三四個字 叫你打卡先再做
食屎啦 做左兩星期 買左幾條褲同外套就辭職唔撈

好似好多人都做唔夠一個月就走 又閪又chur到狗咁 你做埋我個份
利申 做左半年

唔知做多過一年/啲ft係咩心態

呢間未算最chur啦

咁講的話實唔夠u記個啲chur架 比較啲乜
返酒店抄散勁撚辛苦
男既搬到隻狗咁 d碟重撚到仆街
D廚房佬要你出餐就係咁屌9你 問你去左邊
仆你個街 唔洗做咩
垃圾工唔會再做
返左一日好似做左晚泥工咁
返公共圖書館,試過俾讀者屌老母
那些年仲要得$30一個鐘,真心唔明d全職點樣靠份工過活

全職d撚樣unun腳 點曬d兼職做

我做兒童館尿書都執唔少 執完出去半個鐘書房又係堆積如山

全職? CSA? CSA都會上書 高級d既唔洗點上 但係做admin野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞