房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike

係咪已經供緊?
定係入左伙先供?

未供,按揭都未做,到時樓價跌就做唔足按揭
入伙前半年會通知你去做按揭
入伙開始供

想問點解樓價跌會做唔足按揭

估價不足

政府擔保 銀行多多都借

房協既樓政府都會擔保?

房協都有做擔保

佢係擔保9成,但係估價不足佢借9成俾我都係唔夠架
想問下5萬2 係幾時開始計? 係咪抽果時老婆唔做野就得?

唔係,要半年前先得

如果上年9月老婆開始無番工,下個月遞表(3月),但咁岩2月尾有工番,又會點計?

加埋除返12個月
計平均
本身住二手居屋 係咪可以照抽白表?

邊個業主? 補地價未?
希望抽到
希望抽到

good luck
我老豆當年抽居屋 落埋我名
如果搵律師搞手續除我名 我將來可唔可以再抽?

你個名係業主定家庭成員?
如果你係家庭成員可以直接用白表申請唔洗搞咁多野
其實月薪係計申請嗰下定揀樓/買嗰下都要再check 架
好撚好彩,成功例子
both

申請時要合資格,揀樓當日要申報多次,無問題就簽臨時買賣合約
白表非核心係咪都收得皮,搵咗好耐都搵唔到往年非核心同核心申請個比例/人數記錄

邊個業主? 補地價未?

老豆 應該補左掛 未補有得買?
我二伯舊年年尾過左
佢比左d資產:當中有留左間唐樓比我同我伯娘。。仲落埋我名。
但本身我冇係果到住。。
我就一定唔會賣或要間屋。
咁係咪宜家冇得抽?
我二伯舊年年尾過左
但本身我冇係果到住。。
咁係咪宜家冇得抽?

有樓仲抽咩居屋
我二伯舊年年尾過左
但本身我冇係果到住。。
咁係咪宜家冇得抽?

有樓仲抽咩居屋

我唔係到住架 層樓我二伯同佢老婆住開 得果2百零呎 要我同伯娘同床咩…
我自己租緊房住
我二伯舊年年尾過左
但本身我冇係果到住。。
咁係咪宜家冇得抽?

有樓仲抽咩居屋

我唔係到住架 層樓我二伯同佢老婆住開 得果2百零呎 要我同伯娘同床咩…
我自己租緊房住

層樓有你名,你已經唔合資格申請居屋

六月簡樓?
我二伯舊年年尾過左
但本身我冇係果到住。。
咁係咪宜家冇得抽?

有樓仲抽咩居屋

我自己租緊房住

層樓有你名,你已經唔合資格申請居屋

睇黎又要比一筆轉名

邊個業主? 補地價未?

老豆 應該補左掛 未補有得買?

問補價未係想知從自由市場定第二市場買入,BTW你唔係業主,可以白表申請

六月簡樓?

房委會將於三月底接受申請,並預料在六月進行攪珠。成功申請者預計於八月開始選樓。

六月簡樓?

咁揀樓申報嘅時候,係以交表前六個月定㨂樓前六個月

睇吓有冇熱線,聽日打去問下先
浪子巴打

如果我兩公婆+我老豆(長者)白表去申請得唔得

但我阿媽係居屋業主 我阿爸就無名既

係咪會有影響

六月簡樓?

咁揀樓申報嘅時候,係以交表前六個月定㨂樓前六個月

睇吓有冇熱線,聽日打去問下先

無記錯既話係揀樓前
咁如果原本同屋企人任緊公屋,結左婚同老婆申請緊公屋,可唔可以綠表?

毒撚無人覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞