[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
腦補ff就唔講啦 大家心入面各有答案
不過謝遜份人咁重義 佢咁樣害殷離應該都唔會隻眼開隻眼閉忍佢啦
兩害取其輕, 當時佢更唔喜歡趙敏, 咁冇計啦, 講左真相比無忌知, 佢會即揀趙敏, 咁唔洗抗元 la....
芷若始終都係太過軟弱
係滅絕死前芷若都唔敢同張無忌發展
又成日比說話佢聽
死左之想都無得想
我都諗過呢個pt 即係金庸想寫到謝遜會為左明教大業欺騙張無忌?唔係既話寫到佢唔知係周芷若做好似仲簡單
其實佢都講左個重點 滅絕嗰幾句誓言竟然威脅左佢一生 明明滅絕都死左 拎埋經書學埋武功就已經係佢話哂事
因為古代迷信守舊,發誓係一件好重要既事,
邊似依家D人發誓當食生菜
金庸好多野都係靠發誓
姑姑同過兒就係姣姣姐
真 一搞唔掂就發誓 D人就會信你
滅絕叫芷若講個幾句毒誓仲要毒到仆街
但佢同張立婚約又係破左誓言 都唔係守得哂
所以先話佢性格古怪
佢都有叫周唔好理果個誓....
就係破左誓言先搞到佢性格扭曲證明佢其實都重視個誓言
有人做左 d 統計.... 原來趙敏出現次數原遠超周芷若, 我仲以為係多少少

三聯版裡提到四美名字的次數,可以略窺一二:趙敏1601(趙敏1251郡主93趙姑娘130敏妹40姓趙的8妖女40直稱姑娘39);週芷若1158(芷若936週姑娘154宋夫人29掌門人27週姊姊12);殷離579(蛛兒231殷離163阿離23殷姑娘36村女126,殷姑娘稱呼已經去除前段代表殷素素的殷姑娘的數字);小昭388(小昭345小鬟43)。
再來統計原著寫趙敏和周芷若的內容,以自然段為統計單位,用Word統計字數,應該包含了標點符號。如果內容同時涉及兩人的就都分別計入。 修訂版,趙敏相關字數134,309,週芷若82,597,趙敏相關文字多63%。倚天40回,趙敏直到23回才出場。23回前,週芷若相關文字有8,556,那如果只從23回趙敏出場開始算,那趙敏相關文字就多了81%。
周重叫無忌應承佢呢樣果樣
我心諗,發誓都當食生菜,呢啲普通應承又算得係咩
佢悔完婚夠話只係改期,返嚟繼續,結果咪拖住第二條女返嚟
我諗起劇入面每次張無忌溝女個陣楊逍個似笑非笑既樣
應該心諗:你個仆街仔,我個女咁正你唔要,推比你啊叔
然後自己周圍溝女
古代d人每日就係cow仔cow女
所以根本冇邊個先係第一女主角嘅爭論
所有野都冇得比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞