房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
其實月薪係計申請嗰下定揀樓/買嗰下都要再check 架

申請時要合資格,揀樓當日要申報多次,無問題就簽臨時買賣合約

六月簡樓?

咁揀樓申報嘅時候,係以交表前六個月定㨂樓前六個月

睇吓有冇熱線,聽日打去問下先

因為如果老婆月尾一做番野,兩個加埋實超52k,但老婆又無奶油reject offer嫁,真係唔上唔落
浪子巴打

如果我兩公婆+我老豆(長者)白表去申請得唔得

但我阿媽係居屋業主 我阿爸就無名既

係咪會有影響

好似唔得,如果長者有配偶個配偶都要一齊申請
浪子巴打

係咪會有影響

我仲諗住+個長者 大機會d..
本身住二手居屋 係咪可以照抽白表?

邊個業主? 補地價未?

老豆 應該補左掛 未補有得買?

問補價未係想知從自由市場定第二市場買入,BTW你唔係業主,可以白表申請

唔識分自由定第二
唔該晒巴打

六月簡樓?

因為如果老婆月尾一做番野,兩個加埋實超52k,但老婆又無奶油reject offer嫁,真係唔上唔落

咁都要同我地爭
咁如果原本同屋企人任緊公屋,結左婚同老婆申請緊公屋,可唔可以綠表?

毒撚無人覆

上面咪有講囉 追post la
個個申請緊公屋都可以用綠表,咪冇人用白表
浪子巴打

係咪會有影響

有無第二啲長者
果年有b仔出就緊緊超,有老有嫩體諒下啦
我哋依d夾心階層
果年有b仔出就緊緊超,有老有嫩體諒下啦
我哋依d夾心階層

所以有夾屋ge出現
咁如果原本同屋企人任緊公屋,結左婚同老婆申請緊公屋,可唔可以綠表?

毒撚無人覆

之前有人講左, 去到派樓階段先有綠表

六月簡樓?

過52k就儲下錢買私樓啦 唔通有offer都唔要咩
浪子巴打

係咪會有影響

係唔得 除非離婚
我二伯舊年年尾過左
佢比左d資產:當中有留左間唐樓比我同我伯娘。。仲落埋我名。
但本身我冇係果到住。。
我就一定唔會賣或要間屋。
咁係咪宜家冇得抽?

有樓仲抽咩居屋

我唔係到住架 層樓我二伯同佢老婆住開 得果2百零呎 要我同伯娘同床咩…
我自己租緊房住

層樓有你名,你已經唔合資格申請居屋

睇黎又要比一筆轉名

除左你名都唔記得要幾多年之唔可以抽

六月簡樓?

過52k就儲下錢買私樓啦 唔通有offer都唔要咩

52k買大西北私樓都得喇
我二伯舊年年尾過左
但本身我冇係果到住。。
咁係咪宜家冇得抽?

有樓仲抽咩居屋

我唔係到住架 層樓我二伯同佢老婆住開 得果2百零呎 要我同伯娘同床咩…
我自己租緊房住

睇黎又要比一筆轉名

除左你名都唔記得要幾多年之唔可以抽

無記錯係2年
我二伯舊年年尾過左
但本身我冇係果到住。。
咁係咪宜家冇得抽?

有樓仲抽咩居屋

我自己租緊房住

睇黎又要比一筆轉名

除左你名都唔記得要幾多年之後先可以抽 好似 2年定5年
浪子巴打

係咪會有影響

有無第二啲長者

老婆果面既兩佬都係同一情況
浪子巴打

係咪會有影響

有無第二啲長者

阿爺阿麻果啲有無
浪子巴打

係咪會有影響

有無第二啲長者

阿爺阿麻果啲有無

佢地又太老 無為搞到d老人家 而且佢又唔知你做緊咩
浪子巴打

係咪會有影響

有無第二啲長者

阿爺阿麻果啲有無

老人家資產會唔會審?
想問問
如果我同我同呀妹抽二人家庭
到假設抽到及簡到樓,最後刪佢名,等同女朋友結婚再加番女朋友名,對我呀妹有無影響?
例如第時佢同佢老公又想抽居屋
借呀妹過橋會唔會好cheap
依家同屋企住既居屋有我名,咁抽唔抽得?
洗唔洗除左名先?
同家姐一齊抽家庭得唔得?
有冇得個個地方都揀定還是每次申請只能揀一個地方黎抽?

有你名意思即係你係業主之一?如果只係家庭成員冇問題

姊弟係非核心家庭,抽到都唔輪到你揀樓
依家同屋企住既居屋有我名,咁抽唔抽得?
洗唔洗除左名先?
同家姐一齊抽家庭得唔得?
有冇得個個地方都揀定還是每次申請只能揀一個地方黎抽?

有你名意思即係你係業主之一?如果只係家庭成員冇問題

姊弟係非核心家庭,抽到都唔輪到你揀樓

我地係兄弟呀
I mean 我地其實一齊住緊公屋,
我只係見單人抽基本上最後都簡唔到咩樓
想話抽雙人會快手d,當然假設要抽到啦
想問問
如果我同我同呀妹抽二人家庭
到假設抽到及簡到樓,最後刪佢名,等同女朋友結婚再加番女朋友名,對我呀妹有無影響?
例如第時佢同佢老公又想抽居屋
借呀妹過橋會唔會好cheap

咁你阿妹同佢第時老公都冇得再買資助房屋,佢幫你上車你第時係咪幫返佢先?做人唔可以咁自私

仲有,更改業權要申請,咁要等你阿妹真係結婚連埋證明交上去先有機會批,唔係你話去甩名咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞