[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
小昭心水清 la... 叫趙敏照顧無忌
不過原著好似冇 d 咁既事....
可能傾掂數暫時退兵,所以敏敏唔使返蒙古
有 不過係新修版先有
有呀,不過係之後敏敏自己講返出嚟
好謙虛 同埋睇得出好尊重演員呢個職業
我都睇到R撚爆頭
又無話傳位比楊逍
無啦啦就走左去草原
格硬整D感動位出黎 其實觀眾睇到火滾
有時諗啲導演同編劇拍套野係想拍比觀眾睇
定純粹滿足自己,將自己ff出黎嘅野實體化佢
我覺得每個人心入面都有自己想要嘅結局
但自己滿意嘅其他人又未必覺得好
要大眾都滿意嘅改篇同結局真係幾難
咪係 本身都係要分隔兩地 夾硬要補多刀落汝陽王度懶煽情
其實中後段已經開始剪到甩甩cutcut 靈蛇島返黎去到山洞見到7叔條屍嗰度
明明有一段係張比趙挨膊頭 下一幕就變左趙出去攞柴
之後向叔伯解釋完返客棧又無啦啦掉低趙敏 趙敏跟住佢
佢又話趙敏又跟黎 但明明之前係佢自己跟趙敏 姐係呢度中間又剪左段
去到後面搶完婚見完趙敏阿哥去左山洞度療傷
明明前一幕仲講緊張無忌仲死撐緊話兩人唔可以繼續
下一幕就農民裝係度互flirt
導演想拍好
但編劇廣電有所限制
咁樣肯定好多未睇過原著既人屌
又話花心又盛
作為電視劇大團圓結局係需要既
所以個人覺得鄧超版跟哂三聯黎拍係最好
奈何選角唔好同鏡頭色調差撚到癲
最大鑊係班大陸哩唔buy就hihi
我個人都想佢跟原著
如果唔係睇曬原著既張無忌
好難會體會佢地一王四后之間既感情
其實套劇都算係改到張無忌白白淨淨
我睇左個無忌雙重標準cut 係套劇入面佢對其他女真係0興趣
乜黎
https://www.bilibili.com/video/av51096970
佢對唔同女態度有幾重標準
希望呢啲動作係證明左佢真係有睇原著
張無忌太屈啦
無左郭靖個種要同佢一齊成長個個感覺
不過好左係情感上既着墨
你指編劇定個演員? 我諗編劇係有心改到咁嘅樣
佢同時都將趙敏個性格寫到好崩壞 eg 去寺廟抄佛經 病左話自己唔想好返etc
再加埋調低明教教眾智商 特登寫到好似偶像劇咁苦戀
Both la
個編劇就唔好提啦
想斬死佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞