[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(84)

1001 回覆
1 Like 10 Dislike
用WM-1Z, 聽LiSA 的 Best - Way (上網買Hi-Res flac 96/24), WM-1Z 4.4 同3.5 都Run 左>300 小時.

以下3隻耳機
1. SONY IER-Z1R (4.4)
2. SONY EX1000 (原裝3.5)
3. Justear MH2 Monitor tuning (原裝3.5/ Sony 金寶線)

Z1R 係最有Bom bom 聲的感覺, 帶慣左唔覺得難帶之後. 係會覺得有 "聽歌" 的感覺. 隔音唔錯. 分析力都有. 空間感係3 隻入面最好. 但除左呢個特色, 我覺得如果追Mon 味的話呢隻一定唔夠照. 但聽慣左就真係會覺得呢隻好好聽.
EX1000 係3隻黎講人聲最後, 分析力好過Z1R, d 樂器聽得好清楚位置前後. Bom bom 聲就唔算勁, 但都有少少. 呢隻因為係係大動圈, 要煲耐D. 依家聽返比個幾月前一開始買動聽左好多, 齒音都收斂左. EX1000 係衰在隔音唔好. 同埋聽流行曲時會略嫌人聲後左少少 (我個人口味)
Justear 黎講分析係3者最強. 亦都最少Bom bom (當然啦Monitor嘛)
因為CM 的關係係最舒服.
先講3.5 原裝線時, 聽感人聲係好前, 但都聽到後面D 樂器好清楚. 可能有少少唔公平, 我隻Justear 只係煲左50 小時左右. 所以齒音都幾明顯, 呢個等多100小時後再補充.
用左4.4 金寶線後, 聽感立體左, D 樂器冇3.5 時咁炒埋一碟. 人聲再近D. 樂器聲都好清楚. Bom bom 聲依然係好少 (當冇就o岩了), 比起3.5 時個信息量高左. 不過整體來講唔可以叫 "動聽" 因為真係太清. 不過我個人就係鍾意咁清乜都聽到哂. 所以3者我最鍾意隻Justear

係喇. 點解打聽感呢?
因為今日Sony CWB 有得試隻LiSA 版的Justear.
心郁郁去試.
(講明先, 我係Sony fanboy 但唔係打手.)
金屬殼u12t低頻feel到震,
A12t無左嗰種feel
九龍區有無得試
just ear monitor 同listening 加OSLO會加到低頻收到齒音
Zx300推唔推到z1r?
推唔推到重要咩?最緊要聽落去自己覺得好聽咪ok囉
好bom bom bom

邊到有得試
銅鑼灣Sony
隻LiSA 版都幾誇張
好bom bom
細節方面有d 蓋過左
但動態係好過monitor 我覺得
聽流行曲好正
聽game/ anime soundtrack 就爭d
My friend has opened a headphone shop. Hopefully it attracts a lot of customers because she’s bet the farm on her shop
monitor 無動態好正常 以MH2個3隻黎講club 個動態最大
邊度開?
做咩牌子?
咩價位?
RH1係USB錄碟,MD碟定Hi-MD都係用sonicstage錄
光纖傳還傳,實際錄入碟時會有壓縮 (PCM -> ATRAC編碼)
淨計音質,好嘅discman係會好聲過MD
要去到Hi-MD用Linear PCM先有機會做到同CD同等音質

但聽歌唔係音質行先嘅
聽歌係欣賞音樂,唔係欣賞器材
上個月音響展聽過
濛撚到仆街
SP2000 $29980
即管睇下舊機再冧幾多
高登仔半價ok?
聽口水歌岩唔岩?
Sp2000 vs sp1000+amp 點睇?
想借個位 清冇用線 急走
賣仔換玩具
Whiplash Twag V3 and Twcu V3 Hybrid 8絞 cm頭 3.5mm

Twag v3 4絞 cm頭已改 2.5mm eidloic 平衡頭

兩條打包價 2000 急走
新手想問ie80s 換咩線好
而家仲用緊原廠 聽開HipHop Bass 已經唔錯 但係間唔使聽高頻覺得唔夠喉
諗過換純銀 但驚會冇左原本Bass嘅味道
Budget 1000下 有冇咩推薦
sorry 我表達唔清楚

我想問嘅係用cd檯機同discman 用光纖line out 去md錄歌呢一part其實cd檯機同discman有冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞