房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
幫人問

本身4個成年人住公屋,但7年前買左層8位數字私樓,得閒就去住

而家想放棄公屋轉居屋,綠表得唔得

4個人齊齊申請!?
就算最後只落1個名都好,準備上法庭啦

點解要上法庭

證明你連綠表須知都無睇

見唔到邊句
其實銀蔚同銀河係咪差唔多
想請問填職業個part 寫英文得唔得?
收入如果係合約工計固定月薪定非固定同最近加左人工又點計?

約滿酬金洗唔洗計入去
綠表第六部份其實要唔要填

你本身住緊公屋咪唔洗
你淨係拎住資格證就要
白表同綠一樣唔洗交夾係中間果份入息申報住?

你本身住緊公屋咪唔洗
你淨係拎住資格證就要

原來係咁
唔該

你本身住緊公屋咪唔洗
你淨係拎住資格證就要

原來係咁
唔該

反而想問綠表附錄乙係咪要兩公婆都要填?

約滿酬金洗唔洗計入去

老豆老母三十年前擁有過居屋但賣左
仲可唔可以申請居屋嫁?
我想問 我申請左公屋
點先知我係過左資產審查?

係咪過左審查就即可綠表?
想問下如果綠表申請 係咪唔需要報入息同資產住? 睇完又好似要 又好似唔洗填咁 好混亂
想問下如果綠表申請 係咪唔需要報入息同資產住? 睇完又好似要 又好似唔洗填咁 好混亂

你指第六部份既話
佢寫住話公屋住戶唔洗
附錄乙都唔洗

你指第六部份既話
佢寫住話公屋住戶唔洗
附錄乙都唔洗

即係報綠表既人 唔洗check 身家

你指第六部份既話
佢寫住話公屋住戶唔洗
附錄乙都唔洗

本身住得公屋都預左你一早過到關
至於富唔富戶,我諗佢寧願你俾返間公屋佢既

你指第六部份既話
佢寫住話公屋住戶唔洗
附錄乙都唔洗

本身住得公屋都預左你一早過到關
至於富唔富戶,我諗佢寧願你俾返間公屋佢既

開頭以為過左資產上限 廢事搞添
老綠核,有無機會揀到彩興大單位

你都已經最優先,即係睇你抽唔抽得前架姐
希望有巴絲睇到
我今年先畢業,而家暫時都冇收入,但grad job一定唔過二萬六。
而家同屋企人住緊公屋,諗住同男朋友各遞份白表,淨係寫自己名

咁其實我而家抽唔抽得白表(冇收入)?
同埋假設抽得中,我屋企人會唔會因為我冇入息定唔知點,政府收返層公屋?

利申:唔係公屋富戶,但假設用個人名義抽中,會用黎結婚兩個人住,首期應該係男朋友出住先
希望有巴絲睇到
我今年先畢業,而家暫時都冇收入,但grad job一定唔過二萬六。

同埋假設抽得中,我屋企人會唔會因為我冇入息定唔知點,政府收返層公屋?

利申:唔係公屋富戶,但假設用個人名義抽中,會用黎結婚兩個人住,首期應該係男朋友出住先

建議你慳返兩份表都得
希望有巴絲睇到

建議你慳返兩份表都得

用400蚊買六合彩好過啦
希望有巴絲睇到

建議你慳返兩份表都得

用400蚊買六合彩好過啦

抽左先啦,如果你抽中,間公屋除返你個名就得,唔會收返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞