房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
申請單人七年
有個號碼係咪可以當綠表抽下
打算屌200落去

今次單身名額係綠白各佔50個

入息審查左未?

你意思係見主任?
幾時可以申請,填表
lm
申請單人七年
有個號碼係咪可以當綠表抽下
打算屌200落去

今次單身名額係綠白各佔50個

入息審查左未?

你意思係見主任?

咁都計綠表
明顯唔係咁玩啦
父母名下有樓,細老唔夠18歲,係咪只可以申請白表一人家庭?

如果你夠18可以加埋細佬落去,白表非核心家庭,好過單身少少

其實白表非核心係咪一定無得揀樓?會唔會單身申請搏果50個名額仲好?

其實白表非核心係咪一定無得揀樓?會唔會單身申請搏果50個名額仲好?

好難答你,有幾個因素影響,要睇前面有幾多人放棄,同埋如果你非核心家庭排得好後而賣剩既單位又只得100個(今次係綠白各位50個),咁咪單身揀先,但一搬而言都係家庭抽好啲
唔想屋企人無左間公屋
咁我又想結婚同女朋友住(未結)
咁係咪得返白表單人

結咗先,簽字都係幾舊水

女朋友唔肯簽左先
簽左好多好處 無論公司benefit , 買樓 , 交稅
唉!

我咪又係,打算年底結婚,同女友講,不知注册先,去抽呢期居屋,佢即刻話唔制。
唉,女人諗野一點都唔實際
公屋老豆名,有埋我名
自己有層私樓
可唔可以綠表抽?

你老豆可以,你唔可以

有層私樓仲想抽居屋?咩撚野心態?
唔想屋企人無左間公屋
咁係咪得返白表單人

結咗先,簽字都係幾舊水

女朋友唔肯簽左先
唉!

我咪又係,打算年底結婚,同女友講,不知注册先,去抽呢期居屋,佢即刻話唔制。

我女友一睇到新聞即刻問我註唔註冊左先好
下月頭結婚
唔想屋企人無左間公屋
咁係咪得返白表單人

結咗先,簽字都係幾舊水

女朋友唔肯簽左先
唉!

我女友一睇到新聞即刻問我註唔註冊左先好
下月頭結婚

醒目
幾時可以申請,填表

房委會將於三月底接受申請,並預料在六月進行攪珠。成功申請者預計於八月開始選樓。
想問
白表單人如果中第一個number
係咪都係要等綠表/白表家庭揀晒先有得揀
咪即係好大機會得番梅窩
想問
咪即係好大機會得番梅窩

yes
想問
咪即係好大機會得番梅窩

單身最後
上年中出成功,結左婚
老婆本身住公屋,但係唔係佢名登記,但有申報佢住係果度,結左婚廢事煩所以冇除名。

想問,我地申請會唔會影響到佢屋企人間公屋?
上年中出成功,結左婚
老婆本身住公屋,但係唔係佢名登記,但有申報佢住係果度,結左婚廢事煩所以冇除名。

想問,我地申請會唔會影響到佢屋企人間公屋?

公屋非戶主人士可以白表申請,收樓後60日內除名,但原有公屋由於人口減少咗,有機會要搬去較細單位
三人單位變左二人都要?

好難答你,有幾個因素影響,要睇前面有幾多人放棄,同埋如果你非核心家庭排得好後而賣剩既單位又只得100個(今次係綠白各位50個),咁咪單身揀先,但一搬而言都係家庭抽好啲

果50個單身名額唔係同核心家庭果d一齊揀樓架咩?如果優先都要等家庭揀左樓先咁呢個優先制度咪好廢?

果50個單身名額唔係同核心家庭果d一齊揀樓架咩?如果優先都要等家庭揀左樓先咁呢個優先制度咪好廢?

不嬲都係等家庭揀晒先到單身,單果個唔係優先制,只係最基本有100個單位俾單身揀
入息及總資產淨值限額 (2016年4月1日生效)
家庭人數 每月最高入息限額 (1) 總資產淨值限額 (2)
1人
$10,970 $242,000
2人 $16,870 $329,000
3人 $22,390 $428,000
4人 $26,690 $500,000
5人 $30,900 $556,000
6人 $34,690 $601,000
7人 $39,560 $643,000
8人 $43,980 $674,000
9人 $48,270 $744,000
10人及以上 $52,440 $801,000

到底兩個人得16000蚊點生存......
入息及總資產淨值限額 (2016年4月1日生效)
家庭人數 每月最高入息限額 (1) 總資產淨值限額 (2)
1人
$10,970 $242,000
2人 $16,870 $329,000
3人 $22,390 $428,000
4人 $26,690 $500,000
5人 $30,900 $556,000
6人 $34,690 $601,000
7人 $39,560 $643,000
8人 $43,980 $674,000
9人 $48,270 $744,000
10人及以上 $52,440 $801,000

到底兩個人得16000蚊點生存......

公屋個入息限制唔係正常人可以做到

你不如了解下個玩法先啦
佢有 50 個位比白表唔代表要比佢地揀先,揀樓先後次序係取決於你個類別係老野家庭、核心家庭、非核心家庭,最尾先單人。
而你抽個 Number 只係代表你係個類別既先後次序。我唔太肯定每個類係咪都有一定數目,但以往經驗如果熱門地方既話,你係連老野家庭基本上車有得揀,核心家庭就要頭個批,非核心家庭同單人就排第一都無可能有樓。佢而家個玩法係強制將最尾揀剩係 50 個單位比單人,但你要計返以住單人既最多人抽,一個 Number 隨時代表百幾個申請,而同一個 Number 個先後次序又係隨機,者係你要中第一個 Number 再排出你係頭五十個先可以揀。
唔係話無可能,但除非個輪唔好賣(個人覺得今次離島應該去貨勁慢),如果唔係留來買六合彩隨時仲好。

明白,多謝兩位巴打解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞