房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
我老豆住緊公屋,想用綠表抽同返老豆一齊住,但間公屋無我名,抽到既話間居屋都無我名,我老豆下年60歲,可唔可以用照顧年長父母理由申請公屋加我名,之後先用綠表抽?

而家加名唔係咁易,一來要冇樓二來要證明你真係有需要同真係會喺度住,我驚你申請得加名嚟已經截止

如果加到既我一定返去住,慳返出面租儲錢買居屋,截止唔緊要,黎緊有新居屋落成都叫有個機會

老豆有機會加到的

如果當年申請公屋果陣用我同老豆名一齊申請,到上樓果陣我入息超左2人家庭上限,所以除左我名,轉單人申請,依家又加返我名咁有無問題?
題外話,揀樓當日見到一對中年夫婦竟然問職員今日係嚟揀咩樓 到揀樓時又問職員咩單位最好
調景嶺個間幾正咁

今期有將軍澳咩?

睇錯
原來未有

頂原來調景嶺房協

之後將軍澳65c2區都會有
近海好正
想問問
如果我同我同呀妹抽二人家庭
到假設抽到及簡到樓,最後刪佢名,等同女朋友結婚再加番女朋友名,對我呀妹有無影響?
例如第時佢同佢老公又想抽居屋
借呀妹過橋會唔會好cheap

咁你阿妹同佢第時老公都冇得再買資助房屋,佢幫你上車你第時係咪幫返佢先?做人唔可以咁自私

仲有,更改業權要申請,咁要等你阿妹真係結婚連埋證明交上去先有機會批,唔係你話去甩名咁簡單

可以同妹抽
抽中左業主寫你
妹寫住客
過兩年就可以除妹名
妹就可以重新再排過公屋居屋

前年得我同弟都抽到白居二
試下冇壞
我老豆住緊公屋,想用綠表抽同返老豆一齊住,但間公屋無我名,抽到既話間居屋都無我名,我老豆下年60歲,可唔可以用照顧年長父母理由申請公屋加我名,之後先用綠表抽?

而家加名唔係咁易,一來要冇樓二來要證明你真係有需要同真係會喺度住,我驚你申請得加名嚟已經截止

如果加到既我一定返去住,慳返出面租儲錢買居屋,截止唔緊要,黎緊有新居屋落成都叫有個機會

老豆有機會加到的

如果當年申請公屋果陣用我同老豆名一齊申請,到上樓果陣我入息超左2人家庭上限,所以除左我名,轉單人申請,依家又加返我名咁有無問題?

減完再加冇問題,但要做資產入息審查,唔可以超入息三倍資產84倍

老豆有機會加到的

減完再加冇問題,但要做資產入息審查,唔可以超入息三倍資產84倍

係入息同資產同時唔超定是但一樣唔超就得?因為老豆仲做緊野,夾埋可能過

老豆有機會加到的

係入息同資產同時唔超定是但一樣唔超就得?因為老豆仲做緊野,夾埋可能過

應該要2樣
申請時單身唔過入息
當中左
5月結婚 (會過二人入息)
8月揀樓
會唔會當單人買得?
申請時單身唔過入息
當中左
8月揀樓
會唔會當單人買得?

申請時單身唔過入息
當中左
8月揀樓
會唔會當單人買得?

thanks
咁當俾200 買六合彩啦
想問我屋企咁樣情況可以點申請機會最大

阿爺 阿麻(其中一個有物業)

老豆 老母(有聯名物業)

三姐弟

姐30K
二弟20K
三弟廢青

係咪應該三姐弟去申請最大機會?

三姐弟

姐30K
二弟20K
三弟廢青

白表非核心家庭,次序上面有講

三姐弟

姐30K
二弟20K
三弟廢青

如果我阿爺阿麻冇註冊呢?
係咪可以用家有長者加埋佢名?

三姐弟

姐30K
二弟20K
三弟廢青

好似唔得?
係咪都要父母離世先得?

三姐弟

姐30K
二弟20K
三弟廢青

淨係可以加無物業個嗰

三姐弟

姐30K
二弟20K
三弟廢青

也是非核心家庭,因為隔咗一代人,除非父母均
已去世
呢個post d人好恐怖
為左個單位真係機關算盡
為左個單位真係機關算盡

無話恐唔恐怖,寒戰裏面句白咁講:最緊知道個遊戲規則,跟個規則玩咪得
今年有無白居二抽?
為左個單位真係機關算盡

無話恐唔恐怖,寒戰裏面句白咁講:最緊知道個遊戲規則,跟個規則玩咪得

呢度已經冇教 D 甚至犯法嘅方法
為左個單位真係機關算盡

呢度已經冇教 D 甚至灰色犯法嘅方法
為左個單位真係機關算盡

呢度已經冇教 D 甚至灰色犯法嘅方法

無錯,我開這post目的係以過來人身份把申請時要注意的事項,到揀樓日程序注意事項開心share,希望各巴打有所準備,唔好臨場on99咁
為左個單位真係機關算盡

如果政府視房屋係必須物,邊會咁多計來計去
為左個單位真係機關算盡

如果政府視房屋係必須物,邊會咁多計來計去

政府當呀, 係買左樓個班唔當之麻.
買都等新特首上場先,黎緊年年都會推新居屋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞