房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
老豆老母如果加埋就超左家庭收入
但有個女仲讀緊書

可唔可以淨係老豆加個女當家庭咁抽
定係要老豆老母離婚 先可以父女/母女咁抽

唔洗離婚可以,屬非核心家庭

咪傻,夫婦除非離婚否則一定要一齊申請,否則當重複入表仔女夠18歲就可以另外以單身人士身份抽

見申請表有一項寫住 "已婚人士的配偶均須名列同一份申請表"
唔離婚都可以當非核心家庭咁拆咩??

申請類別
(a) 一人申請者(註一)
(b) 家庭申請者(即 2 人或以上的組合)。以家庭組合申請的人士,申請者與其家庭成員須於申
請時已共住,而關係須屬下列其中一類:
(i) 夫妻(結婚證書必須在申請截止日期當日(2016 年 3 月 14 日)或之前已發出);
(ii) 父母與子女;
(iii) 祖父/祖母/祖父母(或外祖父/外祖母/外祖父母)與孫(或外孫);
(iv) 其他親屬。
上述(i)、(ii)類屬核心家庭; (iii)類屬非核心家庭,但若能提供文件證明孫/外孫的父母均
已去世,或如祖父母(或外祖父母)均名列於申請表內,而其中一方為申請者,則可視作
核心家庭;(iv)類屬非核心家庭。

居屋2016資料
但有個女仲讀緊書

會變白表非核心家庭,其他人唔抽先到你抽

我見公屋申請須知寫 核心家庭有三種
1.夫婦
2.有子女既夫婦
3.有子女既單親家長
但有個女仲讀緊書

咪傻,夫婦除非離婚否則一定要一齊申請,否則當重複入表仔女夠18歲就可以另外以單身人士身份抽

申請類別
(b) 家庭申請者(即 2 人或以上的組合)。以家庭組合申請的人士,申請者與其家庭成員須於申
(i) 夫妻(結婚證書必須在申請截止日期當日(2016 年 3 月 14 日)或之前已發出);
(ii) 父母與子女;
(iii) 祖父/祖母/祖父母(或外祖父/外祖母/外祖父母)與孫(或外孫);
(iv) 其他親屬。
上述(i)、(ii)類屬核心家庭; (iii)類屬非核心家庭,但若能提供文件證明孫/外孫的父母均
已去世,或如祖父母(或外祖父母)均名列於申請表內,而其中一方為申請者,則可視作

居屋2016資料

下面2.3個項呢

2.3 任何人士只能名列於一份本銷售計劃的申請表內。已婚人士的配偶須名列同一份申請表,但如有文件證明他們已合法仳離、配偶沒有香港入境權(註一)或已去世則屬例外。夫婦分開
名列於兩份申請表,亦作重複申請論。房委會將詳細核對是否有重複申請,如發現有此情況,所有有關申請一律作廢,已繳交的費用不會獲得退還。
調景嶺個間幾正咁

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有
但有個女仲讀緊書

申請類別
(ii) 父母與子女;
(iv) 其他親屬。

居屋2016資料

下面2.3個項呢

2.3 任何人士只能名列於一份本銷售計劃的申請表內。已婚人士的配偶須名列同一份申請表,但如有文件證明他們已合法仳離、配偶沒有香港入境權(註一)或已去世則屬例外。夫婦分開
名列於兩份申請表,亦作重複申請論。房委會將詳細核對是否有重複申請,如發現有此情況,所有有關申請一律作廢,已繳交的費用不會獲得退還。

就係咁啦
但有個女仲讀緊書

申請類別
(ii) 父母與子女;
(iv) 其他親屬。

居屋2016資料

下面2.3個項呢

2公婆加隔咗一代人(你的孫或外孫會變咗做非核心家庭)
調景嶺個間幾正咁

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有

頂原來調景嶺房協
調景嶺個間幾正咁

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有

頂原來調景嶺房協

有多少少畢直揀房協樓幾正
有會所露台

房協是咪又係綠白表
調景嶺個間幾正咁

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有

頂原來調景嶺房協

有會所露台

房協是咪又係綠白表

yes
根本政府逼緊啲後生仔先結婚後買樓。
屌你單身上幾次近乎零機會排到。

屌佢老母啦!
根本政府逼緊啲後生仔先結婚後買樓。
屌你單身上幾次近乎零機會排到。

屌佢老母啦!

咁家庭優先麻,你未結婚唔算家庭麻
調景嶺個間幾正咁

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有

頂原來調景嶺房協

有會所露台

管理費=$$$$$$$$$,青衣綠悠雅苑兩房都成二千蚊管理費
試下抽白表單人先
調景嶺個間幾正咁

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有

頂原來調景嶺房協

有會所露台

管理費=$$$$$$$$$,青衣綠悠雅苑兩房都成二千蚊管理費

+埋地租果D 一年要交幾多

差餉地租係租值5%同3%,當你租值一萬咪八舊水一季,每月266一年3200
彩興苑最大先468呎
香港幾時轉左用平方米
如果同兄弟入白表 變左非核心家庭 係咪只係高單人一級

yes
香港幾時轉左用平方米

房署一向用平方米

yes

唔該巴打 都係要掉兩舊落去搏一搏架啦
香港幾時轉左用平方米

房署一向用平方米

售樓書應該會有埋平方呎俾你睇

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有

頂原來調景嶺房協

有會所露台

+埋地租果D 一年要交幾多

差餉地租係租值5%同3%,當你租值一萬咪八舊水一季,每月266一年3200

1年2萬7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞