一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike

每個鐘問你「下個鐘可以賣幾多件短袖?」
心諗:我點會知下個鐘有無人想買短袖

問返佢 咁下個鐘有幾多人會準時收工

開工寫要做咩target最on9
做乜撚姐 我返工唔係想同啲客做朋友/交換名囉
仲要收工一定要食你三四個字 叫你打卡先再做
食屎啦 做左兩星期 買左幾條褲同外套就辭職唔撈

好似好多人都做唔夠一個月就走 又閪又chur到狗咁 你做埋我個份
利申 做左半年

唔知做多過一年/啲ft係咩心態

佢地好開心咖喎 收c會一齊食飯

真心唔撚明 做到隻狗咁
有啲女日日返工就係瘋狂試衫同買衫
又或者著住連身裙返工但又爬上爬落

OAA仲會一齊食早餐 只限ft pt的話問都唔撚問
好多年前返過AEO pt
以前仲係香港代理個陣都好做

自從交比返比美國公司做之後d政策就好on9
樓主講得岩,pt都chur你
心諗屌你咩 ft chur都話姐
仲要返工前諗d目標比自己收工前要做到
唔講以為自己做全職

收工仲要西口西臉問你邊個goal achieve到 一定會塭嘢鬧你 試過俾人話點解set咁細

其實我成日心諗屌你45蚊一個鐘咋 ot無補水遲放都算數
仲要好撚過分係返6個鐘係一 個 break 都 無 痴線

有時會餓到企唔穩

要等下個shift啲人到先俾放lunch 試過有條撚樣遲到累到我餓到胃抽筋 塊面白曬 同LD講好唔舒服 佢答我 等多陣啦 幫我賣多幾件meet到target就放你

仲要逼你同fulltime放飯

唔講以為自己做全職

好似好多人都做唔夠一個月就走 又閪又chur到狗咁 你做埋我個份
利申 做左半年

我辭工都要俾人鬧

LD問我係咪做得唔開心

唔講以為自己做全職

利申 做左半年

我辭工都要俾人鬧

LD問我係咪做得唔開心

人小小你喺邊間做
酒店自助餐炒散,啲人夾一隻蝦都用一隻大碟,搬碟搬到死

屌 +1 啱啱先收工 搬到手痛腰痛腳痛
原來咁多aeo嘅巴絲
最on9一定係要pt幫你追數
人工又唔係高,又冇錢分
同埋啲人圍威喂,熟嘅就冇乜嘢
唔熟嘅就俾人狂屌

係呀,話緊你呀死矮撚
u記 ot冇極限

繁忙期瘋狂異退 冇2點都唔洗走
番飲食part time
本身做得好地地
其他staff都對我好好咁
但前排黎左幾個新人 玩撚死
啲新人完全唔撚做野唔知企係到做乜鳩
最仆街係有個做左年幾兩年既part time都成撚日企係到唔撚出餐 等我同第二個staff做曬 兩個人跑撚曬成個場
仲有次試過編我同兩個新人一齊番樓面
屌佢兩條友唔撚識落單收錢乜撚鳩都唔識淨係識出餐同收餐
結果成個場又係我跑撚曬
最重要係佢地兩個人做出餐同收餐都可以成撚日有空盤係枱面唔撚收
嬲撚到
番完嗰日之後我第二日攰撚到學都番唔到
翻過社企餐廳 人工低,大把野做
屌佢老母 做sales 賣衫OT冇補水 自己估 做左一個星期都無 個shop man好撚系 我病撚到入左廠 個朝講左病左返唔到 打黎屌鳩我話冇搵人頂 話而家唔夠人搞到佢 仲屌我咁無責任感以後唔洗返
屌 佢真係好撚有人性...

利申 做左半年

我辭工都要俾人鬧

LD問我係咪做得唔開心

人小小你喺邊間做

相認
番飲食part time
本身做得好地地
其他staff都對我好好咁
但前排黎左幾個新人 玩撚死
啲新人完全唔撚做野唔知企係到做乜鳩
最仆街係有個做左年幾兩年既part time都成撚日企係到唔撚出餐 等我同第二個staff做曬 兩個人跑撚曬成個場
仲有次試過編我同兩個新人一齊番樓面
屌佢兩條友唔撚識落單收錢乜撚鳩都唔識淨係識出餐同收餐
結果成個場又係我跑撚曬
最重要係佢地兩個人做出餐同收餐都可以成撚日有空盤係枱面唔撚收
嬲撚到
番完嗰日之後我第二日攰撚到學都番唔到

做過韓國餐廳水吧 咁岩個日得我一個人做 炒場個下仲要俾人屌手腳慢真係想劈炮唔撈 第二日直頭唔再翻
一間懶係高級嘅西餐廳
個老闆去過外國學整gelato
個老闆好好人5x歲到 就係衰吾識做生意
又有班on9細佬妹家姐
佢個妹 40尾50頭果隻
八婆到一個點 以為自己好撚醒 其實就on9到不行
成日人前扮好人 人後屌9人
果時我返夜 有個南亞裔日日黎 要攞我電話之類
所以我話唔肯再返夜
因為餐廳係分上下層 我自己一個係下面賣野 真係好撚驚
之後佢同啲同事講話唔知我驚咩 話9我麻煩之類

過左無耐就resign左
其實仲有好多關果條八婆事 果陣做得好吾開心 仲要得$40/hr

Sorry for 1999

吾你老母
原來咁多aeo嘅巴絲
人工又唔係高,又冇錢分
唔熟嘅就俾人狂屌

係呀,話緊你呀死矮撚

流失率咁高係咪應該檢討下 根本就成個公司啲風氣有問題
屌 aeo啲褲收夜要捲撚哂上去 等啲摺痕每日都有
第一晚收夜捲完對手臂痛撚左成晚 訓都訓唔撚到

有啲男牛又厚又硬好撚難捲上去
返hollister 有d人閪唔講 有d full time以為自己係大佬咁 點我做野 你同我一樣係br 無分別 d牛仔褲摺完10秒後又亂返 每次都想大大聲屌出嚟
原來咁多aeo嘅巴絲
人工又唔係高,又冇錢分
唔熟嘅就俾人狂屌

係呀,話緊你呀死矮撚

矮都算,仲要肥!

巴打返mk?
之前番登打士街個間日本老闆娘開既雪糕店,呢間真係大把濕鳩野講,好多靚妹唔識野比佢地呃左入去做

- 堅持要請靚﹑可愛﹑高音同瘦既女仔,有新人interview完,個老闆娘就背後話人地唔靚又肥、聲又難聽

- 老闆老闆娘人前人後兩個樣,係客面前就扮曬好老闆,無客就勁閪面串柒柒,係咁話同事好蠢﹑做野慢,員工做錯少少就爛渣閪面

- 企cashier要係咁對住條街笑住不斷高音叫賣,無人行過都要,唔嗌一陣就話你做咩唔嗌,係咁叫你高音d,唔準發呆,仲要姿態要直要靚

- 著便服番工但唔準著牛仔褲番工話太casual

- 做到攰見得閒少少入倉坐下同禁下手機,比佢地話唔可以坐,一定要企係店面笑住嗌

- parttime面試個陣話彈性上班時間,請左之後就話更表(一個月比一次) 出左唔準改,有事一定要三日前通知改更表,就算sick leave都要提前幾日講。有同事試過好多次真係有緊要事請假,已經提早幾日講定,個閪日本老闆娘話要搵人replace,太臨時搵唔到,就要逼個同事繼續番,就算病左都要繼續番,仲話同事唔負責任

- 成日要我地講語言偽術,一定唔可以講雪糕價錢,一定要sell貴價雪糕,一定要問佢地"你要___定___? "而唔係"要唔要___? "因為問人要唔要個客一定話唔要,講到好似有得免費upgrade,普通$30雪糕掠到埋單就$50-60,sell得貴價雪糕少就話你

- 通知期係三個月咁長,簽約借d意唔比份合約copy你,等你唔知簽左d咩,mpf都想乘機唔供,問勁多次先肯搵mpf公司幫員工搞,唔問當無回事
原來咁多aeo嘅巴絲
人工又唔係高,又冇錢分
唔熟嘅就俾人狂屌

係呀,話緊你呀死矮撚

矮都算,仲要肥!

係咪j_ _ y_ _ __
l字頭賣牛仔褲pt sales
人工勁低得42一個鐘,pt都要追數on99,但又冇錢分
d人又好閪,乜都唔教suppose你會乜都識晒咁
講錯一句greeting都屌,仲衰過u記
仲有個垃圾老細閪口閪面雞蛋裡挑骨頭,150derek我屌你老母臭化閪
返過Starbucks
先唔評論得$37人工
返part time返到好似full time咁
每次返工都要返足八個半鐘
得九個字放飯
每個禮拜都要返足至少18個鐘
即喺要返三個full shift
以一個學生嚟講即喺要返星期六日加一日school day
完全唔使唞
重要睇分店最大粒嗰個嘅面色
神憎鬼厭
諗起都唔想返

依加做緊,真心chur
$20 m記

星期六夜晚廚房全部人放飛機唔返工,
我一個企哂,炸野煎野包野
觀塘旺鋪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞