房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
其實排緊公屋 個號碼 可唔可以當綠表

如無記錯可以

唔係要有間公屋先係綠表咩?

剛過去的居屋2016唔洗,抽到而你又買既話,會取消你公屋排隊資格

抽到唔買 會唔會取消 個公屋號碼

唔會
去申請左綠表資格證明先

梗係唔的啦on9

樓主咪靠害 綠表定義係房署已經畀樓你上先算
排緊係白表
我老婆公屋有戶籍
上年同我結左婚係咪會自動冇左個戶籍?
定係要自己去除名?
會唔會影響我抽白表?
我老婆公屋有戶籍
上年同我結左婚係咪會自動冇左個戶籍?
定係要自己去除名?
會唔會影響我抽白表?

要自己除 揀左樓先除都得
其實我覺得公屋好on9 正常小小既香港人都過限額

起咁多真係比邊個住

起咁多真係比邊個住

蝗囉
一車車添

起咁多真係比邊個住

如果買左居屋唔住住 可唔可以放租嫁?
如果買左居屋唔住住 可唔可以放租嫁?

補咗地價先可以

起咁多真係比邊個住

原本其實係正常
因為原意真係for有需要既人先住
但因為而家樓價同租金太貴先搞到d人要住公屋
多左一大班過額又負擔唔到私樓樓價同租金既人
最理想其實係公屋唔洗排有空置,隨時可以畀到d有需要既人入住
而私樓市場既樓價同租金係合理對一般人唔會造成太大負擔
就黎3月
就黎3月

諗住抽邊度
就黎3月

諗住抽邊度

諗住抽彩虹
就黎3月

諗住抽邊度

諗住抽彩虹

good luck
就黎3月

諗住抽邊度

諗住抽彩虹

good luck

但其實本身住屯門
就黎3月

諗住抽邊度

諗住抽彩虹

good luck

但其實本身住屯門

年尾有石排頭路,不過係房協
就黎3月

諗住抽邊度

諗住抽彩虹

good luck

但其實本身住屯門

都有留意 石頭排路
配套真係麻麻
但無屋住仲撚慘
就黎3月

諗住抽邊度

諗住抽彩虹

good luck

但其實本身住屯門

抽左先諗 抽到先諗都未遲
想請教下巴打幾個有關按揭既問題
1. 假設7月份比左首簽左臨約有冇話幾多個月內要揾到銀行做按揭,比個總數比房署呢?e.g. 拖到十二月先做有冇問題呢?
2. 想問下做按揭要三個月內既收入証明,係指過去三個月其中一個月都ok 定係要連續三個月呢?

3.(我都知白痴)假設做左按揭係咪下個月開始就要即還開始供呢?
Thanks all bro
1. 假設7月份比左首簽左臨約有冇話幾多個月內要揾到銀行做按揭,比個總數比房署呢?e.g. 拖到十二月先做有冇問題呢?
2. 想問下做按揭要三個月內既收入証明,係指過去三個月其中一個月都ok 定係要連續三個月呢?

3.(我都知白痴)假設做左按揭係咪下個月開始就要即還開始供呢?

1. 見之前既巴打話收樓前半年先做按揭?

2,3同問

1. 見之前既巴打話收樓前半年先做按揭?

2,3同問

1交樓前幾個月
2居屋有擔保, 基本上有身分證就批, 不過做按揭一樣要交齊文件, 要交連續三個月銀行記錄
3交左樓先供
想請教下巴打
如果夫婦抽
最後落名係落一個定兩個?
如果兩個名,咁個首置點計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞