[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(84)

1001 回覆
1 Like 10 Dislike
仲有啲唔同因素影響訊號準備度嘅
例如target同source嘅clock相差幾多
Jitter多少之類

經驗而言啲portable CDP/MD個鐘 & noise rejection 都唔好得去邊(因為要慳電)
No, spk係一粒dac做3.5 一粒dac做2.5
Sp2k係3.5 同2.5 都係用哂2粒dac
所以2k 表現會好過k+amp?
講左Spec上就係好好多,聲就有demo先知囉
咁多因素
仲以為大家都係digital lineout 無乜影響
等我仲買咗舊電腦USB to 光纖錄歌先
可惜我部cd 機壞壞地
唔係好似sp1000無論3.5定2.5都係同時用兩粒咩 4497係2ch 所以balace要兩粒做先做到左右正負
無咗慢嘅感覺,聽感上樂器出翻黎,整體上聽感平衡啲,升完個人覺得係正面
2.0 就主力聽有感情嘅人聲,睇你取捨
呢句真
你岩,我睇錯了
用電腦好啲嘅,冇咁易跳針
以前部濕鳩cd52mk2成日錄錄下MD跳針,要重錄
22k sp1000 ss + amp 真係好吸引,有啲想衝,但實在太大舊,我主力 portable,amp 對我嚟講無乜用,但而家買 sp1000m royal gold 好似都要 19k 同 set 套裝差 3k 又好似唔太抵屌
忍唔住手係64audio訂左a4t
SPKM RG我買咗一個月就放咗
我建議俾多小小買SPK + amp好過
我以前喺1964個網訂,佢覆我叫我找香港代理
而當年嘅代理就係未走佬但已經係出名等得耐嘅"CP"叫我點敢訂
我4年前訂同今次訂都無事。
個85折好普通,但送兩面特別面版同artwork勁吸引。
我85折平150蚊,但artwork同面版平左200蚊。

終於可以加埋細仔個名上去
咁我耐好多,大概七,八年前
慶幸無喺CP訂,最終個老細真係走左佬!
cp當年真係好出名
好彩有巴打眼利發現佢轉行揸巴士!
想知係唔係時候二手入返部SP1000M RG,見到有人五月買齊單盒放16k
下巴有孤度咩?用左咁耐都唔知
我反而唔想太大部同聽落柔少少揀MRG
SPK分析力同力水係好,但耳仔聽到好易攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞