一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
做緊四季執房part time
想知再講
番酒店炒散聽過d經理同d新黎ft既講
話唔可以當d炒散係人,一定要當佢地係狗

我都炒過酒店散
D人對我勁好 又請我食飯 不過人工太低得$55he

其實真係要睇係邊間酒店
返過幾間,反而出名或者五星級嗰啲既人就西到hihi 但無咁出名嗰啲反而啲人會對你幾好
我先
翻aeo真係好撚閪

同感

大力揮手
好多年前返過AEO pt
以前仲係香港代理個陣都好做

自從交比返比美國公司做之後d政策就好on9
樓主講得岩,pt都chur你
心諗屌你咩 ft chur都話姐
仲要返工前諗d目標比自己收工前要做到
唔講以為自己做全職

每個鐘問你「下個鐘可以賣幾多件短袖?」
心諗:我點會知下個鐘有無人想買短袖

問返佢 咁下個鐘有幾多人會準時收工
做飲食 (XXC)
一返工要返入廚房
都唔緊要
重點係 廚房都自己一個
由朝早9點到收工6點都無出過廚房(除左拎食物出去)
做到隻"積" 都係得3x蚊
次次都要3點幾4點先有空閒時間去食晏就飯

廚房點止呢個價
好想翻d同事好 人工又可以 工作得開心既工
好多年前返過AEO pt
以前仲係香港代理個陣都好做

自從交比返比美國公司做之後d政策就好on9
樓主講得岩,pt都chur你
心諗屌你咩 ft chur都話姐
仲要返工前諗d目標比自己收工前要做到
唔講以為自己做全職

每個鐘問你「下個鐘可以賣幾多件短袖?」
心諗:我點會知下個鐘有無人想買短袖

問返佢 咁下個鐘有幾多人會準時收工

開工寫要做咩target最on9
做乜撚姐 我返工唔係想同啲客做朋友/交換名囉
仲要收工一定要食你三四個字 叫你打卡先再做
食屎啦 做左兩星期 買左幾條褲同外套就辭職唔撈

收工仲要西口西臉問你邊個goal achieve到 一定會塭嘢鬧你 試過俾人話點解set咁細
好撚悶 等放工 真係好撚悶 悶到仆街
返補習社做功課輔導
一對六已經chur撚到仆街
啲功課堆積如山 對極都未完
又多濕鳩嘢要睇 eg有冇寫日期
同時間對功課默書改練習
仲要俾啲細路chur我問我得未
然後又話果個個工人姐姐到左佢趕佢學琴要早走

仲要人工得$50 返得兩個鐘
返工長比cam睇住 無得抖下
有時仲會有啲仆街office友落舖偷拍你 專登影9你同同事傾計 令到你比人話同處分
返到個人有少少過份緊張 下下都好似比人監視緊

而家個就好啲
返補習社做功課輔導
一對六已經chur撚到仆街
啲功課堆積如山 對極都未完
又多濕鳩嘢要睇 eg有冇寫日期
同時間對功課默書改練習
仲要俾啲細路chur我問我得未
然後又話果個個工人姐姐到左佢趕佢學琴要早走

仲要人工得$50 返得兩個鐘

一對一是常識吧
好hea
好撚hea
好撚多野食
仲好低人工
仲好好玩

同我一鳩樣喎

我之前返寫字樓

奶茶 可樂 朱古力 糖 任你食

我就同同事係間房到做自己野

可能我工作效率OK. 交到個數出黎 阿頭好少入房睇我

我就通常一路做野,一路上下lihkg ,好多時睇到無野好睇

再唔係就同長工同事傾下計

食完飯 覺得眼訓 訓一陣又得

仲要有靚女姐姐做同事

除左人工低 ,真係好撚爽

我返快餐店
其實都係唔想做大食懶,所以有假就返下工,反正我又唔大洗,是但有份包2餐已經正到爆
做part time真係勿認真 除非你窮到要養埋屋企嗰啲
有咩垃圾工介紹 俾我入去屌下人都好 我又唔憂無工番 想搵份垃圾工番下懲罰下d呀頭,經理
想問下馬會partime好唔好做
Btw上網睇話要請既一個星期就會收到電話 今日岩岩好見完工一個星期都無電話打黎 係咪姐係唔請

好唔好做真係睇人
試左先隨時走得
迪士尼大鋪 啲人閪撚到仆街 唔埋堆就當你透明 成班似住自己做耐少少就老屎忽上身 咩都點晒你做自己就圍爐傾計食野
返過餐廳對住啲廚房佬都好過對住呢班臭閪 係呀話緊你呀成座山咁巨嘅肥閪
翻緊類似生活用品店咁既工
同d後生既係的確好好感情
但好少編埋比我地一齊番 驚我地掛住傾計
咁岩有一日終於三個一齊番早
放工就約埋食飯
食完咁岩經過 比d老野見到
就屌鳩我地一齊食飯 話比老闆知道 會覺得我地專登
我地咪心諗 更又你編既 我地無要求過
私人時間食飯關你咩事

同埋間公司好多重標準
副店同店長根本標準唔一致
傾計又話唔好癡咁埋傾 企開d大聲d傾
企開傾 又叫我地唔好傾
唔傾又話個場靜到仆街 話我地唔講野搞到無人入黎
真係屌出聲 做錯事 d大既唔係提醒我地
寧願搞大件事話比公司知 老闆知
番酒店炒散 靚女就唔洗做 行行企企
我地就要做埋佢果份

鬼叫你冇閪 唔靚咩
番過海洋公園做sell相位 啲香港客成日以為自己大撚哂 係又投訴唔係又投訴 sell你相個陣唔要咪講句唔要 又要串撚過閪係都要串你幾句 大陸客都好過佢地

通常好興問你乜唔係送架咩
諗都諗到點會浪費人力物力嚟幫你影佈景相仲要曬嚟送俾你
唔知巴打以前返邊間舖
想問下馬會partime好唔好做
Btw上網睇話要請既一個星期就會收到電話 今日岩岩好見完工一個星期都無電話打黎 係咪姐係唔請

好唔好做真係睇人
試左先隨時走得

做過倉 飲食 想搵份有得坐 有冷氣既工 飲食真係無$100都唔會再做

坐得耐一樣辛苦其實
屌 講起就嬲
我做打雜 人生第一日返工就係執走鋪頭門口督狗屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞