房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
想請教下巴打
如果夫婦抽
最後落名係落一個定兩個?
如果兩個名,咁個首置點計?

申請人必需要落名,其它人可落可唔落,如果2個名咪用晒2個置名額
想問 如果真係抽中可以買
除左比樓價 仲要比咩費用
律師費 厘印費 ???
第一棟物業
想問 如果真係抽中可以買
除左比樓價 仲要比咩費用
律師費 厘印費 ???
第一棟物業

到底排緊公屋係當白表定綠表

排緊係唔當綠表
除非你去到final 審查完等配樓 先可以當綠表用
入息及總資產淨值限額 (2016年4月1日生效)
家庭人數 每月最高入息限額 (1) 總資產淨值限額 (2)
1人
$10,970 $242,000
2人 $16,870 $329,000
3人 $22,390 $428,000
4人 $26,690 $500,000
5人 $30,900 $556,000
6人 $34,690 $601,000
7人 $39,560 $643,000
8人 $43,980 $674,000
9人 $48,270 $744,000
10人及以上 $52,440 $801,000

到底兩個人得16000蚊點生存......

公屋個入息限制唔係正常人可以做到

但個問題係咁低入息已經要排官方4年
咁提高入息限額咪要10幾年
想請教下巴打
如果夫婦抽

申請人必需要落名,其它人可落可唔落,如果2個名咪用晒2個置名額

姐係落一個名好啲
唔該巴打
如果200萬資產都係cash, 轉俾其他人就過到? 會唔會睇返戶口之前紀錄?
想問下如果公屋係我呀媽一個人名,可唔可以連埋我女朋友個名,用呀媽加女朋友當家庭咁抽,唔落自己名
想問下如果公屋係我呀媽一個人名,可唔可以連埋我女朋友個名,用呀媽加女朋友當家庭咁抽,唔落自己名

唔可以
如果200萬資產都係cash, 轉俾其他人就過到? 會唔會睇返戶口之前紀錄?

邊有咁著數
唔想屋企人無左間公屋
咁我又想結婚同女朋友住(未結)
咁係咪得返白表單人

結咗先,簽字都係幾舊水

女朋友唔肯簽左先
簽左好多好處 無論公司benefit , 買樓 , 交稅
唉!

我咪又係,打算年底結婚,同女友講,不知注册先,去抽呢期居屋,佢即刻話唔制。
唉,女人諗野一點都唔實際

我女友一睇到新聞即刻問我註唔註冊左先好
下月頭結婚

你地注冊左住邊
唔想屋企人無左間公屋
咁我又想結婚同女朋友住(未結)
咁係咪得返白表單人

結咗先,簽字都係幾舊水

女朋友唔肯簽左先
簽左好多好處 無論公司benefit , 買樓 , 交稅
唉!

我咪又係,打算年底結婚,同女友講,不知注册先,去抽呢期居屋,佢即刻話唔制。
唉,女人諗野一點都唔實際

我女友一睇到新聞即刻問我註唔註冊左先好
下月頭結婚

你地注冊左住邊

搬入男/女家住住先囉
我阿哥上年生左個女,未加名入佢依家間公屋
咁我可唔可以用我個侄女加埋我當非核心家庭抽
即係當侄女係家庭成員,我係業權人咁

未滿 18 歲

未滿 18 歲

未滿 18 歲的家庭成員,其父母或合法監護人亦須名列同一份申請表內
幾時出夾屋呀⋯⋯我二人過左5萬2又交緊租⋯⋯

交住租儲錢儲得好慢

排緊係唔當綠表
除非你去到final 審查完等配樓 先可以當綠表用

岩,審查完等配樓
其實排緊公屋 個號碼 可唔可以當綠表

之前幫人問過房委
見左主任審查後合格係可以當綠表
就咁得個號碼就唔可以。
調景嶺個間幾正咁

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有

調景嶺單棟係年尾 , 房協既 會貴少少 但有會所
將軍澳寶盈附近個2棟係明年 , 房委既 ,

未滿 18 歲

未滿 18 歲的家庭成員,其父母或合法監護人亦須名列同一份申請表內

合法監護人,我算唔算

離婚人士或合法監護人 須獲 法庭判予擁有 法庭判予擁有 未滿 18 歲家庭成員 的管養令 。如為共同管養 。如為共同管養 。如為共同管養 令,則須擁有 ,則須擁有 ,則須擁有 未滿 18 歲家庭 成員 的日常照顧和管束權。 的日常照顧和管束權。 的日常照顧和管束權。 的
想請教下巴打
如果夫婦抽

姐係落一個名好啲
唔該巴打

如果落1個名可唔可以2個一齊做按揭
想請教下巴打
如果夫婦抽

姐係落一個名好啲
唔該巴打

另一個可以做擔保人
想請教下巴打
如果夫婦抽

姐係落一個名好啲
唔該巴打

結左婚要一齊申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞