前線有d感想想同香港人講

698 回覆
5117 Like 19 Dislike
我發夢做左前線 原來大家係咁諗

1. 唔明白點解後街咁開心 好似嘉年華咁
前線長期進入緊急狀態
定時要部署 又驚會亂 又收唔到message完全唔知另一邊前線做緊乜 飲水食野都驚突然爆
終於有一刻 前面班狗坐低哂
我就同格來講 不如趁機去個廁所 忍左好撚耐 快快去應該無事...
去廁所時候 去到中信對出
個戰友講左句:「點解好似好撚開心咁」...
其實都幾灰嫁
我又唔係話全部人都要苦口苦面咁
幽默下 娛樂下都係支持到抗爭落去
但 又真係有部分一睇+聽就係順便來打卡

2. 點解又係我?
我諗呢個 個個前線都會講出來
點解今次又係我呢? 到底橋上面既人做乜撚野?
金鐘準備全散個刻 近政總軍營個邊
個最一戰 前線得返8個人 +埋區諾軒9個
不停開咪叫大家落來 唔洗好前 但起碼落一落來係後面拉住我地 都無人來

3. 唔好撚再影相
退到中環 有人由7點叫到凌晨
係咁叫人唔好影相
係都要影 有人比人屌完繼續影
你地要影就影班警/後d
點解要咁前影? 人地真係會隨時失去自由

4. 前線係長期無休息
眼白白進住班警係咁換更 換人
而前線 人就係得咁多 根本無人換
仲要一直金睛火眼進住有咩郁
真係會眼訓嫁屌

5. 唔好再割席得唔得
泛民/民陣都唔再講
但今次612睇返佢地既回應 都唔會嬲
(但可能人數眾多 佢地會形容為香港人 而非「鬼」
但有時完左件事 好似9號咁 返屋企訓醒完開ig
開見到同學仔po story 話:我係反修例呀 但凌晨件事真係不能接受雖 說好的和理非呢?(其中一個親身經歷既夢境) 之類
其實睇完個心好唔舒服嫁 點解衝又係我
衝完仲要比朋友屌 咁點呀 又我錯呀?

可能你會話 做得前線預撚左啦
其實係 但係既同時
都希望會愈來愈多人加入
咁樣先會支持到落去
因為有人對香港愈來愈攰
前線一樣會攰
前線既人可能都經歷過自己和理非時候
係突然發覺無用先激進起上來
如果連激進 都令到佢地心淡
咁佢地真係可能真係唔會再理任何野

去到中環 我個刻發覺
前線真係寶來嫁
前線決定左後面散唔散(雖然大部分都自己散左)
但點做到100%散呢?
係大部分前線圍內傾覺得要走
先會令到後面一齊散

我都明唔係個個都要前線
但呢個始終都係我地既感受來
呢個post唔係分化 我都唔係話屌人地唔衝
而係...有時候可以做得更多
各位珍貴既戰士 我愛你地
我仲未放棄
我仲未放棄
我仲未放棄
我仲未放棄
大家辛苦曬
Adore
感激爸打
唔好再當嘉年華好唔好呀佢地
你地真係好重要架

後面啲人叫極都唔肯郁
明明只係想你企過嚟 等前面同後面唔好隔咁開
多謝你地
感激你地所做的一切
多謝你地
好多人著晒裝備 但企好撚後
似成班fd聚埋吹水多過幫手
淨係得個口罩既都前過你地呀
無光環,得唔到大眾認同,默默無名仲面對死亡同七年監禁

其實前線既人唔係大家想像中暴力衝動,有人會叫人唔好亂掟磚頭鐵枝,即使向前突破亦唔係以攻擊警方為目標,更多時候只係手執雨傘向前慢推。只係和理非係遠遠觀看根本唔會知發生咩事

作為和理非既主流大眾,唔想企係前線衝擊,其實都可以貼近佢地,比佢地知道後面都有人支持佢地,即使只係拍手吶喊,但希望唔好當佢地係外人,甚至敵人
推,多謝你!
仲有打卡班撚樣唔好走黎走去,一係就企定定一個位,知唔知聚多啲人係同一個地方可以好唔同,前線班戰友心會定啲,班狗壓力都會大啲。仲有物資就比曬前線啦,您班撚樣帶撚曬眼罩頭盔就企到後一後,甘撚怕死就翻屋企訓
作為香港人我好感激你
辛苦哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞