一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
公司名就唔開喇

大公司嚟,(自稱)跨國企業添,不過呢主要業務都係喺香港

好耐之前因為爆咗單大鑊嘢,小弟作為part time仔,但因為幫得太多手,所以俾高層留意到

啲中下層員工就流放小弟去一二邊,等公司高層落嚟嘅時候就話我請咗假,跟住功勞俾啲無貢獻嘅人同做錯嘢嘅人攬晒
我返過幾份pt(補習,酒店,快餐)都做得好地地
完全冇你地以上講嘅咁辛苦
尤其做快餐,任食真係好撚爽
至於啲同事好唔好,都係睇你自己心態姐
佢鬧咪由佢鬧囉
只要你覺得自己做哂份人工叫你做嘅野,對得住自己就得
Full time係最忙既時候放年假
得我一條新仔頂上 每日都整傷
無佣食 幫FT追佣囉
aeo真係好撚西
成日要追target 張goal card唔撚知開點
見你唔sell客就開機屌鳩你叫你去sell客
明明d客就鐘意自己睇 係都要搞cheap自己個brand
後尾知你唔識sell客d LD就係咁借d意屌你同針對你
話緊你呀肥婆yan同Sica!
利申 返左10日頂唔順走左

巴打幾時返?可能識

肥婆yan係咪lp

相認啦巴打 我完全明你講乜
番侍應俾經理抽水 吾鳩理佢 去完旅行番黎俾人炒左
aeo真係好撚西

巴打幾時返?可能識

肥婆yan係咪lp

呢兩個真係冚家產黎
有d野冇教過,你話唔識就講撚到好似你錯咁
叫人返工就算冇客都唔好傾計
但自己傾撚到成間鋪都知你講乜
要返學返得少又屌,剩係返到A shift又屌
成班ft 同manager圍威喂
識刷鞋既pt 3個月即加人工
有d同事返左成年$1 都冇加過
仲有個口臭矮仔,冇禮貌講野唔用腦性騷擾女同事
係你阿柒頭

屌 做咩要忍

6年前左右返某間特許經營7仔

$20一個鐘

人工都算

要你寫你嘅人生格言

又要早半個鐘返到去

話個半個鐘用黎換衫/交接更

最後我同個老闆嘈

我話我除外套就得,唔洗換衫

早五分鐘返得唔得

佢話其他同事都好樂意咁做

有d放左工都唔走留係到幫手

點解你唔肯

跟住我答佢

咁我唔做

講到1999 soory
被人當full time
之前番過餐廳
星期日收夜執晒成個場拖地抹枱乜鳩都係我同另一個pt做
個經理就自己坐埋一邊unun腳玩電話
男人老狗學港女鍾意g dragon真係好撚柒
屌你老母
係元氣做pt 廚房
日日企到傻都算
阿姐一唔得閒就調我去洗碗
成幾個月壽司都未掂過淨係包下手卷咁
洗碗洗到對手傷哂又發炎有次大大力掉d 碗比大佬屌
之後有個ft 走黎同我講唔好放棄啦
個時真係委屈到喊出黎,從此不再搵飲食業黎做
利申個時17歲

屌 做咩要忍

佢之前整野飲試味我又諗住試啦 之後佢將佢食過既羹遞俾我要我食佢口水尾
睇完成個post發覺自己做緊個份pt簡直係天堂
aeo真係好撚西

巴打幾時返?可能識

肥婆yan係咪lp

呢兩個真係冚家產黎
有d野冇教過,你話唔識就講撚到好似你錯咁
叫人返工就算冇客都唔好傾計
但自己傾撚到成間鋪都知你講乜
要返學返得少又屌,剩係返到A shift又屌
成班ft 同manager圍威喂
識刷鞋既pt 3個月即加人工
有d同事返左成年$1 都冇加過
仲有個口臭矮仔,冇禮貌講野唔用腦性騷擾女同事
係你阿柒頭

個矮撚靚仔都啱,可能係gay
6年前左右返某間特許經營7仔

$20一個鐘

人工都算

要你寫你嘅人生格言

又要早半個鐘返到去

話個半個鐘用黎換衫/交接更

最後我同個老闆嘈

我話我除外套就得,唔洗換衫

早五分鐘返得唔得

佢話其他同事都好樂意咁做

有d放左工都唔走留係到幫手

點解你唔肯

跟住我答佢

咁我唔做

講到1999 soory

做得好
返bar俾客抽水
試過俾人摸腰
俾人拎電話
幫經理頂酒之後去廁所扣喉嘔

屌 做咩要忍

佢之前整野飲試味我又諗住試啦 之後佢將佢食過既羹遞俾我要我食佢口水尾

我先
翻aeo真係好撚閪

講下點閪?

pt ft都要chur數 仲要唔係計全日 係計每個鐘 冇meet到target就要俾人屌到七彩 翻工要人早十五分鐘填goal card 放工例牌遲二十分鍾 要你散好曬fittingrm啲嘢先俾你走 補水勁少 翻左兩個月 此次翻都chur到成隻狗咁

番過 你邊間
睇哂成個post 我都有野想呻
我有一份眼鏡舖黎 星期六先忙 50/hr
Hea就hea 不過你永遠唔知聽日有冇工返 而家只不過係用實習做藉口先有得繼續返
但係我做得好唔開心 成日失眠憂鬱
無論我做乜佢地都會係雞蛋裏挑骨頭
人地係pt我又係pt 佢地可以去較下眼鏡sell下客
我做左幾個月仲係做d濕碎野
有獲又係我揹
原本可以一個星期返幾日 但係佢地搞搞下得返一日俾我返
結果我頂唔順咁樣既精神折磨去左搵第二份係txxxxxxxxd做
要企8個鐘係辛苦左d 但係ft staff對我好好
肯放手俾我去試點樣sell客執倉
得閒吹下水
我寧願份工辛苦都唔想要閪老細同事
返過某間屋邨補習社
平時只係對吓功課、默書溫書
有次話要帶學生出去活動 叫我幫手
中午食老麥 仲要散叫唔買餐
我要幫學生買十鳩幾個包
中午活動就去挪亞方舟出面個公園
指住啲告示牌就話今日我地嚟到乜乜乜地方見過乜乜乜喇
之後帶去科學館
要同時拖住5個小朋友
一個去呢邊 一個去嗰邊 又喊又扭計
之後仲要坐地下休息 (無櫈坐 又唔想比錢去餐廳)
搞到比保安趕走
辛酸就唔辛酸 不過嗰日真係好柒
成個活動多鳩餘 但收每個學生幾舊水
大家真係唔好參加呢啲濕鳩活動
肥婆yan同jessica丫ma
yan以前好似係朗豪而家moko

jessica就一直都係朗豪
佢兩個都係八婆架喇

同佢地熟就係乜野
唔熟就一定係背後話鳩你
總之兩個都係小人
睇哂成個post 我都有野想呻
我有一份眼鏡舖黎 星期六先忙 50/hr
Hea就hea 不過你永遠唔知聽日有冇工返 而家只不過係用實習做藉口先有得繼續返
但係我做得好唔開心 成日失眠憂鬱
無論我做乜佢地都會係雞蛋裏挑骨頭
人地係pt我又係pt 佢地可以去較下眼鏡sell下客
我做左幾個月仲係做d濕碎野
有獲又係我揹
原本可以一個星期返幾日 但係佢地搞搞下得返一日俾我返
結果我頂唔順咁樣既精神折磨去左搵第二份係txxxxxxxxd做
要企8個鐘係辛苦左d 但係ft staff對我好好
肯放手俾我去試點樣sell客執倉
得閒吹下水
我寧願份工辛苦都唔想要閪老細同事

其實好多時唔做都唔係人工低係同事關係差
利申: 返過3份pt 頭2份都係同事關係問題走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞