前線有d感想想同香港人講

698 回覆
5117 Like 19 Dislike
推返上去先
發夢見到天橋喺度影相嗰個仆街真係屌你老母
發夢夢到自己係5,6行已經好緊張,近三點有人派被捕需知既紙仔更加諗過企後D,但見到企係前面估計係初中生同佢阿妹,硬住頭皮企定係到,冇耐衝左入去第一時間幫手搬鐡馬,之後完全唔知應該下一步要點做,好多人都一面愕然。之後食左蛋就好快退返
push
巴打 當日我哋發夢地點一樣 一定同你肩並肩過 繼續一齊戰勝
信我,你地係真正既英雄!

雖然英雄唔係一定受人認同

deepest respect!!’
唔好灰心
我地波台痴線佬唔係講玩
好多都有一齊發夢出出入入
加油唔好放棄
發夢當日一開始一齊佔馬路果陣,前後已經開晒路,中間要填人入去,係咁大聲叫人過黎但好多人都唔想郁咁,怕入左馬路係危險,要求同要花唇舌勸先肯入黎,我講到你都已經出左黎啦行前多一步啦、香港人再匿入去就冇架啦,當下真係好frus,覺得而家又唔係要你搏命要你去食椒,咁都有包伏... 雖然明白唔係個個都有心理準備,但果下得一個諗法,真係好想香港人爭氣d。

後來冇咁緊張嘅時候,出左去補物資,到左草地見到好似夢中夢,平行時空搞緊clockenflap咁,有野餐有唱歌有玩電話... 行出去成段路我都唯有同自己講都係各司其職姐。

之後夢見係添華道,好多本身真係想野餐嘅人都keep住塞係外圍觀望,在場好多巴絲呼籲後排企前d企近d費事一衝就散,但大家都好明顯好reluctant,又係要勸先會郁一郁。
速龍退完之後佔左條路,我第一次叫企前少少唔知要點做,仲同個friend失散左... 見到好需要即刻補鐵馬,閘入面d狗係度好多動作想嚇走d人,但得幾個巴打一路係tear gas中拖鐵馬行,不斷砌陣,一路呼喚人黎幫手,附近又係有人觀望但唔肯過黎,或者跑走想退到最遠,見到一個巴打得自己搬一件,我衝上去幫佢一齊搬,但搬左幾件都要後面d巴打擔心我,上黎頂我個位。我果下好想升自己幾巴,點解你咁廢咁垃圾,唯有衝去中間砌索帶同幫人洗眼。其實當然每個人能力唔同覺悟唔同,崗位都唔同,好多後排都有做物資、傳訊息、嗌下口號拍下手都好過冇啊,但當見到唔少人都係打卡到左出個post,有d緊張時刻仲好似當出黎玩咁人有人守佢有佢hea,要人(甚至唔係要最frontline)就企到遠一遠真係好心up,我而家都忘記唔到夢入面叫完佢地之後,佢地戴住口罩碌大隻眼好茫然又好質疑咁望住我嘅眼神。

不過一切都係夢姐,希望下次個夢多d人企埋一齊啦
好多謝前線嘅戰友!!!!!
真係由心Respect!
守護香港嘅就已經係軍人

呢句係台灣軍佬講嘅!
我好明白,我發完個同你一樣嘅夢,個位都係你附近,醒番我一路諗個夢一路喊,無力感加上你講嗰啲真係眼淚送飯
真心尊敬前線巴打
加油,放棄就白費架喇,頂撚住
加油
再戰再黎唔撚退縮
呢兩日起前線,周身傷哂

轉行整防具算
Die for HK is my pleasure
其實真係好多謝前線既付出
但真係唔好屌後面既人 始終大家熱心程度不同
好多香港人都係覺得有前線頂先敢行出黎
唔好嫌後面啲人企得唔夠前 只怕啲人連出都唔出
至於個啲嬉皮笑臉 出黎打卡個啲又真係仆街左啲
巴打唔好急
所有野都慢慢一步步來
就好似第一日三角型鐵馬都未識整
第二日己經整左好多個出來
相信以後會一路一路進步落去既
同埋大家都知道你付出左好多
真心多謝你地 請受小弟一拜
人大左又肥又跑得慢又無力
只能見你地缺咩就幫你幫買咩
sorry希望你明白
夢中見
我都係發夢亂up 醒嘅時候你冇事實在太好 有緣在夢中再見
好認同樓主
我都係前線既一分子 真係唔好唔好再打卡喇 你打個卡已經可以比人成為督灰既證據
仲有 你食花生 點解你要黎現場食呀?黎得現場唔該你幫幫手 唔好係到當玩玩下 幫手抬物資 幫受傷既人first aid 咩都唔識唔敢衝既唔識既開路 比人撤退 而唔係係到企同睇同影相 撤退果陣你睇你拍片會人踩人死架!!拍片影相呢啲留比記者做 幫幫手啦
迫哂啲狗入去嗰下見到有個長髮紋身巴打左邊心口好似中咗槍 想扶佢走佢同我講唔駛 叫我快啲衝入去
嗰下真係好心痛 跟住啲狗就放tear gas 最尾見到有人扶嗰個巴打走不過後尾就唔知佢去咗邊 希望佢無事

利申都係發夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞