房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
假設三百萬居屋
9成按首期三十萬左右
連埋雜貴廿萬

預大約五十萬應該ok?

除開來供好似每月萬幾蚊?好吸引

彩興買埋斜坡,唔知管理費維修貴幾多
想問如果夫婦一齊買
老公信貸評級好差,但老婆本身單獨一個都過都壓測
會唔會影響/做唔到按揭?
想問下5萬2 係幾時開始計? 係咪抽果時老婆唔做野就得?

唔係,要半年前先得
想問如果夫婦一齊買
老公信貸評級好差,但老婆本身單獨一個都過都壓測
會唔會影響/做唔到按揭?

按揭有底押
tu差都無關係

結咗先,簽字都係幾舊水

女朋友唔肯簽左先
簽左好多好處 無論公司benefit , 買樓 , 交稅
唉!

要抽居屋就必需先簽紙,叫你女友諗諗佢

如果咁呢

我同我老母用白表家庭申請
但我同屋企人住緊公屋
如果抽中左 我屋企人間公屋係咪都keep唔到
因為我係想抽來同女朋友結婚住

Keep 唔到 一係簽衰仔紙

依家仲有衰仔紙咩

一定keep唔到,除非你呀媽係個公屋單位到無名
如果唔係一定要父母離婚+除名之後先得
搞得黎一定miss個deadline

咁我不如用綠表家庭抽
唔該哂咁多位巴打

咁樣第日你結婚點算
其實住梅窩都諗得過,同住天水圍差唔多遠
如果係港島返工一程船就到
有閒錢可以買架車,果到泊車應該都平

唔係,要半年前先得

如果上年9月老婆開始無番工,下個月遞表(3月),但咁岩2月尾有工番,又會點計?

唔係,要半年前先得

如果上年9月老婆開始無番工,下個月遞表(3月),但咁岩2月尾有工番,又會點計?

俾個2016你參考下
買左公屋,係咪當白表?
買左公屋,係咪當白表?

買咗幾多年
其實住梅窩都諗得過,同住天水圍差唔多遠
如果係港島返工一程船就到
有閒錢可以買架車,果到泊車應該都平

梅窩多車到嘔,泊到亂七八糟,係平呀,因為根本冇正式停車場,一係唔駛錢一係三百二
買左公屋,係咪當白表?

買過租置 = 一世人一次房屋資助已用,永遠都冇資格再申請
買左公屋,係咪當白表?

買咗幾多年

唔係好記得,應該都四五年,業主係我媽
如果家庭申請,係咪買到要賣左間公屋?
如果我個人申請,係咪要除先名?
買左公屋,係咪當白表?

買咗幾多年

透過房委會轄下「租置計劃」購得單位不足 10 年(由與房委會簽訂該單位轉讓契據日期起
計)的業主,亦可以申請本銷售計劃而不須受入息、資產及住宅物業擁有權限制,但必須符
合及遵守下列條件:
(a) 必須以家庭整體形式申請:申請者可以是「租置計劃」的單位業主/聯名業主/家庭
成員。
(b) 「租置計劃」單位業主及家庭成員須在簽署買賣協議購買房委會的居屋單位或簽署臨
時買賣合約購買房協的資助出售單位當日起計三個月內,或在房委會(適用於購買居
屋單位)/房協(適用於購買資助出售單位)特准一次過延期的三個月期限內,將現
居「租置計劃」單位出售及完成一切有關手續;然後才可繼續辦理簽立居屋單位/資
助出售單位轉讓契據/轉讓契約的手續及繳付樓價餘款。若未能在期限內完成出售現
居「租置計劃」單位的手續,已簽訂的買賣協議/正式買賣合約即作無效/終止,屆
時房委會/房協將會在扣除行政費及房委會/房協律師的服務費用及有關開支後,退
還為購買單位所付的淨額定金的餘額(不會連同利息)。房委會/房協可將該單位再售
予其他申請者。請注意,在出售現居的「租置計劃」單位所引致的任何費用,一概由
單位業主及/或家庭成員承擔。至於在完成出售現居的「租置計劃」單位直至所購得
的單位入伙期間,申請者及家庭成員須自行安排居所。若因此而引致任何支出或損失,
概與房委會、房屋署及房協無關。
買左公屋,係咪當白表?

買咗幾多年

透過房委會轄下「租置計劃」購得單位不足 10 年(由與房委會簽訂該單位轉讓契據日期起
計)的業主,亦可以申請本銷售計劃而不須受入息、資產及住宅物業擁有權限制,但必須符
合及遵守下列條件:
(a) 必須以家庭整體形式申請:申請者可以是「租置計劃」的單位業主/聯名業主/家庭
成員。
(b) 「租置計劃」單位業主及家庭成員須在簽署買賣協議購買房委會的居屋單位或簽署臨
時買賣合約購買房協的資助出售單位當日起計三個月內,或在房委會(適用於購買居
屋單位)/房協(適用於購買資助出售單位)特准一次過延期的三個月期限內,將現
居「租置計劃」單位出售及完成一切有關手續;然後才可繼續辦理簽立居屋單位/資
助出售單位轉讓契據/轉讓契約的手續及繳付樓價餘款。若未能在期限內完成出售現
居「租置計劃」單位的手續,已簽訂的買賣協議/正式買賣合約即作無效/終止,屆
時房委會/房協將會在扣除行政費及房委會/房協律師的服務費用及有關開支後,退
還為購買單位所付的淨額定金的餘額(不會連同利息)。房委會/房協可將該單位再售
予其他申請者。請注意,在出售現居的「租置計劃」單位所引致的任何費用,一概由
單位業主及/或家庭成員承擔。至於在完成出售現居的「租置計劃」單位直至所購得
的單位入伙期間,申請者及家庭成員須自行安排居所。若因此而引致任何支出或損失,
概與房委會、房屋署及房協無關。

這是2016參考資料
[quote]如果大佬一家三口,加埋細佬個名去抽,係咪會變左非核心家庭?

做乜要加埋細佬[z/quote]

背後有原因,其實係細佬想上車
白表非核心係咪都收得皮,搵咗好耐都搵唔到往年非核心同核心申請個比例/人數記錄

如果咁呢

但我同屋企人住緊公屋

依家仲有衰仔紙咩

咁我不如用綠表家庭抽
唔該哂咁多位巴打

咁樣第日你結婚點算

有無好建議

唔係,要半年前先得

俾個2016你參考下

無理解錯既話,者係都要報2月尾個人工喇
[quote]如果大佬一家三口,加埋細佬個名去抽,係咪會變左非核心家庭?

嘩,大佬人家三口住邊?

如果咁呢

但我同屋企人住緊公屋

依家仲有衰仔紙咩

咁我不如用綠表家庭抽
唔該哂咁多位巴打

咁樣第日你結婚點算

有無好建議

我建議盡量唔好搞到本身住緊公屋既人,就算俾你綠表到又點? 你做唔做業權人? 做咗就一世無得再抽居屋,你第日有能力買私樓? 將來老婆肯同老爺奶奶一齊住?

嘩,大佬人家三口住邊?

大佬同個無兒女既舅父住,佢都冇乜錢,舅父又唔介意,所以佢都無意搬出去
咁樣抽法係咪會變左非核心家庭
睇完呢個post香港人真係好撚慘為左買層樓好似打機搵攻略咁又要離婚又分居又盛

嘩,大佬人家三口住邊?

大佬同個無兒女既舅父住,佢都冇乜錢,舅父又唔介意,所以佢都無意搬出去
咁樣抽法係咪會變左非核心家庭

你不如清楚交代咗個家庭背景再分析喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞