房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
我而家全家住私樓,
如果間屋無我阿媽名,係咪就可以同我阿媽抽白表?

你阿媽同老公如果係未離婚,必需一齊申請,換句話說,要你父母2個都無物業先得
我而家全家住私樓,

你老母要同你老豆一齊抽呀
你老豆有樓就冇得抽呀
你自己抽白表單人啦

有私樓都抽 屌
我而家全家住私樓,

你老母要同你老豆一齊抽呀
你老豆有樓就冇得抽呀
你自己抽白表單人啦

有私樓都抽 屌

唔駛咁勞氣
總之夫妻關係就必需一齊申請
我老豆當年抽居屋 落埋我名
如果搵律師搞手續除我名 我將來可唔可以再抽?

你個名係業主定家庭成員?
如果你係家庭成員可以直接用白表申請唔洗搞咁多野

應該係業主
成日都話我老豆做咩加我名

自己係咪業主都唔知,有冇攪錯
同呀嘛兩個一齊抽白表係咪都係當非核心家庭

係,除非父母已離世先當核心家庭

阿麻有無老公? 如果有佢都必需要一齊抽,老公都唔可以有物業

除非你父母雙亡,否則淨係阿嫲唔算,搵埋阿爺兩老加你就係
想請敎下
我情況是咁的
可唔可以申請是同細佬一起申請(2人)
如果有幸抽中,
最後業權剩係寫我名, 佢個名寫住客
之後遲d 除佢名

最後我細佬都可以再申請居屋及唔當佢已經首次置業?
我同我老豆抽(同老媽子離左婚)
算核心定唔核心?
算核心定唔核心?

似核心,最好問房署
想請敎下
我情況是咁的
如果有幸抽中,
之後遲d 除佢名

過2年冷河後細佬可以再申請
想請敎下
我情況是咁的
如果有幸抽中,
之後遲d 除佢名

http://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2016/common/pdf/application-form/hos_2016_app_guide_white_c.pdf
參考下
想請敎下
我情況是咁的
如果有幸抽中,
之後遲d 除佢名

http://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2016/common/pdf/application-form/hos_2016_app_guide_white_c.pdf
參考下

再睇真啲,最好直接問房署
想請敎下
我情況是咁的
如果有幸抽中,
之後遲d 除佢名

參考下

再睇真啲,最好直接問房署

房協同房委會有少少分別,房委會過完冷河後應該可以再申請,房協就唔得,但今次推出既係房委會單位,所以過完冷河後應該可以再申請

除非你父母雙亡,否則淨係阿嫲唔算,搵埋阿爺兩老加你就係

呀爺好早過左身
算核心定唔核心?

似核心,最好問房署

唔駛問,兩父子一定係核心
係咪一定要全家一齊抽? 如果係既 我第時買樓會唔會當我唔係首置
係咪一定要全家一齊抽? 如果係既 我第時買樓會唔會當我唔係首置

只要你唔做業主就得
thanks 浪子回頭巴打
唔知點解引用唔到
浪子巴好好運
我都想一抽就中
浪子巴好好運
我都想一抽就中

係,一知道中咗仲要排得算前,即刻拍台
平方米做標準? 唔係用開呎咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞