[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
但佢故事最還原到原著 都冇計
可惜劇情暴走
一套劇演員 劇本同樣重要,如果新版唔係改成咁實上神枱
真可惜
如果好似09咁跟足+新版演員真係冇得挑剔
話時話上一套射鵰係咪已經上神枱
至少我心目中係
有冇人留意到呢個導演好鐘意將舊版經典主題曲用在新版上
上次射鵰鐵血丹心,今次倚天刀劍如夢
你講劉亦菲嗰套?我諗係
射鵰喎ching 劉亦菲神鵰就梗上神枱
我意思係17射鵰,呢套在大陸係咪上神枱?我見之前好多評論都係正面,同83版有得揮
應該係 d強國人都係睇豆瓣黎跟風向 豆瓣8.0應該算高
咁睇黎今次編劇真係要負好大責任,同一導演都搞成咁
重睇小說,金庸其實係咪一開始想寫無忌會魔化,睇第八章最尾個段,似邪化方向寫,無端端變大愛撚,看透紅塵好難理解

「殷素素也湊嘴到他耳邊,輕輕道:「沒有死。我騙他們的。這些都是惡人壞人,他們都想去害你義父。」無忌恍然大悟,向每個人都狠狠瞪了一眼,心道:「原來你們都是惡人壞人,想害我義父。」張無忌從這一天起,才起始踏入江湖,起始明白世間人心的險惡。他伸手撫著臉頰,母親所打的這一掌兀自隱隱生疼。他知道這一掌雖是母親打的,實則是為眼前這些惡人壞人所累。他自幼生長在父母和義父的慈愛卵翼之下,不懂得人間竟有心懷惡意的敵人。謝遜雖跟他說過成昆的故事,但總是耳中聽來,直到此時,才真正面對他心目中的敵人。」
其實我諗太師父有D影響 但認同呢個變化真係好撚奇怪 迫死自己雙親都可以冇野咁[sosad
要啦屌...我比你改到抗元大業都算
趙敏改到崩壞哂做乜鳩...本身搶完婚係張無忌傷d要趙敏照顧
同埋去到屠獅之前都係胸有成竹釣住張無忌個鼻
呢套趙敏卑微到...
如果寫佢魔化,應該光明頂就收六大派皮,跟住故事完結
睇番佢光明頂個時都仲記得父母之仇,只係佢內心一直抑壓住,要化解明教同六大派既仇,以大局為重。之後都已經睇化
強國人鍾意吹90年代打後既tvb版, 即係chilam版射雕,古版神雕,呂頌賢版笑傲,陳小春版鹿,吳啓華版倚天,林家棟版碧血劍,陳錦鴻版飛狐 呢d, 套套喺大陸都吹到前無古人後無來者銀河唯一宇宙最強, 張紀中嗰d除左天龍好d其他都被認為係史上最差
吳啟華版倚天好似都改好多劇情
射鵰劇本還原多 演員都算好
倚天衰劇本
冇正式睇過,不過當年聽人講又係tvb模式前面講劇情後面齋談情,據d frd講就話仲言情過馬景濤版
結局好似係最後宋狗帶住失左憶冇曬武功嘅芷若係無視御用個個碼頭到同張狗敏敏講byebye
講真金庸劇就係睇劇本還原度同演員,真係無需要有改編,強行改編只會畫蛇添足
今次倚天做多咗啦
適量咁改其實都ok既,好似我所睇嗰既幾版倚天都冇講鮮于通同胡青羊,我又覺得ok, 又或者好似94版倚天, 學太極劍嗰段同埋最後張三豐點化周芷若嗰段我覺得改得唔差
不過今次倚天的確係改多左...(同17射雕一樣衰收尾)
同意
局限於集數,適量既改編觀眾都接受,但最重要人物性格/結局就唔好改太多啦
知唔知今次倚天大陸既反應點?又係一面倒話演員好?
想知佢地點睇個結局
睇豆瓣評分就知強國都唔受
好多人都話趙敏楊逍兩人carry成套劇
劇情太差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞