[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
周芷若注定就係敗者,不計查生之後思想有改變所以格硬改,先係有紀曉芙同周芷若相比,大家都比滅絕叫殺對方,紀曉芙寧死不從,周芷若就一劍插落去,此為一敗;其次就係趙敏,趙敏甘願放棄榮華富貴,背家叛國跟隨張無忌,亦肯同張無忌一同歸隱,而周芷若就探戀權位,希望做皇后,希望峨嵋發揚光大,此為二敗,所以之後改到佢去搵張無忌真係完全零感覺,仲有D乞人憎
唔緊要啦, 人冇完美, 仲要佢運氣方面爆分
智力方面有趙敏附助, 佢有心既話真係做皇帝都仲得
叫敏朝
張無忌:我要跟你生娃娃
佢地之間既情趣又真係吸引既
前個兩篇都無咁多
唔止女人, 要做領袖, 蕭峰果 type 唔係人人受
郭靖都成日傻下傻下
反而張無忌夠仁厚, 心胸闊, 唔計較, 信任下屬, 容易贏得其他人既信任同認同, 適合守業, 如果元朝搵左佢做皇帝, 可能唔洗滅亡
唔會鳥盡弓藏嘅劉邦
佢比較直接, 唔守舊, 所以做同講都 open 好多, 比著其他大俠就做唔到 la
郭靖連外父都唔識叫
其實都係名望問題
張無忌係有機會比佢上位
咁郭靖做左北俠之後一樣受人尊重既
佢呢D性格做皇帝先仆街
郭靖係耿直老實到有少少蠢同埋老實講,佢同黃蓉有咩情趣邊有張狗溝女咁吸引
一對係一見鍾情打風打唔甩
另一對離離合合咁,又有其他競爭對手
作為第一部咁樣開頭都fit既
點解呢? 漢文帝咪咁上下
郭靖好彩有個黃蓉睇中佢, 如果唔係佢既生活一定悶死 dry 爆
未必
蒙古仲有條女
正想講
華箏
郭靖做左北俠但只係五絕既其中一位, 佢似做將軍多 d
可惜郭靖老左之後都係變廢老, 佢好似都反對楊過同小龍女一齊
號召力都已經係佢個時期最強啦
冇黃蓉都有少少機
但黃蓉一出場,我諗郭靖差d唔記得佢
趙敏既曾祖!
不過郭靖好似只係當佢係呀妹.....
後生既黃蓉係趙敏 level, 冇得比
要有個賢臣輔助住佢會好D 如果唔係D人係佢面前扮下義氣佢就信哂 好似頭兩版咁比朱元璋陷害
首先一個皇帝應該係要威嚴先過仁厚 一個皇朝咁大 唔同管理一個教 好容易有枯枝 明教手下個個品德ok 又打從心尊敬佢 佢先管理到 一個國咁大好易好似電視版咁俾人架空 做咩都俾D奸臣撚 同埋一個皇帝D決定係以全國利益為先 有D決定一定會犧牲一D人 以換取百姓更大既利益 我已經聯想到張無忌呢D關頭一定下唔到主意 心大心細
金庸早期應該好鍾意黃蓉趙敏呢類型嘅女 係咁藉書FF D女出黎
巴打即刻比人負皮
https://www.bilibili.com/video/av47253747
呢個cut 3:28左右剪得好好 周芷若同紀曉芙嘅對比
未必話一定仆街, 如果前面留低班又掂又忠君愛國既臣子, 又係太平盛世冇乜天災人禍既, 咁咪ok囉, 又或者好似劉禪前期咁有個神級既諸葛亮都應該ok...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞