[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
雖然睇左好多人分析 但到今時今日我仍然唔係幾接受到點解謝遜幫周芷若隱瞞
話中左十香軟筋散所以唔踢爆住 但過左一段時間都已經回復返功力
之後又有人話因為下半生都要留係靈蛇島離開唔到所以隱瞞比佢地做一對夫妻
但以謝遜嫉惡如仇嘅性格點會咁諗
其實趙敏搞鳩6大派 張無忌暗啞底係咪好心涼 某程度上叫幫自己父母報左仇
殺趙敏就唔可以嫁禍比佢,同埋周扔趙落海都冇諗過佢會比人救
可能獅王寧願張無忌娶芷若都唔想娶趙敏,話哂佢都好憎蒙古人
無忌老豆老母冇死會揀敏定若我覺得殷素素會係敏黨
一定係敏
獅王都講過敏似素素,咁素素自然支持性格似佢自己既敏。而張翠山都可以原諒素素,亦可以接受敏。相反芷若講太多大話,張翠山未必接受到
所以敏冇得輸
我寧願係黃衫篤爆or周芷若自爆好過咁
寫到謝遜奇奇怪怪 佢嫉惡如仇 點會忍受到一個咁攻於心計嘅人害死左無忌表妹 仲要嫁禍於人
但我覺得咁樣可以突出獅王個種深謀遠慮
不過套劇就改到變廢老,幫人誦經搵老公都講得出 講開廢老,新劇黎講獅王係一號廢老,鷹王就係二號廢老
其實獅王本身都係西域色目人,改到佢咁憎蒙古人真係好on9
素素可能一早就睇得穿周芷若d心計
深謀遠慮都講唔通 一係事後加返段係描述謝遜返到中土係想揭穿周芷若但搶先一步比丐幫捉左
張狗除左咸濕之外都幾似佢老豆佢同敏一齊其實同佢老豆老母一樣

不過我覺得張狗實做老婆奴
我唔記得小說詳情係點,但補一刀真係咁難,
不如話佢新手做壞事,雞手鴨腳好過
蒙古妖女

趙敏最受許多男性讀者欣賞的地方,相信是她對張無忌的一派迷戀,甘為他拋棄尊貴地位及背叛父兄,我看這兩人之間的關係是片時的慾念多於一切,而張無忌又似乎對幾個女主角一般意亂情迷,拋棄政治野心的趙敏與不再統領明教的張無忌相處下去有什麼前途,我實在不敢樂觀。
實俾敏敏食住
其實有D bug 明明確實殺完 再石沉大海就冇手尾跟 又可以照嫁禍
條撚屌仔真係話原諒就原諒人架啦
但佢老豆反對既意見一定大好多 見大師伯D反應就知
係 寫到佢咁錫無忌 但其實都係會為左明教呃佢
到時又自刎多次
我覺得第一次自刎都係基於原諒唔到素素 但又好愛素素 個矛盾令到佢自殺
其實佢都係自刎一次姐
但敏敏都冇明確傷害武當派,比武都唔搵武當比,淨係斬崑崙班仆街既手指都算係咁,無傷害過無忌既親人
就好似當初素素殺龍門鏢局啲人,張翠山都原諒咗,係傷害三師兄先有矛盾而自刎。相反芷若下毒義父同無忌,殺無忌表妹等親人
咁張翠山都好大機會接受敏敏多過芷若
可能佢當時都覺得趙敏中咗十香軟筋散再掉落海都一定係死硬,到時條屍冇傷口就算漂返嚟都可以繼續嫁禍俾佢
以無忌既性格就算島上以為趙殺人,但返到中土見唔到趙實會諗可能另有兇手
唔一刀殺就咁扔落海都或有一線生機,咁就可以完美嫁禍
一直婚禮前都冇懷疑過
只要洞左房,生米煮成熟飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞