房委會通過「出售居者有其屋計劃單位2017」的安排

650 回覆
10 Like 5 Dislike
有冇得只落個仔同我名
唔落我老婆名

你有以下選擇:

1. 離婚
2. 令你老婆變成冇居港權
3. 買兇隊冧佢

離婚如果佢同我爭撫養權
變左我要申請單人
即係唔可行

一到抽居屋就班人忽然離婚然後又復合,當中不乏七老八十先嚟玩 D 咁嘅嘢,原因係乜你應該都估到

香港男人,大陸老婆
最快上到居屋方法
啫係家庭名義排公屋
再綠表家庭優先抽居屋

啫係點都要有囡先
仲要肯陪你排
有冇得只落個仔同我名
唔落我老婆名

唔可以

why

夫妻必須要一齊申請

寫左佢係咪代表間屋有佢名?
定係純粹申請果名有佢名?
佢會唔會變左有層樓既1/3業權?

申請表上有名,到揀樓時層樓佢可以唔落名既

咁就得啦
女人絕對唔可以有名

就算無名, 離婚一樣分你一半

咁我落屋企人名得唔得
申請果陣係我,我老婆,我仔
但實際業權係我仔/我老豆?

業權人必需在申請表上

咁我寫我同個仔
佢離婚分一半都只係分間屋既業權既4分1

咁不如你個仔做申請人,層樓最後只落你個仔名而你做擔保人咪算

都可以既,其實層樓都係買畀個仔
自己住緊屋企人以前拎黎收租既屋
遲早都會轉返我名,到時間居屋就係個仔全權擁有
有冇得只落個仔同我名
唔落我老婆名

唔可以

why

夫妻必須要一齊申請

寫左佢係咪代表間屋有佢名?
定係純粹申請果名有佢名?
佢會唔會變左有層樓既1/3業權?

申請表上有名,到揀樓時層樓佢可以唔落名既

咁就得啦
女人絕對唔可以有名

就算無名, 離婚一樣分你一半

咁我落屋企人名得唔得
申請果陣係我,我老婆,我仔
但實際業權係我仔/我老豆?

業權人必需在申請表上

咁我寫我同個仔
佢離婚分一半都只係分間屋既業權既4分1

咁樣用左你個仔個名
第日佢要申請個陣咁點? 仲有首次置業印花稅個quota又無埋
個仔將來實屌柒你
最快上到居屋方法
啫係家庭名義排公屋
再綠表家庭優先抽居屋

啫係點都要有囡先
仲要肯陪你排

以家庭嚟計,綠白比例各佔50%,分別只係揀樓先後次序,大前題係你要抽中先
無知一問, 睇返上年抽居屋既新聞: http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160315/19529906

3,677個單位, 綠表理應佔一半約1,800個單位但得500份申請
咁係唔係果500份綠表申請都有得揀樓? 抽籤只係分先後?
綠表申請以前都係唔係咁冷淡?
最快上到居屋方法
啫係家庭名義排公屋
再綠表家庭優先抽居屋

啫係點都要有囡先
仲要肯陪你排

去到審查階段等配樓先有綠表資格呀屌你,快極都三四年後,仲有你要記住去到審查果日對上十二個月平均月入都唔好爆額,爆一蚊都 bye 9 bye,祝你好運,希望你到時抽到同供得起
無知一問, 睇返上年抽居屋既新聞: http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160315/19529906

3,677個單位, 綠表理應佔一半約1,800個單位但得500份申請

第一個題答案係
上年買左綠怡要等到19年尾先收樓依家呢兩個都18/19年頭入伙好似中左伏咁
上年買左綠怡要等到19年尾先收樓依家呢兩個都18/19年頭入伙好似中左伏咁

無話中唔中伏,地點又唔同,同埋你上次抽到唔代表今次都抽到

係咪已經供緊?
定係入左伙先供?

第一個題答案係

少人抽都正常, 呢個時勢有幾多人會拎間公屋去換丫
上次仲要無市區...

第一個題答案係

少人抽都正常, 呢個時勢有幾多人會拎間公屋去換丫
上次仲要無市區...

綠表同白表心態上分別會好大,起碼佢地有間公屋住住先
白表單人想買市區,係咪唔洗抽了?
今日去律師樓同條女攪結婚,仲黎唔黎得切,好想住市區樓呀!!!!!

其實好難講,如果前面好多人放棄你就有得揀
今日去律師樓同條女攪結婚,仲黎唔黎得切,好想住市區樓呀!!!!!

要睇結婚證書日期

要睇結婚證書日期

如果結婚證書日期早過截止申請期咁就可以以家庭名義申請

應該放棄得都係閪野
想買個四百零呎既

要睇結婚證書日期

如果結婚證書日期早過截止申請期咁就可以以家庭名義申請

要申請不反對通知書 先可以註冊
期間要三星期左右
要搞就快d 去 搞
律師行可以幫你搞埋

早兩個月簽左紙 準備抽

應該放棄得都係閪野

人既選擇往往出人意表
唔想屋企人無左間公屋
咁我又想結婚同女朋友住(未結)
咁係咪得返白表單人

結咗先,簽字都係幾舊水

女朋友唔肯簽左先
簽左好多好處 無論公司benefit , 買樓 , 交稅
唉!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞