[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
啱 所以我鐘意阿紫多過王語嫣
倚天當然唔同射鵰有咁多武功
可能係因為分曬門派?
礙於門派之分所以難啲好似郭靖咁識咁多外家功課
同埋其實導演都有責任
同張無忌可以對抗既玄冥二老既打鬥戲咁少
明明小說都起碼有半章講佢地點打
只能怪編劇改到後面太趕戲
好多情節都唔合理
小弟睇完都覺得好空虛
不過都係個句選角真係幾好
想救同門姐 唔係完全為左張無忌 只係講佢唔想呃佢
好似少左個boss咁同埋倚天應該時代隔左咁耐 好多武功都遺失左
收埋哂係桃花島, 但有冇人練得番係另一回事, 無忌之後就真係失傳了
倚天早期boss係趙敏,後期boss係周芷若
兩個都係張無忌殺傷唔到既人

成崑只係用黎串起個故既人
係... 其實玄冥二老好勁, 倚天 top 5
吹到二老比朱元璋收買左
訓醒未個編劇
其實三次打三渡佢都係進步緊,第一次係完全唔夠打,第三次已經差唔多五五波
又冇交代過張無忌有冇後人,而且趙敏最後拎咗本九陰真經,如果佢地有後人九陰九陽乾坤大挪移都未必會失傳
好難top 5,二張黃衫穩佔3席,仲有三渡,成崑都應該贏佢兩個...
射鵰三部曲最後一章
我諗查生都想斷左佢
唔想啲武功一直拖落去
所以連個結局都無寫明佢地有無後人
新版話生娃娃就FF當佢有啦
張無忌係牌面強姐

計實際表現喬峰同郭靖真係高唔知幾多班
「張無忌埋經於此」<————九陽就真係失傳
乾坤大挪移就送番小昭波斯,中土應該失傳
聖火令武功都應該失傳
係得太極應該有武當七俠傳落去
仲要冇咗個乾坤一氣袋,九陽之後應該冇人大成到
二張黃衫三渡 top 4 同意
玄冥二老好似勁過左右使四大護法? 成崑應該同佢地差唔多 level?
佢地兩個都唔想再涉足武林, 所以生左都可能比佢做普通人唔學武功
九陽經書都唔知去左邊, 埋係地下就好快玩完
咁一定
連老婆都寫埋入去
佢已經代入左自己入去
但無可否認佢潛能係最高 當世最強武功佢都係幾個時辰內學識哂
連廿年先學到嘅野佢教咁快學到
都仲有一本活經書,但係唔知佢有冇教後人或者收徒弟
我諗金庸寫果時都冇刻意同之D角色能力比較 但古時D招式應該係多D 內力又應該張無忌勁D 武學悟性又張無忌勁D
係 佢係衰在見識少有好多武功招式未見過唔識點打
一摸到對方門路就可以招架到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞