房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
綠表係咪要拿間公屋去換?
間公屋寫老豆名,我可唔可以以綠表申請單人公屋

*居屋
上年買左綠怡要等到19年尾先收樓依家呢兩個都18/19年頭入伙好似中左伏咁

係咪已經供緊?
定係入左伙先供?

未供,按揭都未做,到時樓價跌就做唔足按揭
入伙前半年會通知你去做按揭
入伙開始供

*居屋

唔可以
唔想屋企人無左間公屋
咁我又想結婚同女朋友住(未結)
咁係咪得返白表單人

結咗先,簽字都係幾舊水

女朋友唔肯簽左先
簽左好多好處 無論公司benefit , 買樓 , 交稅
唉!

無樓=唔結婚,你條女好極有限
話唔定佢仲揀緊私樓仔
白表單人想買市區,係咪唔洗抽了?

其實好難講,如果前面好多人放棄你就有得揀

應該放棄得都係閪野

人既選擇往往出人意表

身邊好多人話要梅窩,平又有港豬o 遲早旺

聽落就好遠...
其實返中環分分鐘快過你由大西北出黎, 仲要唔塞車
不過有乜頭暈身慶 / 打風落雨都幾煩
上年買左綠怡要等到19年尾先收樓依家呢兩個都18/19年頭入伙好似中左伏咁

無話中唔中伏,地點又唔同,同埋你上次抽到唔代表今次都抽到

係又d心理唔平衡啫⋯⋯

無話中唔中伏,地點又唔同,同埋你上次抽到唔代表今次都抽到

係又d心理唔平衡啫⋯⋯

有d

應該放棄得都係閪野

人既選擇往往出人意表

人棄我取都係好策略
有冇得只落個仔同我名
唔落我老婆名

唔可以

why

夫妻必須要一齊申請

寫左佢係咪代表間屋有佢名?
定係純粹申請果名有佢名?
佢會唔會變左有層樓既1/3業權?

申請表上有名,到揀樓時層樓佢可以唔落名既

咁就得啦
女人絕對唔可以有名

就算無名, 離婚一樣分你一半

咁我落屋企人名得唔得
申請果陣係我,我老婆,我仔
但實際業權係我仔/我老豆?

業權人必需在申請表上

咁我寫我同個仔
佢離婚分一半都只係分間屋既業權既4分1

咁不如你個仔做申請人,層樓最後只落你個仔名而你做擔保人咪算

無錯

應該放棄得都係閪野

人既選擇往往出人意表

人棄我取都係好策略

我諗起嘉湖山莊林太
唔想屋企人無左間公屋
咁我又想結婚同女朋友住(未結)
咁係咪得返白表單人

結咗先,簽字都係幾舊水

女朋友唔肯簽左先
簽左好多好處 無論公司benefit , 買樓 , 交稅
唉!

要抽居屋就必需先簽紙,叫你女友諗諗佢

應該放棄得都係閪野

人既選擇往往出人意表

聽落就好遠...
其實返中環分分鐘快過你由大西北出黎, 仲要唔塞車
不過有乜頭暈身慶 / 打風落雨都幾煩

柏麗灣長洲啲人咪又咁住
想問如果我老豆老母準備離婚
我之後會同老母住
咁我入白表申請的話
可唔可以用家庭名義
即係我係申請人 拉埋我老母個名落去咁
我之後會同老母住
咁我入白表申請的話
可唔可以用家庭名義

截止申請日期前未正式離婚應該唔得
我之後會同老母住
咁我入白表申請的話
可唔可以用家庭名義

應該要離左婚先得
準備緊唔得
我之後會同老母住
咁我入白表申請的話
可唔可以用家庭名義

咁即係要我老豆老母加我一齊入表先算係家庭名義?
如果係 咁佢地之後攪左離婚既時侯係點計

利申: 之前住緊層樓已經賣左 而家租緊屋同老母住
未結婚但bb岩岩出世,可唔可以叫老婆+bb 兩個人自己抽?
留名
未結婚但bb岩岩出世,可唔可以叫老婆+bb 兩個人自己抽?

好似可以
幾時開始用米做單位?唔係用呎咩?

公營個啲好似不嬲用平方米
我之後會同老母住
咁我入白表申請的話
可唔可以用家庭名義

咁即係要我老豆老母加我一齊入表先算係家庭名義?
如果係 咁佢地之後攪左離婚既時侯係點計

利申: 之前住緊層樓已經賣左 而家租緊屋同老母住

第一個問題係,第二個問題唔知,BTW截止申請日期2年曾經擁有過物業好似都唔合資格申請
無知一問, 睇返上年抽居屋既新聞: http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160315/19529906

3,677個單位, 綠表理應佔一半約1,800個單位但得500份申請
咁係唔係果500份綠表申請都有得揀樓? 抽籤只係分先後?
綠表申請以前都係唔係咁冷淡?

第一個題答案係

少人抽都正常, 呢個時勢有幾多人會拎間公屋去換丫
上次仲要無市區...

綠表同白表心態上分別會好大,起碼佢地有間公屋住住先

黎緊公屋富戶收緊
班富戶横掂等住俾人收屋
不如都綠表抽咗先?
無知一問, 睇返上年抽居屋既新聞: http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160315/19529906

3,677個單位, 綠表理應佔一半約1,800個單位但得500份申請

第一個題答案係

上次仲要無市區...

黎緊公屋富戶收緊
班富戶横掂等住俾人收屋
不如都綠表抽咗先?

所以我覺得居屋2017綠表反應會幾熱烈

第一個題答案係

上次仲要無市區...

黎緊公屋富戶收緊
班富戶横掂等住俾人收屋
不如都綠表抽咗先?

所以我覺得居屋2017綠表反應會幾熱烈

2016當時綠表反應一搬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞