[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
想問小昭個教主一定要女人先做得?同埋唔可以成親?紫衫龍王結咗婚所以要隱姓埋名,避開總教追捕,咁仲點傳比後人?
截一段原文:
“數百年來,中土明教的教主例由男子出任,波斯明教的教主除創教教主外,卻向來是女子,且是不出嫁的處女。總教經典中鄭重規定,由聖處女任教主,以維護明教的神聖貞潔。每位教主接任之後,便即選定教中高職人士的三個女兒,稱爲‘聖女’。此三聖女領職立誓,遊行四方,爲明教立功積德。教主逝世之後,教中長老聚會,彙論三聖女功德高下,選定立功最大的聖女繼任教主。但若此三位聖女中有誰失卻貞操,便當處以焚身之罰,縱然逃至天涯海角,教中也必遣人追拿,以維聖教貞善……”
咁某程度上係龍王拆散左無忌同小昭
1. 一定要搵處女做教主
2. 搵得處女應該就唔俾結婚生仔啦
3. 龍王係其中一個聖女,姐係教主嘅候選人
不過佢破左戒咪隱姓埋名
但心底又唔想叛教所以傳左個聖女位俾小昭
諗住派佢偷乾坤大挪移贖罪
而波斯果邊又柒到搵唔到有資格做教主嘅人,見小昭肯做,咁咪一拍即合
youtube睇咗後面,嘩改到七彩
咁本身小昭同張無忌相遇都係因為龍王叫佢上去光明頂搵乾坤大挪移...
同埋又未必真係散晒,新修版最後張無忌嗰D遐想其實未必唔可能,小昭返去盡快培養返個好既聖女黎繼位,以佢搵返乾坤大挪移返總教既功績 (唔係佢既張無忌未必會交返俾總教)可能真係可以俾佢傳位... (以總教咁講維護神聖貞潔,分分鐘可能都嫌棄小昭既一半中土人士血統...)
唔係要教主死咗先可以傳位咩?做做下走咗去會唔會又俾人追殺
咁佢識張無忌之前已經係聖女 都唔可以咁計既怪就怪命運作弄人
理論上係死咗先可以傳位既,但規則係死既人係生既,日本天皇都啱啱打破舊有規則退位傳俾個仔;
再者,紫衫龍王都唔駛俾人燒, 小昭本身都係冇做過聖女就直接做教主, 所以唔係話冇可能 (不過金老已逝,可能要喺同人作品先睇到)
小昭上光明頂之前已經係聖女
佢臨走有講紫衫龍王傳左個聖女位俾自己
之後佢先混入光明頂偷乾坤大挪移
用返現代嘅價值觀去諗 其他女只係對你有恩/因外貌而產生嘅「好感」 只有對趙敏嘅先係超越左「好感」嘅「愛意」
更正:日本天皇讓位唔係舊有規則,但都成200年冇試過
呢段真係唔記得, 不過教主親選既聖女之位咁樣私下傳俾個女究竟合唔合總教規則又係個謎...(好似越搞越複雜咁)
應該唔得,不過小昭比咗乾坤大挪移心法,所以可以格外開恩比佢做同放過紫衫龍王
黃曉明演到楊過有d奸奸地 其實當年楊過夫婦選角觀眾都唔睇好
係睇睇下變左真香
黃曉明油膩到
張無忌把口咁識氹女點會係毒撚
當時黃曉明未整容笑起上黎好奸險喎
咁即係應該一早要破小昭處
Btw,其實如果唔比人知小昭係佢個女就無事
小小啦 高圓圓靚d咁又
個樣一樣咁高質, 其他方面就真係高圓圓高班 d d.... 不過咁比較都唔公平, 打和 la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞