一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
番大家樂大舖水吧
冇人個陣真係可以hea 一拉龍真係想死比佢睇
人又請唔夠 夠膽死晚市落得四個人 管理層八點幾入去埋數 荷都打唔熟已經要你執生
有時請啲full time又係新移民 教既唔識做又36唔做又36咁款
呢排冬天做火鍋又死 寧捨多野搬 轉檔走咁個人又係拉龍
最仆街係個見習副理 野又唔多幫手做又係度亂咁吠 我臨辭個幾日真係日日開佢波
之前第一份工返爭鮮 諗起都辛苦
永遠都唔夠人 經常自己企一個場
d枱永遠都唔會執完
d客勁劣 食到成堆蟹籽係餐具盒
又要倒油池
d碟冇人洗就你洗
總知由朝做到晚
唔知點解個陣可以做到5個月

Ching你之前做邊間
好耐之前做過一個月冇做
太閪個經理

我都係做爭鮮pt 返比較旺既鋪 好彩外場啲同事經理好nice 不過啲碟真係執唔晒
i.t parttime要跑數都算,重點係啲fulltime閪到仆街

我有單都會入俾熟既同事
我無數又唔會俾人卒
我做過兩個brand 啲full time都幾好人呀
迪士尼大鋪 啲人閪撚到仆街 唔埋堆就當你透明 成班似住自己做耐少少就老屎忽上身 咩都點晒你做自己就圍爐傾計食野
返過餐廳對住啲廚房佬都好過對住呢班臭閪 係呀話緊你呀成座山咁巨嘅肥閪

我之前係你對面果間做,啲人真係好撚閪

見住啲人圍威喂一路講咩大家庭呀好開心呀一路閪班spt面就想嘔

其他land唔知會唔會好啲

Land 入面會好好多

有無方法做其他land 諗起做大街真係日日放工喊

聽人講除非識其他land嘅經理同佢直接申請話去個到做 如果唔係就搏一鋪 不過諗起中empo嘅機會太大就冇呢個勇氣再apply

empo+機場兩大伏 大部分新人都派依兩間 屌佢
有無乜野pt係無咁辛酸 想轉工
之前番登打士街個間日本老闆娘開既雪糕店,呢間真係大把濕鳩野講,好多靚妹唔識野比佢地呃左入去做

- 堅持要請靚﹑可愛﹑高音同瘦既女仔,有新人interview完,個老闆娘就背後話人地唔靚又肥、聲又難聽

- 老闆老闆娘人前人後兩個樣,係客面前就扮曬好老闆,無客就勁閪面串柒柒,係咁話同事好蠢﹑做野慢,員工做錯少少就爛渣閪面

- 企cashier要係咁對住條街笑住不斷高音叫賣,無人行過都要,唔嗌一陣就話你做咩唔嗌,係咁叫你高音d,唔準發呆,仲要姿態要直要靚

- 著便服番工但唔準著牛仔褲番工話太casual

- 做到攰見得閒少少入倉坐下同禁下手機,比佢地話唔可以坐,一定要企係店面笑住嗌

- parttime面試個陣話彈性上班時間,請左之後就話更表(一個月比一次) 出左唔準改,有事一定要三日前通知改更表,就算sick leave都要提前幾日講。有同事試過好多次真係有緊要事請假,已經提早幾日講定,個閪日本老闆娘話要搵人replace,太臨時搵唔到,就要逼個同事繼續番,就算病左都要繼續番,仲話同事唔負責任

- 成日要我地講語言偽術,一定唔可以講雪糕價錢,一定要sell貴價雪糕,一定要問佢地"你要___定___? "而唔係"要唔要___? "因為問人要唔要個客一定話唔要,講到好似有得免費upgrade,普通$30雪糕掠到埋單就$50-60,sell得貴價雪糕少就話你

- 通知期係三個月咁長,簽約借d意唔比份合約copy你,等你唔知簽左d咩,mpf都想乘機唔供,問勁多次先肯搵mpf公司幫員工搞,唔問當無回事

老闆娘個名係咪J字頭?
閪客 閪老細 閪同事
Aeo pt 當正你係ft咁chur數 唔識sell客就cut更唔俾你番

Dr Kong 43/hr 算幾hea,對比上面個啲巴絲

係唔係要幫人做足底檢查?

Dr Kong啲鞋唔係開學先多細路要買炸咩

Dr Kong啲鞋唔係開學先多細路要買炸咩

有啲師奶買 如果要幫啲師奶檢查腳咪
dse完左返pizza hut
辛苦到仆街
d單好似唔識停咁係咁出

夜晚仲要幫手洗野 清場

果到有d人打2份工 都話pizza hut係佢地做過最撚辛苦既工

仲有人食架咩?

做過外賣鋪 hea到喊 只係星期六日多d野做
之後轉工d人會覺得做過pizza hut好捱得
之前第一份工返爭鮮 諗起都辛苦
永遠都唔夠人 經常自己企一個場
d枱永遠都唔會執完
d客勁劣 食到成堆蟹籽係餐具盒
又要倒油池
d碟冇人洗就你洗
總知由朝做到晚
唔知點解個陣可以做到5個月

Ching你之前做邊間
好耐之前做過一個月冇做
太閪個經理

天水圍 你呢
番大家樂大舖水吧
冇人個陣真係可以hea 一拉龍真係想死比佢睇
人又請唔夠 夠膽死晚市落得四個人 管理層八點幾入去埋數 荷都打唔熟已經要你執生
有時請啲full time又係新移民 教既唔識做又36唔做又36咁款
呢排冬天做火鍋又死 寧捨多野搬 轉檔走咁個人又係拉龍
最仆街係個見習副理 野又唔多幫手做又係度亂咁吠 我臨辭個幾日真係日日開佢波

完全明白你感受,啲full time呀姐成撚日係到偷懶
試過夠膽死入左落袋都唔綁埋佢叫我綁,大佬我要幫燒味沖水架,你話你好撚忙就話姐,屌你冇人你都唔綁,之後仲係到玩電話
掉垃圾,拎汽水,去第二啲鋪借野一定係我去做,未見過啲呀姐做,佢地最叻就係屈我,因為我後生,佢地做錯野係客面前大大聲屈我做錯啲客就多數唔會投訴
利申做左差唔多一年就冇做

番下超級市場囉執貨個d幾輕鬆同hea ,好似都有40$一個鐘
返餐飲
第一日返工就expect你好多野都識曬 唔識就罵你有無搞錯做錯曬
小圈子到不得了 最低賤既工作都係pt做
Captain/lead就圍堆吹水
佢地從來唔會飛碟入廚房
返左幾日唔熟枱號個d係咁比人屌
有客入黎但我背住左個門口睇唔到就比人屌on99企係到做乜 仲唔dum水比客人

除左人工高 我都諗唔到點解自己仲要咁委屈捱落去
唔係等錢洗 我一早resign左
而家迫自己返一份返得好唔開心既工
野又學唔到 返工淨係受氣

btw kit我屌你老母 成撚日點9我
無乜客個陣成日屌9我無野做 客人杯水滿都叫我dum比佢地
自己同其他同事係到吹水
食狗屎啦屌你老母
返餐飲
第一日返工就expect你好多野都識曬 唔識就罵你有無搞錯做錯曬
小圈子到不得了 最低賤既工作都係pt做
Captain/lead就圍堆吹水
佢地從來唔會飛碟入廚房
返左幾日唔熟枱號個d係咁比人屌
有客入黎但我背住左個門口睇唔到就比人屌on99企係到做乜 仲唔dum水比客人

除左人工高 我都諗唔到點解自己仲要咁委屈捱落去
唔係等錢洗 我一早resign左
而家迫自己返一份返得好唔開心既工
野又學唔到 返工淨係受氣

btw kit我屌你老母 成撚日點9我
無乜客個陣成日屌9我無野做 客人杯水滿都叫我dum比佢地
自己同其他同事係到吹水
食狗屎啦屌你老母

呢樣真係最ON9

第一日返工就expect你好多野都識曬
食狗屎啦屌你老母

呢樣真係最ON9

真心on9 講明未做過都覺得你識 仲要唔肯教人做野
仲有係part time當full time用
做哂full time要做既野或者返到成個full time咁,得6日假
返bakery做乜都俾人屌
返ruby tuesday
啲同事西爆
肥婆經理最經典,朝早點一點頭笑一笑當打左招呼,轉個頭比佢話我唔講早晨冇禮貌,心諗洗唔洗咁大支野
啲人個個都燥底,岩岩返記唔哂啲枱號又未識落單比人係咁單打我
不過做左三日冇做喇,40/hr一個鐘
AEO門口係唔係有人流計既野?
成日見staff出入都痴住最則面入咁
之前做過銅鑼灣一間酒店炒散,啲菜又重個托盤又鬼死咁重,每次做完周身骨痛,仲要唔係多錢,人又西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞