[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
正常 天龍原著有50回,多倚天10回
但廣電可批佢 50 集又唔可以批倚天 50 集.... 應該同原著長度冇關係 ga?
真唔公平.....
倚天多十集已經夠做
啲互Flirt情節可以加番上去
仲有少室山
比佢加返都冇用啦 d明教教眾比佢改到好似弱智咁 趙敏角色又崩壞變到又卑微又楚楚可憐

改到D明教教眾係咁撚鳩張無忌 張無忌都完全冇野咁
多10集都已經唔需要好似宜家咁cut到一舊舊又唔連戲
快啲出神鵬同天龍
夠膽死架空教主
大佬改都改得好啲呀
朱元璋一個私自下令逼走張無忌咪算
夠膽死架空教主
大佬改都改得好啲呀
朱元璋一個私自下令逼走張無忌咪算
好似 cut 左一堆蒙古太子既戲,搞到最後勁趕唔知做乜咁
似啦
佢平身都有伏身
話逼走趙敏佢就可以話事
但又唔講點解
所以太子啲戲Cut曬
多10集都已經唔需要好似宜家咁cut到一舊舊又唔連戲
好似 cut 左一堆蒙古太子既戲,搞到最後勁趕唔知做乜咁
似啦
佢平身都有伏線
話逼走趙敏佢就可以話事
但又唔講點解
所以太子啲戲Cut曬
其實點解要cut
真係改得好on9又要講到成班好尊敬佢 又要寫到成班當佢冇到咁 好鬼矛盾
支持
如果我係趙敏
明教班仆街陷家剷殺左我老豆
我仲點會同張無忌一齊
點算會都交代下趙敏內心點爭扎呀
大佬改都改得合理小小
咁張無忌都係捨明教,叫拉返平

同埋明教依班人之後應該都冇乜好下場
原著就話明朝當立明教式微
朱元璋打完齋唔要和尚
咁都好難既 趙敏為張無忌拋棄所有野 如果最後連張無忌都冇埋 真係會好慘而且嚴格講都唔關張無忌事
就係代入番劇入樣既趙敏
啲明門正派殺個徒弟都要報仇
何況自己老豆?
其實我講呢啲只係想帶出個編劇改得好On9啫
劇既趙敏後期已經壞左, 得番個慘樣
真係我琪撐起後面個幾集
不睇劇情只睇樣
倪匡在《再看金庸小說》中評價周芷若

從開始做一點小壞事,到後來壞事越做越多,越做越大,這個過程,金庸寫得極之細膩。宋青書自己也知道這樣下去會不得了,可是還是一步一步向著死路的盡頭走過去。凡是這樣的情形,總可以達到目的,一定會來到死路的盡頭。
宋青書後來,在名義上做了周芷若的丈夫,可是他甚麼也沒有得到。周芷若只不過在利用他,拿他來尋開心。周芷若是極其可怕的一個女人,其可怕的程度,十分駭人,她甚至可以為了陷害他人,而將自己的頭皮削去一片,做得出這種事來的女人,其忍、狠之處,思之不寒而慄。
周芷若做了許多壞事,而且每一件的情節,都相當惡劣,不知道金庸何以原諒了她。其實,周芷若的所作所為,都是不能原諒的。那個來自活死人墓的黃衫女子,就不怎麼喜歡周芷若。
周芷若唯一值得同情之處,是她的上面,有一個滅絕師太在壓著她,做她不願意做的事。可是周芷若卻也沒有怎麼反抗過。
周芷若是金庸筆下最不可愛的女人之一,比阿紫還難對付。阿紫明擺著使小性,有己無人。周芷若是暗地裏弄陰謀,也有己無人。
係, 得番個樣, 但都夠照
唔係講過邊個殺佢老豆呀哥,要殺哂佢身邊既人咩?冇可能接受到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞