前線有d感想想同香港人講

698 回覆
5117 Like 19 Dislike
理性啲講,後面班人好過無出嘅人
有佢地嘅位置同作用
始終冒唔到咁大風險etc
所以各有各做etc

上面其實我諗樓主明嘅所以帶過下算
感性黎講我好明樓主感覺
我本身都係橋上面睇緊嘅人(龍和果時
係你地嗌到先抿埋個fd落去喺後面向前行
我都心諗做咩鬼野齋睇唔郁
但我覺得必須接受嘅係佢地真係未準備好
我有朋友都真係帶左枱布黎鋪草地
但我覺得總好過望到果啲繼續返工放工仲笑笑口果啲
最少佢地肯行出黎企又好坐又好

而且有壞嘅方面都有好嘅方面嘅
據我所知班鋪枱布嘅朋友都有落夏愨道
成日考慮好耐都唔落去做後排嘅朋友最尾三點半衝嘅時候衝衝下衝左去最前
甚至果晚過埋尾班車都未走
思想未準備好真係逼唔黎,但要知道佢地未必係驚死/唔理你地次活,佢地只係需要多少少時間啫

利申我都係第一次去到咁前
衝衝下衝前左,食左幾下催淚之後被困左一段時間先走得甩,走得甩果下都好無用咁淨係諗住走同驚到個人震哂,當下軟弱到唔知下次仲夠唔夠膽出黎
但而家可以話你知有下次就有我
我唔係唔驚唔痛,但我更加唔想後悔

再利申上面全部都係夢
下次發夢大家一齊加油
怕死可以在後聲援管理物資,吾好分化鬧人翻屋企訓,非常時期每一個人都好重要,人多可以定前線心。將嘉年華心態用去聲援方面,win win
前線嗰啲中哂招退翻落嚟 一開頭都仲衝得翻入去 係咁嗌草地落嚟幫拖無人理
加多點 !

6. 叫人衝自己又唔撚衝其實會覺得係鬼
呢個係真心感受 我地圍內傾係:「屌 收爹啦」
而個陣唔係衝緊喎
係無咩事發生
而橋就有人挑釁班狗
搞到佢地緊張
佢地緊要 屌 咪又係我地緊張
真心Respect
覺得呢樣好重要 始終佢地視野唔闊 對地理形勢唔清楚嘛
發夢俾人打我唔驚 受傷都唔驚
但驚俾人拉
所有前線值得我跪低多謝你地
你地每一個都好撚勇 好想請你地食餐好既慰勞下
個班人 屌極都唔撚化 全部食花生 嬲到陣
sorry陀住個b漠講話食煙食椒,推撞下都唔得
只可以買下物資企後面
好感激你地既付出
我係其中一個 當日負責做急救 上哂眼罩保鮮紙但無上到最前
當日見到有人用水沖眼但側錯邊 將左眼d椒沖埋入右眼 喝都喝唔住 最後要送翻去後排處理
只想講上gear企後未必無道理
傷一個First aid team既人 隨時有可能救少十個前線
推一推 前線加油!
睇返立法會門口啲片先知
係就嚟入到去
但係後面啲人唔上前
同埋中環見到
佢地真係岩岩收工
見到有人屌佢:「我覺得你唔係好適合著到咁囉」
之後佢話:「岩岩收工」
Feel到佢好sad

利申返 前晚夢境
我朋友發夢話佢雖然都好想企係前線但6.9畀人打到好傷幾處爆江,怕再中同一個位怕會好大件事所以佢去左軍營條戰線到做後勤瘋狂奔跑遞資源畀前線,佢見到你地咁樣中晒椒中晒棍而佢做唔到啲咩真係好內疚,我朋友真係真心多謝你地冇你地推進或者頂住佢地可能班癲狗已經走晒黎亂棍暴打其他人
見到你唔夠人即刻跑去馬路,橋上叫人落黎幫手點知完全冇人show繼續拍片打卡,真係痴撚線可能叫廿個得一個會行近幾步,真係聲都沙埋真係嬲撚到,明明個香港都有份 點會忍心剩係食花生睇住前線死都唔幫手
另外放飯前又係令人火滾,毛孟靜同埋班十九議員帶埋隻傻鳩蜘蛛俠做show講廢話晒時間消耗我地體力一啲建設性嘅野都冇,明明前線咁撚辛苦係到警戒班癲狗佢地竟然係到開嘉年華,好彩都有義士屌柒佢地不過都好撚灰
其實前線以外嘅只要企前啲幫手傳物資同埋拉傷者返黎仲有頭盔N95優先畀前線,知道背後有人撐住對前線真係意義重大,花生友幾撚時先會明呢個道理以上
我朋友夢境同返我講
pish,
無前線勇武, 又點會有後排和理非
前線加油!
呢d先係我最擔心 佢地太細個 心理壓力實頂唔到然後就簽左野 我睇片睇到佢地比人亂棍咁打 又比人拉 真係眼濕成個星期無心做野 你話地呢d發夢去過14年叫做知咩事 叫做頂得住姐
3點定6點衝個陣啲消息亂到...
我只係中間位嘅運輸兵 真心佩服所有上前線嘅人
希望你地全部都可以平安無事
多謝你
感激
另外眼見上前線,我都知有女仔想出力,但可唔可以著番條長褲,有咩意外,真係好傷

退果時,冷靜小小,男仔照顧,唔洗衝,唔好拖行女仔。

我前面男既跌,拖埋個女既跌,女仔左邊就係鐵欄腳。。。真係差小小

BTW
香港加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞