一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
AEO門口係唔係有人流計既野?
成日見staff出入都痴住最則面入咁

係啊 如果冇理到就咁行左出去的話 翻嚟俾人屌曬你全家 話你搞到個rate低左喎
番大家樂大舖水吧
冇人個陣真係可以hea 一拉龍真係想死比佢睇
人又請唔夠 夠膽死晚市落得四個人 管理層八點幾入去埋數 荷都打唔熟已經要你執生
有時請啲full time又係新移民 教既唔識做又36唔做又36咁款
呢排冬天做火鍋又死 寧捨多野搬 轉檔走咁個人又係拉龍
最仆街係個見習副理 野又唔多幫手做又係度亂咁吠 我臨辭個幾日真係日日開佢波

完全明白你感受,啲full time呀姐成撚日係到偷懶
試過夠膽死入左落袋都唔綁埋佢叫我綁,大佬我要幫燒味沖水架,你話你好撚忙就話姐,屌你冇人你都唔綁,之後仲係到玩電話
掉垃圾,拎汽水,去第二啲鋪借野一定係我去做,未見過啲呀姐做,佢地最叻就係屈我,因為我後生,佢地做錯野係客面前大大聲屈我做錯啲客就多數唔會投訴
利申做左差唔多一年就冇做

咁你都幾捱得 做左成年先辭職
老麥 凌晨更
夜晚十點返到朝早6/6:30
10日有8日都ot到朝早10點幾
比老細逼食紅油個啲重慶野
食完個胃痛到乜咁
明明話100/hr 請你個時就變左75/hr
做住先騎牛搵馬
波鞋街地鋪
鋪長期唔撚夠人
4個人但3個企鋪面
一個人打兩層倉 屌你個倉又熱又亂又臭
窄撚到仆街 Call鞋果個永遠都4 5對咁call
揾緊左1分鐘都無就問揾撚曬未
得閒仲要搬撚番啲水鞋番上去 屌你條樓梯又窄又小位
日日搬50幾對鞋

是咪dahxxd 垃圾公司
dse完左返pizza hut
辛苦到仆街
d單好似唔識停咁係咁出

夜晚仲要幫手洗野 清場

果到有d人打2份工 都話pizza hut係佢地做過最撚辛苦既工

師兄,我都係
辛苦過我做酒店廚房 人工又低 都唔明啲長工點解做到咁耐
結果我做左2個幾月parttime就走左

其實好多廚房都好低人工
真係興趣囉
返炒散
搬野搬到戇鳩
經理中意戈啲永遠企樓面,唔中意戈啲永遠做茶水間、跑餐、下欄
最撚慘係返工同經理講聲早晨都要屌鳩我偷懶
可能我少返pt 呢家做緊呢份炒散幾好
準時放工 有員工飯堂 任食任飲包埋中西湯水
有時廚房又有宵夜可以食下(返工果度食粒野都賣68-98)
有時仲有和牛 鮑魚食下

介紹下
好想翻d同事好 人工又可以 工作得開心既工

你冇野吖嘛?人要返工做野又點會開心 要開心又點會做野
迪士尼大鋪 啲人閪撚到仆街 唔埋堆就當你透明 成班似住自己做耐少少就老屎忽上身 咩都點晒你做自己就圍爐傾計食野
返過餐廳對住啲廚房佬都好過對住呢班臭閪 係呀話緊你呀成座山咁巨嘅肥閪

我之前係你對面果間做,啲人真係好撚閪

見住啲人圍威喂一路講咩大家庭呀好開心呀一路閪班spt面就想嘔

其他land唔知會唔會好啲

Land 入面會好好多

有無方法做其他land 諗起做大街真係日日放工喊

聽人講除非識其他land嘅經理同佢直接申請話去個到做 如果唔係就搏一鋪 不過諗起中empo嘅機會太大就冇呢個勇氣再apply

empo+機場兩大伏 大部分新人都派依兩間 屌佢

大街啲人事差到仆街
啲ft做到狗咁,唔止要企檔收錢執貨sell野,仲要不停教新人
最慘係,個新人開始熟手完約唔續
聽聞佢哋啲續約原因好主觀,中意嘅日日hea做都照續,唔中意嘅做野快手都唔續
係元氣做pt 廚房
日日企到傻都算
阿姐一唔得閒就調我去洗碗
成幾個月壽司都未掂過淨係包下手卷咁
洗碗洗到對手傷哂又發炎有次大大力掉d 碗比大佬屌
之後有個ft 走黎同我講唔好放棄啦
個時真係委屈到喊出黎,從此不再搵飲食業黎做
利申個時17歲

我以前都元氣 你呢啲小兒科黎
依家搵工真係5,60蚊以上先考慮
係某個商場做過
個商場係呢幾個月發生左幾單墮樓事件
係到做個陣壓力又大
啲客又閪
郁啲就投訴
做左幾年都唔肯加人工
返炒散
搬野搬到戇鳩

對唔住都講聲
戈你老母
之前第一份工返爭鮮 諗起都辛苦
永遠都唔夠人 經常自己企一個場
d枱永遠都唔會執完
d客勁劣 食到成堆蟹籽係餐具盒
又要倒油池
d碟冇人洗就你洗
總知由朝做到晚
唔知點解個陣可以做到5個月

Ching你之前做邊間
好耐之前做過一個月冇做
太閪個經理

天水圍 你呢

幾年前返過上水
企左成個月都淨係堆壽司
屌佢老母教都唔撚教其他野
最多比你整下粟米壽司個啲粟米
係元氣做pt 廚房
日日企到傻都算
阿姐一唔得閒就調我去洗碗
成幾個月壽司都未掂過淨係包下手卷咁
洗碗洗到對手傷哂又發炎有次大大力掉d 碗比大佬屌
之後有個ft 走黎同我講唔好放棄啦
個時真係委屈到喊出黎,從此不再搵飲食業黎做
利申個時17歲

我以前都元氣 你呢啲小兒科黎

ching 邊間分店? 我嗰間啲人算幾好
某餐廳
Pt同ft差唔多一樣多
Ft淨係做多3個鐘野
萬寧
成日企門口位
係咁叫歡迎光臨
叫到口都乾
屌你老母
行開又要叫咪
去廁所又要叫咪
有時仲要好耐先有人黎應

個人認為做萬寧仲辛苦過做飲食業
有無ching翻馬沙?
返炒散
搬野搬到戇鳩

戈你老母
可能我少返pt 呢家做緊呢份炒散幾好
準時放工 有員工飯堂 任食任飲包埋中西湯水
有時廚房又有宵夜可以食下(返工果度食粒野都賣68-98)
有時仲有和牛 鮑魚食下

邊間

我之前係你對面果間做,啲人真係好撚閪

見住啲人圍威喂一路講咩大家庭呀好開心呀一路閪班spt面就想嘔

其他land唔知會唔會好啲

Land 入面會好好多

有無方法做其他land 諗起做大街真係日日放工喊

聽人講除非識其他land嘅經理同佢直接申請話去個到做 如果唔係就搏一鋪 不過諗起中empo嘅機會太大就冇呢個勇氣再apply

empo+機場兩大伏 大部分新人都派依兩間 屌佢

大街啲人事差到仆街
啲ft做到狗咁,唔止要企檔收錢執貨sell野,仲要不停教新人
最慘係,個新人開始熟手完約唔續
聽聞佢哋啲續約原因好主觀,中意嘅日日hea做都照續,唔中意嘅做野快手都唔續

埋到堆啲八婆厹咪續囉
有無乜野pt係無咁辛酸 想轉工

番下超級市場囉執貨個d幾輕鬆同hea ,好似都有40$一個鐘

即係惠康啲店鋪助理?係唔係淨係請男仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞