[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(84)

1001 回覆
1 Like 10 Dislike
好似貴好多?
無問過 不過好似貴少少
我覺得 EPT700 質素好過 EPT500 好多, 尤其空間感, 低頻.
EPT700 調音有D似 IE800, 人聲暖, 縱向音場闊, 動態好, 低頻勁潛得深.
EPT700 整體質素應該好過 FD01, 特別係音場同低頻. 高音就 FD01 好D. EPT500 質素就普普通通, 應該唔及 IE80S.

[quote]Vgp 金獎果隻 ept 500 點睇, 定買返se 535好?
我覺得 EPT700 質素好過 EPT500 好多, 尤其空間感, 低頻.
EPT700 調音有D似 IE800, 人聲暖, 縱向音場闊, 動態好, 低頻勁潛得深.
EPT700 整體質素應該好過 FD01, 特別係音場同低頻. 高音就 FD01 好D. EPT500 質素就普普通通, 應該唔及 IE80S.

BTW, SE535 就算賣一舊水我都無興趣, 人聲/低頻一舊舊
無留意....香港應該無得賣. 如果你鍾意暖聲, 講求整體氣氛, 低頻夠彈, 可以考慮下. EPT500 同 EPT700 個差價絕對值得比. 退而求其次, 可似試下 IE80S, 香港比較易試到
我本身自己用緊Fw01但最近唔見左想搵番隻差唔多類型既耳機 要易推(手機) 暖聲 重bass ?想請教各位巴打 會唔會建議買FD01,定係HS1650定有其他選擇 最理想3-4千筆直 左右
HS 1551 啦
1650相比1551 清啲,但都係暖底
唔太清楚係咪講緊 dsee hx, 我以前都有開, 而家直接direct source 算

咪唔好咁懶 校聲囉 咁基本上同類檔 聲量唔差太多啫 除非flac 同dsd 交差播啦
有amp咪535
你地快啲走,我掩護你地
其實ZX300個3.5同4.4個分別喺邊?前2個禮拜換咗條4.4銅線,煲咗2個禮拜4.4都唔係好聽得出個分別係咩係咪我對耳壞咗?
我覺得啲聲係會再分開得好啲 相比3.5 應該係會炒埋啲

你聽唔聽得出又未必關你隻耳既事既 都好睇你咩耳機 同條線夾唔夾既
如果你個耳機本身矇聲 再加4.4既銅線 咪最多無咁睇矇

同埋suppose balanced 頭係作用解放dsd 多啲 所以咩檔都可能有影響

最後戴個頭盔, 小弟都只係啱啱係發燒層次入門
人聲/平衡:RHA MA750(聲清人聲甜)、Pioneer CH9T(聲清,可換線,平衡推出新世界)、Ath-E40(人聲出)

呢3隻都係掛耳‥想問下有掛耳既介紹??
岩岩睇真的上面各款,
final audio design e2000 >>e2000人聲清啲

呢個原來唔貴,樣又令仔,簡約,
想問下"亦軒"有無呢款試??
梗係重反耳機post啦
今時今日藍牙同有線既分別會唔唔會唔太大?
本身用緊ue 900都用左幾年
想換隻藍牙方便d
想要隻分析力好d既,聽rock / metal類多
Budget 3000左右有冇推介?
應該各大耳機鋪都有得試
不如摺埋呢個post佢算啦
反正都變咗宗教戰爭
到時你哋自己開過個post圍爐咪大家都開心
用緊SONY ZX2 想升級大分別換咩好?
人同樂器聲都分得幾開,幾清下,不過見啲人講到3.5同4.4差天拱地咁樣,我都唔係咁覺,唔知係咪未煲得夠耐
我暫時玩過2隻都係有圈 dsd 就真係如差得大啲 其餘聽到有分別就差唔多家啦 純鐵4.4我比唔到意見
係咪差好大就見仁見智 不過如果直情聽唔到差別就真唔建議再花錢玩4.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞