前線有d感想想同香港人講

698 回覆
5117 Like 19 Dislike
其實大部分人防到催淚彈嘅話冇人會退,而且仲攻到
不過最後出埋槍
唔好意思 身型輸蝕 發開夢都係做第3 4 排
捉住前面 同埋叫後面唔好走得咁快

只可以話 你地絕對唔係鬼 就算碇乜都好
你地都冒住身命危險 個人前途去搏
加油
認同巴打。12號企係前線一路食催淚彈,食胡椒水,但望住後面班人唔上黎,一開始個陣係後面嘻嘻哈哈,講換班講左成日,前線永遠都係個班人,真心燥底。究竟後面既人係真心因為反送中,想撤回修例而黎,定係純粹想打個卡。我明白可能每個人有自己既憂慮,可能唔企得最前線,咁都可以做下補給站,有人開咪講嘢,幫手傳開去,甚至一齊嗌,振奮士氣。而唔好行行企企,純粹想打個卡就算。希望大家知道,宜家係抗爭,唔係講玩。另外,感覺今次好多人可能第一次,無經驗。大家都睇下

[廣傳][長文]長期革命,每個人都要準備對抗催淚彈/胡椒噴霧必須用品
https://lih.kg/1217785

越多人知道點裝備自己,我地更大機會可以成功,我地唔只要first aid, 後援,更需要係可以企前線而又有作戰能力嘅義士。共勉之。
傻豬 你都有幫手守嫁
個戰友講左句:「點解好似好撚開心咁」...
呢句真係好撚有感。
我發夢嗰陣走過前線,然後去返中線
本來想好似另一個夢咁,喺14嘅時候走在最前
但見到後排嘅人。。。我真係放心唔落
唯有用經驗喺後面來回走動
幫手睇啲死位,睇啲易俾人包嘅位
有事嗰陣可以指引下後排嘅人
俾啲位前線走。。。

後排嘅你哋,我唔會責怪
出得嚟大家都係有心
但希望你哋明白,你哋後面嘅安穩係靠前線換返嚟
唔係下下叫嘅時候衝向前先叫幫到手
有心衝又怕危嘅,去中排
隨時頂前,幫手傳物資,幫前線受傷嘅人開路返後

後排嘅,唔好坐係到玩電話或者影相打卡
行遠啲幫手睇下後面有冇人包
睇下有咩路線可以方便大家撤退
隨時企幾個係路線上面指引
幫手放風睇鬼
有事嘅時候,唔好第一時間跑走
先開路俾中前排向後撤,俾傷者老人家走先
見到人亂嘅指引一下,叫大家淡定,但唔好慢慢行呀!
最重要,有力嘅幫手搬物資向後走,見到搬物資嘅先讓
最後大家一齊撤

都係嗰句,大家都有心,
大家都有你可以做嘅事
人哋冇叫你,你可以諗好多嘢幫手
或者自發組織一小隊去負責
呢場活動冇大台冇指揮
有嘅就係大家同身邊嘅兄弟姐妹
留要一齊留,走要一齊走!
發夢見果波中完少左最少一半人
但果波之後風向轉左,狗轉打解放軍果邊
但回左氣一段時間都叫唔到人上前
其實咁睇
人係自私
話唔定橋上面嘅人係可以轉個頭移民
只係想盡一分力幫香港
咁佢出現左其實都幫到手
又唔好咁嬲
push
最尾個句好撚醒神
呢啲就算啦
見識到義士嘅付出仲點會講呢啲

不過希望唔好再推
只會分化同嚇跑啲人
就算你原意唔係咁但確實係起咁嘅作用
巴打頂住
喂D人唔駛養家咩任人拉咩

D人企係馬路充下人數好落力架喇
我發夢見到好多人被催淚彈圍完之後就徹哂
發夢夢到第3點呢幕
明明已經大大聲叫左唔好影,仲係有人影相,分分鐘累死人

btw 係夢入面見到一個個前線著住裝備咁行去前面,個心好痛真係要有好大既勇氣先做到 好偉大 好值得尊敬真係好多謝前線既一眾巴打
有啲人中煙已經反應好大
唔得嘅真係要退,拉都拉走佢

但冇乜嘢行得跳得
可以一野跳欄走嗰啲唔該停一停
前面需要大家,好撚多女喺前面要你幫
平時唔係話好想要女?大把女比手你拖
唔好走咁撚快,咁撚遠
保持返個陣,已經兩回事

要知道狗係打唔到三排嗰啲,點計都安全
如果佢出狗籠打,你走入商場佢一樣追住打

但如果你同啲足都唔退,或者唔退咁多
佢喺頭盔入面只會見到佢哋放咗咁多煙
但對家個陣冇郁過

掉轉你係狗,你會點諗
呢個真係要諗諗
點解屌極都唔化
點解連絲打都敢做前線而你地後面食花生睇戲
點解要我地食咁多胡椒噴霧
唔係依個問題,而係香港人本身慣性就係被動,特別係學生。
你要明白其實後面係有好多依一堆人,只要有人肯抓住佢哋隻手,帶佢哋入去,分分鐘佢哋參與得仲勇過其他人

利申:份工成日要lead學生,見太多場合係咁,所以要知人心先會得利
我夢見,嗌橋上面啲花生友打開把遮先好掟落嚟,點知就咁縮埋掟落嚟,又冇睇人掟,大部分已經掟爛晒,打開都成問題,有一把仲要掟中我膊頭,腫到雞蛋咁大。

好想上去屌柒佢哋,但都知係一番好意,只係太多人冇用腦。

之後醒咗,發現真係腫咗,好恐怖。
辛苦你啦巴打
啱,唔好撚屌,正面,大家加油!!!要贏啊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞