房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
抽撚咗3 次白表加二手居屋都唔撚中

我有朋友抽咗5次都得個吉
如果我白表核心,預抽幾多年先中好?
上年白表超22倍,我當白表核心抽5年先有岩心水,大家點睇?

點答你,抽既野可能一世都抽唔到,我就一次就抽中

巴打你用得’抽’字姐係白表啦,核心有長者?
其實係咪白表組組都有限額,定係派哂俾核心有長者先?
屋企有層居屋係咪再申請就一定超?

就嚟要開個「有樓仲嚟爭居屋屌老母區」

想搬出去呀 層樓老豆老母名 我自己都要成家立室架

點解宜家咁多人
家都未成就諗立室

居屋2016係有長者揀先
屋企有層居屋係咪再申請就一定超?

就嚟要開個「有樓仲嚟爭居屋屌老母區」

想搬出去呀 層樓老豆老母名 我自己都要成家立室架

點解宜家咁多人
家都未成就諗立室

香港地壓力大

2016參考資料
仲有,就算你係綠表都一樣要抽
公屋老豆名,有埋我名
自己有層私樓
可唔可以綠表抽?
老豆6月先夠60 係咪入唔到核心有長者

白表核心同白表核心有長者 個機率有冇分別?
定純粹係揀樓次序?

無論如何點都會抽架喇!!!!
屋企有樓d仆街好心咪撚同我地爭啦屌
公屋老豆名,有埋我名
自己有層私樓
可唔可以綠表抽?

你老豆可以,你唔可以
老豆6月先夠60 係咪入唔到核心有長者

白表核心同白表核心有長者 個機率有冇分別?
定純粹係揀樓次序?

無論如何點都會抽架喇!!!!
屋企有樓d仆街好心咪撚同我地爭啦屌

先後次序分別
請問我老婆屋企間公屋有佢個名,有無得抽?
公屋今年年頭先岩岩派左俾佢屋企人
請問我老婆屋企間公屋有佢個名,有無得抽?
公屋今年年頭先岩岩派左俾佢屋企人

如果佢唔係戶主,可以
資格準則
綠表申請人的定義
房屋委員會在下列組別人士符合每期出售計劃推出前所公布有關年齡、家庭成員組合和居港年期規定等詳細申請資格準則的情況下,以下類別人士符合綠表資格購買居者有其屋計劃單位 ─

(a) 公屋租戶;
(b) 下列持有房屋署/市區重建局發出有效《綠表資格證明書》的人士:
(i) 經核實符合資格獲編配單位的公屋申請者;
(ii) 獲核實符合「公務員公共房屋配額」申請資格的初級公務員;
(iii) 受政府清拆計劃或天災影響,並獲核實符合資格入住公屋的人士;
(iv) 受市區重建計劃影響,並獲核實符合資格入住公屋的人士;
(v) 離婚/分戶,並獲核實符合資格入住公屋的公屋住戶;及
(vi) 持有房屋署簽發有效《保證書》並獲核實符合資格入住公屋的前公屋住戶。
(c)
持有由房屋署簽發有效保證書的房屋署屋宇事務助理職系人員;及

(d)
長者租金津貼計劃的受惠者。

白表申請人的定義
房委會在下列組別人士符合每期出售計劃推出前所公布有關年齡、家庭成員組合、居港年期規定、入息和資產限額,以及擁有物業限制等詳細申請資格準則的情況下:

(a)
私營房屋的住戶;

(b)
公屋或任何資助房屋計劃單位住戶的家庭成員;以及

(c)
透過房委會轄下租者置其屋計劃(下稱「租置計劃」)購得單位的業主,由與房委會簽訂租置計劃單位轉讓契據日期起計10年內,亦可以用白表申請購買本銷售計劃的居屋單位,而不須受入息、資產及住宅物業擁有權限制,但必須在簽署居屋單位買賣協議當日起計三個月內,或在房委會特准一次過延期的三個月期限內,將現居「租置計劃」單位出售及完成一切有關手續。
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/hos-flats/eligibility/
公屋老豆名,有埋我名
自己有層私樓
可唔可以綠表抽?

你老豆可以,你唔可以

老豆過左65 可唔可以用長者優先拉埋我個名去抽?
公屋老豆名,有埋我名
自己有層私樓
可唔可以綠表抽?

你老豆可以,你唔可以

你有物業唔符合資格喇
公屋老豆名,有埋我名
自己有層私樓
可唔可以綠表抽?

你老豆可以,你唔可以

你有物業唔符合資格喇

嚴格嚟講,你老豆係可以,不過綠轉居果下應該都會審查,到時查到你
公屋老豆名,有埋我名
自己有層私樓
可唔可以綠表抽?

你老豆可以,你唔可以

你有物業唔符合資格喇

嚴格嚟講,你老豆係可以,不過綠轉居果下應該都會審查,到時查到你

除名加搬一人單位
白表抽一人單位
細佬我做地盤
月薪呢樣嘢個個月唔同 想問下如果交入息證明個陣可以點搞
公屋老豆名,有埋我名
自己有層私樓
可唔可以綠表抽?

你老豆可以,你唔可以

你都係唔好攘咁多野,一陣搞到你老豆間公屋都無埋
公屋老豆名,有埋我名
自己有層私樓
可唔可以綠表抽?

你老豆可以,你唔可以

你都係唔好咁多野,一陣搞到你老豆間公屋都無埋

2016參考資料

上期二百幾個 Priority 1a 最後得幾個買,係抽都唔駛抽直接任揀都唔買
白表抽一人單位
細佬我做地盤

2016資料參考下
白表抽一人單位
細佬我做地盤

叫你公司幫你填囉
如果出cash 仲好,當無收入
我而家全家住私樓,
如果間屋無我阿媽名,係咪就可以同我阿媽抽白表?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞