一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
返左成年pt 做乜鳩都比老細屌
反而啲同事就無乜野
老細又大細超 自問盡心盡力做好份工
老細有好野又唔係成日益我
下欄野就留返比我做
已經有離心想quit

見住啲人圍威喂一路講咩大家庭呀好開心呀一路閪班spt面就想嘔

其他land唔知會唔會好啲

Land 入面會好好多

有無方法做其他land 諗起做大街真係日日放工喊

聽人講除非識其他land嘅經理同佢直接申請話去個到做 如果唔係就搏一鋪 不過諗起中empo嘅機會太大就冇呢個勇氣再apply

empo+機場兩大伏 大部分新人都派依兩間 屌佢

大街啲人事差到仆街
啲ft做到狗咁,唔止要企檔收錢執貨sell野,仲要不停教新人
最慘係,個新人開始熟手完約唔續
聽聞佢哋啲續約原因好主觀,中意嘅日日hea做都照續,唔中意嘅做野快手都唔續

埋到堆啲八婆厹咪續囉

係喎
班姣婆淨係續仔唔續女
炒過幾日美麗華 狂打貓
比老細逼食紅油個啲重慶野
食完個胃痛到乜咁

做咩要逼你食紅油 你又聽佢講
返左成年pt 做乜鳩都比老細屌
反而啲同事就無乜野
老細又大細超 自問盡心盡力做好份工
老細有好野又唔係成日益我
下欄野就留返比我做
已經有離心想quit

PT有咩所謂
係元氣做pt 廚房
日日企到傻都算
阿姐一唔得閒就調我去洗碗
成幾個月壽司都未掂過淨係包下手卷咁
洗碗洗到對手傷哂又發炎有次大大力掉d 碗比大佬屌
之後有個ft 走黎同我講唔好放棄啦
個時真係委屈到喊出黎,從此不再搵飲食業黎做
利申個時17歲

我以前都元氣 你呢啲小兒科黎

ching 邊間分店? 我嗰間啲人算幾好

我好多間喎 戈時新城市3期 /沙田中心/禾輋/花園街/朗豪坊
計去幫更仲有第一城/馬鞍山/黃埔/太和/大埔

元氣係扮哂好人 實質上仆街但佢地自己唔太覺
使到盡 cut鐘就成日都有 OT就1句有糧出=應份要O
除盡非你企到好硬 唔係既話就同你講唔可以咁自私 你走左其他人做埋你戈份
成日話夠人 但就永遠要搵人頂下洗碗
個主任識得你耐既咪就會俾你話下事 俾你叫啲人洗地 洗雪櫃
好似好好係咪呢?錯!的確你係可以話事 但班靚做野求其到最後都係你跟返哂啲手尾 我有排試過返1030收幾點?0230
點解會咁?因為
第一 成班友仔你係最熟手戈個 識哂所有野
第二 個主任/經理識得你耐 又叫做信任你 會俾啲主任既職務俾你 (但你唔係主任 連trainer 都唔係)
而又因爲第二點 有啲咩事就黎搵你 你為左唔使俾人煩就要確保班靚搞掂好哂啲野 而因爲要確保冇任何問題 你要跟班靚手尾 到最後就有1030 》0230既返工時間出現

另外 你交更表星期六日唔返/平時請假必問點解 答有私事就問咩私事 死都要知咩事
係元氣做pt 廚房
日日企到傻都算
利申個時17歲

我好多間喎 戈時新城市3期 /沙田中心/禾輋/花園街/朗豪坊

除盡非你企到好硬 唔係既話就同你講唔可以咁自私 你走左其他人做埋你戈份
好似好好係咪呢?錯!的確你係可以話事 但班靚做野求其到最後都係你跟返哂啲手尾 我有排試過返1030收幾點?0230
點解會咁?因為
第二 個主任/經理識得你耐 又叫做信任你 會俾啲主任既職務俾你 (但你唔係主任 連trainer 都唔係)
而又因爲第二點 有啲咩事就黎搵你 你為左唔使俾人煩就要確保班靚搞掂好哂啲野 而因爲要確保冇任何問題 你要跟班靚手尾 到最後就有1030 》0230既返工時間出現

另外 你交更表星期六日唔返/平時請假必問點解 答有私事就問咩私事 死都要知咩事

Pt 大佬唔好做
係元氣做pt 廚房
日日企到傻都算
利申個時17歲

點解會咁?因為

Pt 大佬唔好做

之後我為錢轉左ft就更加冇好過
24m 記,晚晚拉龍2個經理都落手踢曬腳
見到個parttime 仔入機都勁慘
m 記通宵更應該要5起碼60啦

一到5 6點 整包整到痴線
仲要成日推新野 有時有優惠都做到痴線
返過好多份炒散,班仆街ft同經理唔撚尊重炒散都習慣哂
但最撚閪係灣仔紅先生,果日返10-6,通宵更
第一次返,早到想換衫唔撚理你,將你點黎點去
問多兩句,傻閪廢中經理屌柒我,仲出手推開我,話再問就打柒你
著撚哂火即時想唔做走人,未見過人甘閪
以為自己好撚巴閉
但又怕害左其他炒散(之前返炒散有人射波係會做到仆街)
所以忍撚左條臭閪廢中經理一日
返8粒鐘,一個break都冇,得55/hr
班仆街閪經理同埋班ft就唔撚做野,掛住吹水,溝女,輪流去訓覺,食煙
但就唔會比炒散有停手既機會
返過老麥一段時間,一到夜晚十點就會開始多客而counter係講緊得兩丁友,嗰經理就幫廚房。試過一次過做曬三個位嗰mon係長期都full。日日都勁多痴線佬啲客又多多要求又煩,最撚憎啲南亞裔細路嚟買野食,又無禮貌又成日玩野。都唔知點解嗰排仲頂得順係嗰度做

我做嗰度都係咁一到夜晚超多人 廚房個冷氣仲要係連接商場嘅商場一閂門 廚房就冇冷氣熱到仆街 個經理仲成日要求唔可以爆Mon 我心諗咁撚多人 個counter又係咁入單 點樣唔爆
係元氣做pt 廚房
日日企到傻都算
利申個時17歲

點解會咁?因為

Pt 大佬唔好做

我都係做咗幾個月pt,不過眼見又冇你講嗰啲情況發生 最遲都係收12點
個時返板x壽司店,仲要係銅鑼灣,多人到啲單可以當啤牌玩,但x長壽司店個時得38 1個鐘,做撚死人
做飲食都係閪人閪工多
係元氣做pt 廚房
日日企到傻都算
利申個時17歲

點解會咁?因為

Pt 大佬唔好做

我都係做咗幾個月pt,不過眼見又冇你講嗰啲情況發生 最遲都係收12點

你幾個月梗係睇唔到呢啲 我而家諗返都唔知自己係點捱左6年🙄
比個同事非禮又係咁同我講淫野
因為個陣我新同事而佢雖然同我同年但已經做左成年ft
我唔敢出聲唯有避
點知佢就走去同老細屈尻我 話我淨係玩電話唔serve客 又唔肯入倉跑貨
但個陣我係新同事 老闆叫我留係舖面唔洗入倉
好撚委屈 如果個日係我同佢睇舖既話 有客入黎多數都係我serve
特別係外國人 佢條撚屌唔識講英文就會唔出聲坐係收銀玩電話
係元氣做pt 廚房
日日企到傻都算
利申個時17歲

點解會咁?因為

Pt 大佬唔好做

你幾個月梗係睇唔到呢啲 我而家諗返都唔知自己係點捱左6年🙄

幾個月同六年點比
part time sale,in 時話8hrs per day
做時日日ot到10hrs,但full time班仆街準時放
仲要得果$35hr,ot得min wage
做緊某護膚及化妝品嘅pt
做左兩年 仆街同事逼我sell客
我唔chur啲客又比說話我聽
明明一開始HR講明唔洗我地跑數
同埋我冇train過 有時客問啲野我根本唔識答
點撚樣sell? 即係要我呃人啦?

大熱天時又要拎啲重野去分店

去廁所排隊排耐左又想chok我係咪去左蛇王
:廁所多唔多人排隊呀?

新年期間返工開工利是又冇
成班同事又吝嗇
你唔開口講恭喜說話都唔撚比利是你

咁都算 最撚嬲嘅係
有個前ft因爲搵左份新工而轉左做pt
但我地舖本身鐘唔多 編更條撚屌有鐘淨係編比佢
搞到到我一個月返得3日 甚至1日 On9
個阿姐之前仲屌我交得少更喎
屌你老母啦 我交咁多你咪又係唔撚編比我返
仆街含家產 次次諗起佢點串我就好撚柒嬲

利申:仲做緊

走啦 一個月返1日有撚用咩
返個間NGO
要帶camp
有次camp駁camp
好撚辛苦
返過好多份炒散,班仆街ft同經理唔撚尊重炒散都習慣哂
但最撚閪係灣仔紅先生,果日返10-6,通宵更
第一次返,早到想換衫唔撚理你,將你點黎點去
問多兩句,傻閪廢中經理屌柒我,仲出手推開我,話再問就打柒你
著撚哂火即時想唔做走人,未見過人甘閪
以為自己好撚巴閉
但又怕害左其他炒散(之前返炒散有人射波係會做到仆街)
所以忍撚左條臭閪廢中經理一日
返8粒鐘,一個break都冇,得55/hr
班仆街閪經理同埋班ft就唔撚做野,掛住吹水,溝女,輪流去訓覺,食煙
但就唔會比炒散有停手既機會

甘你老母
返過muji
毒撚真係咪撚做 唔識social真係慘撚過做狗
啲人又閪

我都係番過muji
你番邊間呀?
細個跟manpower返散工,放飯個陣覺得自由好似狗
零食X語,
當時我中學生,第一份pt,
入到去以經知道個女經理唔中意我鋪內一名員工,
我係入面同人相處無問題,但我未見過女經理,

我做左7日左右申請離職,
之後二日後收到間公司女經理打比我話:X小姐,你離職姐,唔需要剪爛我地d 個人拍卡
之後我當然話無, 佢仲話黑名單我,仲要係我未出糧d 錢到扣。

諗返起都好撚嬲,從始以後我無幫親過呢間零食店,

新都會果間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞