一人一個翻part time既辛酸故事

487 回覆
23 Like 0 Dislike
考完dse第一份工係番美麗華酒店炒散,果陣有個長工叫大象成日屌啲新仔(包括我),跟住搬結婚果啲舞台又搵啲無力又矮既一堆搬,啲女既完全唔洗做 成晚剩係倒水比客 番得耐既自己圍埋一堆打飛機唔做野 咩都比新仔做 最尾我直頭無撚視佢直接做做下走人 好後悔點解當初唔屌獲佢先走

炒散炒過一日美麗華 跟住就冇返過
起餐比人屌到仆街 不過我都唔太記得咩事

之後個蛇頭揾我返 我話比人屌 不了
個蛇頭答我

返多d 比人屌多d 就冇事架啦

都on9 嘅

你係企係到都會比人屌 佢地啲長工當炒散係出氣袋 如果果陣識到巴打都好啊
考完dse番過放題pt
見到佢個ad話50一個鐘
去到壓我價得33
做左幾日話我做得幾好加到37
真係多撚謝
番個時就話包夜晚
晚晚夜晚都係食d ft食剩既野
即係冇乜點食過野落肚
個收銀知我有時冇食過野就叫我拎個杯麵
個經理仲要對我好撚西 對另一個pt好好多
個時諗住番一個月就算
臨果個月連續番左6日
個客轉身撞到我拎住盤唔知乜野鐵板鍋物
隻手紅撚哂 沖左10分鐘水都冇
經理叫我轉頭出番去做野
番到屋企唔敢比屋企人知
但第日隻手起哂水泡 之後即刻去急症室睇
個護士話二級燙傷 要小心傷口處理
傷左真皮 處理唔好會生肉芽
之後定時定候要去洗傷口洗左2,3個月
洗到眼淚水都出埋 護士開埋止痛藥
好彩最後冇生野
自此唔番飲食業

對住呢啲仆街manager真係好慘 入世未深果陣唔知點做 而家諗番起都覺得唔抵
aeo真係好撚西
成日要追target 張goal card唔撚知開點
見你唔sell客就開機屌鳩你叫你去sell客
明明d客就鐘意自己睇 係都要搞cheap自己個brand
後尾知你唔識sell客d LD就係咁借d意屌你同針對你
話緊你呀肥婆yan同Sica!
利申 返左10日頂唔順走左

巴打幾時返?可能識

肥婆yan係咪lp

相認啦巴打 我完全明你講乜

呢兩個真係冚家產黎
有d野冇教過,你話唔識就講撚到好似你錯咁
叫人返工就算冇客都唔好傾計
但自己傾撚到成間鋪都知你講乜
要返學返得少又屌,剩係返到A shift又屌
成班ft 同manager圍威喂
識刷鞋既pt 3個月即加人工
有d同事返左成年$1 都冇加過
仲有個口臭矮仔,冇禮貌講野唔用腦性騷擾女同事
係你阿柒頭

口臭矮仔?係咪b xxxx?

MORE
考完dse番過放題pt
去到壓我價得33
真係多撚謝
番個時就話包夜晚
即係冇乜點食過野落肚
個時諗住番一個月就算
臨果個月連續番左6日
經理叫我轉頭出番去做野
番到屋企唔敢比屋企人知
好彩最後冇生野
自此唔番飲食業

對住呢啲仆街manager真係好慘 入世未深果陣唔知點做 而家諗番起都覺得唔抵

好慘呀巴打
做過濕鳩電池promoter
其他人就返d 就近既鋪,
我住柴灣就俾人派左去返東涌,
係電器鋪俾人當過街老鼠咁,
企撚到腰痛,想坐要走入廁格坐,
走之前要check 袋睇我有冇偷佢d 野,
佢公司大粒嘢黎巡鋪又要我同佢地一齊扮晒狗咁

我都做過一田既promoter
因為同場既都係中年既姐姐
佢地做開呢行 但我淨係番暑期工
佢地好多野講
連續企7日真係好辛苦
考完dse番過放題pt
去到壓我價得33
真係多撚謝
番個時就話包夜晚
即係冇乜點食過野落肚
個時諗住番一個月就算
臨果個月連續番左6日
經理叫我轉頭出番去做野
番到屋企唔敢比屋企人知
好彩最後冇生野
自此唔番飲食業

好慘呀巴打

中過伏就會小心d了
大家都要小心
番aeo 勁多abc
雖然佢地對我都算nice 但真係好撚難頂
最後quit埋
PT Bartender (衣加返緊)
有個閪FM
記得中四暑假第一次返工返糖水鋪
返兩點放1點
企足全日唔敢坐
攰撚到仆街
aeo真係好撚西
成日要追target 張goal card唔撚知開點
見你唔sell客就開機屌鳩你叫你去sell客
明明d客就鐘意自己睇 係都要搞cheap自己個brand
後尾知你唔識sell客d LD就係咁借d意屌你同針對你
話緊你呀肥婆yan同Sica!
利申 返左10日頂唔順走左

巴打幾時返?可能識

肥婆yan係咪lp

相認啦巴打 我完全明你講乜

呢兩個真係冚家產黎
有d野冇教過,你話唔識就講撚到好似你錯咁
叫人返工就算冇客都唔好傾計
但自己傾撚到成間鋪都知你講乜
要返學返得少又屌,剩係返到A shift又屌
成班ft 同manager圍威喂
識刷鞋既pt 3個月即加人工
有d同事返左成年$1 都冇加過
仲有個口臭矮仔,冇禮貌講野唔用腦性騷擾女同事
係你阿柒頭

口臭矮仔?係咪b xxxx?

梗係佢啦
之前試過有消息傳落黎話有女同事向總公司投訴比男同事性騷擾,果陣有人懷疑係佢
有幾次兩隻手都攞哂一袋袋貨咁返舖頭 攰到仆街
又有一次上倉度攞勁多飲品 好似有酒 仲有紙袋落返舖頭 又係好重 第二日腰背肩好痛
返埋二月唔撈了
麵包達人
廚房冇冷氣
做到中暑
拖糧 正仆街
整野飲 叮野食 洗碗 抹枱 洗野 掃地
嗰陣35/hr其實只係幾個月前
聽日第一日翻酒吧有啲驚
最閪既pt應該係考完dse做餐廳 第一次做飲食咩都唔識 所以第一日佢淨係叫我幫人收碟散垃圾 個位又濕又臭 之後企左成日好攰叫我入筷子套 我見有位就坐左係到入 經理話係唔可以坐 果刻有種覺得自己好低賤又辛苦 眼濕濕
以前做快餐店水吧pt
見間快餐店近屋企就做住先
第一日返工返朝早7點放下午4點
返到去經理就問我食唔食早餐
因為佢話之後唔會放飯比我食
4點收工先有得食野
我都唔知點解我冇得食
明明其他返早既同事都有得放飯
拍住個老屎忽閪都仆街又唔肯教人
問佢d野放左係邊之後答我:乜都唔知
後來返左第三日經理話e到好忙冇時間教我
就調左我去第二間分店做
間野仲要坐半個鍾車程先到
去到第二間做先發現原來超忙
不過個到d呀姐好多都好好人
最後越來越多人走所以做左8個月就走
個時時薪$34每日做8-12個鍾
比tb補習學生大大聲鬧
做錯仲屌返我轉頭叫我睇清楚篇文,拎支筆圈圈圈叫我望實 解比佢聽又大叫話唔要聽呢啲
又要聽佢分享自己性取向正常
當人當狗洗
俾人當狗黎洗
就黎收工 d仆街客先黎行街試衫 阻人收工正仆街
考完dse第一份工係番美麗華酒店炒散,果陣有個長工叫大象成日屌啲新仔(包括我),跟住搬結婚果啲舞台又搵啲無力又矮既一堆搬,啲女既完全唔洗做 成晚剩係倒水比客 番得耐既自己圍埋一堆打飛機唔做野 咩都比新仔做 最尾我直頭無撚視佢直接做做下走人 好後悔點解當初唔屌獲佢先走

三年前都有係個到番左年幾炒散 大象屌人係好粗魯 仔做係辛苦d 唔夠人既時候試過一人做一張 不過做18樓都已經好過做樓下buffet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞