房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
其實排緊公屋 個號碼 可唔可以當綠表

之前幫人問過房委
見左主任審查後合格係可以當綠表
就咁得個號碼就唔可以。

審查係有兩次
佢應該講緊 final 審查 審完 一年內上樓果隻
其實housing 個網有寫 寫得好清楚
如果咁易有綠表 咁咪有三十萬張綠表?
調景嶺個間幾正咁

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有

調景嶺單棟係年尾 , 房協既 會貴少少 但有會所
將軍澳寶盈附近個2棟係明年 , 房委既 ,

調景嶺邊度有居屋起緊
白表單人想買市區,係咪唔洗抽了?

其實好難講,如果前面好多人放棄你就有得揀

應該放棄得都係閪野

人既選擇往往出人意表

身邊好多人話要梅窩,平又有港豬o 遲早旺

聽落就好遠...
其實返中環分分鐘快過你由大西北出黎, 仲要唔塞車
不過有乜頭暈身慶 / 打風落雨都幾煩

柏麗灣長洲啲人咪又咁住

除非中環灣仔返工!
白表單人想買市區,係咪唔洗抽了?

其實好難講,如果前面好多人放棄你就有得揀

應該放棄得都係閪野

人既選擇往往出人意表

身邊好多人話要梅窩,平又有港豬o 遲早旺

聽落就好遠...
其實返中環分分鐘快過你由大西北出黎, 仲要唔塞車
不過有乜頭暈身慶 / 打風落雨都幾煩

柏麗灣長洲啲人咪又咁住

除非中環灣仔返工!

我有朋友位長洲返香港仔,其實離島坐船出中環仲可以返南區,相反大西北返南區會想死
想問下如果公屋係我呀媽一個人名,可唔可以連埋我女朋友個名,用呀媽加女朋友當家庭咁抽,唔落自己名

唔可以

咁係如咪要加埋我個名就ok
想問下如果公屋係我呀媽一個人名,可唔可以連埋我女朋友個名,用呀媽加女朋友當家庭咁抽,唔落自己名

唔可以

你女朋友同你未結婚,法律上同你果邊家庭無任何關係

唔可以

你女朋友同你未結婚,法律上同你果邊家庭無任何關係

先唔講你女朋友,同埋間公屋係你阿媽一個名,咁樣抽居屋時唔知俾唔俾你加埋你個名落去當家庭抽
呢度講既月入係咪過去一個稅務年度總收入除12?
計埋雙糧花紅減mpf?
呢度講既月入係咪過去一個稅務年度總收入除12?
計埋雙糧花紅減mpf?

有人話拎晒表交埋去房委會

唔係話三月尾咩

唔係話三月尾咩

咁搞笑

唔係話三月尾咩

咁搞笑

應該d吹水
如果有個老人家住緊老人院
唔係一齊住 可唔可以 加埋個名落去?
如果有個老人家住緊老人院
唔係一齊住 可唔可以 加埋個名落去?

唔得
想問下本身我爸+阿哥份人工就唔過,阿媽冇做野
但我自己岩岩有份工請左
加埋我果份就過

咁係應該唔加我/我哥是但一個個名去抽?
咁如果抽中既話冇名過果又可唔可以一齊住?

岩岩有份工請左,真係唔知開唔開心好
想問下如果間公屋係呀爸呀媽同我都有名
呀爸係戶主
咁抽居屋個陣可唔可以只係落我名?我做業主咁?
但我自己岩岩有份工請左
加埋我果份就過

比錢買,點解唔可以一齊住
想問下如果間公屋係呀爸呀媽同我都有名
呀爸係戶主
咁抽居屋個陣可唔可以只係落我名?我做業主咁?

公屋戶主(綠表),必需要做業權人
但我自己岩岩有份工請左
加埋我果份就過

我以為係好似公屋咁要跟返戶主同住客
唔該晒

咁其實係咪最好爸媽+我抽,另外我哥自己抽單人?
但我自己岩岩有份工請左
加埋我果份就過

唔該晒

居屋一有分業主同家庭成員
但我自己岩岩有份工請左
加埋我果份就過

唔該晒

原來同公屋一樣
咁我如果係家庭成員 可唔可以去抽? 定係要好似公屋除左名先
但我自己岩岩有份工請左
加埋我果份就過

唔該晒

原來同公屋一樣

白表申請,收樓後60日內除名
但我自己岩岩有份工請左
加埋我果份就過

唔該晒

唔好意思
咁我想問返如果爸媽+我如果抽中
我哥係咪可以一齊住? 定係要加左佢名先得?
可唔可以講多少少
但我自己岩岩有份工請左
加埋我果份就過

唔該晒

原來同公屋一樣

白表申請,收樓後60日內除名

唔該巴打
巴打如果我一家人用綠表抽完...真係中左
咁買完之後將間居居除左我爸媽個名..轉左個名去俾我兄弟姐妹3人
我爸媽夠哂60歲就退休遲d再去申請公屋得唔得?
唔該巴打解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞