[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
屌你老尾,本來明教上上下下都真係好尊敬無忌
而且啲人都對朱元璋有戒心
跟住無啦啦個撚個都聽晒佢老點
走去隊冧埋汝陽王,重要吹到朱元璋有能力收買玄冥二老
返到去原來得無忌一個唔知,重話教主
比我真係嬲撚到棄教而走
根本當我呢個教主死嘅
但我覺得黃衣女重勁(如果真係楊過後人)
我諗都係導演要求個演員演成咁
套劇成個flow都係唯敏
原著應該係二張勁過黃衫
無乜出手
有氣場
劇到似識彈指神功
我都可能比套劇影響左
其實原著都有好幾章有講佢點同二老打既
只能講張無忌學既真係佢個時代既神功
一直覺得金庸新修版啲結局愈改愈on9,將自己幾十年人生經歷套落去小說到,但入面啲主角去到書尾通常就得廿歲中最多30尾,張無忌更加得廿歲頭,邊有你金老咁快看破紅塵呀,痴撚線。

倚天最尾既唸法,根本就係金庸自私唸法,新修版個結局真係不知所謂,無段段整段張無忌獨白(其實就係查生對自己啲女人自白)同書之前張無忌多次表明趙敏係最愛,最重要,係刻骨銘心相愛,前後矛盾,無邏輯可言。金老格硬將自己呢十幾年既感情變化套落去個20頭既張無忌到。啱先同趙敏畫眉熱戀緊,會唔會咁快轉個頭就想要哂4條女呀,至少過多幾年先啦? 乜野感情轉淡,趙敏好撚煩之類既籍口都好?金庸自己都係成功之後,玩厭左棄糟糠啦,張無忌仲仆街過本體,未穩定就想4p
唔知點解睇完個訪問覺得佢個人好有故事, 好想知佢咁多年既成長同轉變係點
張無忌睇落冇郭楊咁勁係無可厚非 學前幾頁有個巴打講
佢成身都冇乜絕世嘅外功 得細個學得少少嘅空明拳 臨陣學識嘅龍爪手
同埋學左一陣嘅太極拳 劍
郭楊 前者有空明拳降龍十八掌同埋全套九陰外功
後者有古墓全真劍法 九陰真經部分外功 東邪西毒都有傳D外功比佢 仲有思春掌
全部收埋曬
唔知查老個陣係唔想再Sell太多武功定點
可能想寫多D兒女私情掛
雖然我自己覺得三部曲計書中有描述過嘅全盛時期郭靖應該係最勁
但張無忌放返落射神時代應該都唔失禮
只要你唔係秒殺佢 佢就會不停適應你武功招式
仲可以好似卡卡西咁copy人D招
卡卡西
妙喻
但係有大量卓羅既卡卡西
個人認為果六大派其實都係垃圾嚟
分門派其實真係影響哂D人嘅進步 好多勁人都係幾家功夫撈埋一齊先咁勁
但卡卡西去到後尾根本無再copy招式
隻眼只係用嚟開萬花筒
我就覺得佢學龍爪手果啲係招技本身就唔係世絕世神功
加上九陽幫到佢所以可以秒學
但如果係降龍呢啲外功招式應該都未必可以學得咁快
佢有D招係學唔到 但係佢可以適應到對方招式搵破綻拉返個差距
三渡同打波斯三使其實都係咁 張無忌未學哂聖火令武功嗰陣
每一次打波斯三使個戰況都有好轉
日日掛住名門正派個名呃飯食
但為咗屠龍刀就迫死無忌老豆老母
上到光明頂話就話隻秋隻
其實係車輪戰、落毒同人多蝦人少
唔係乾坤大挪移可以複製人地武功咩,似天龍既斗轉星移,所以學武特別快?
都係鍾意郭靖個種真才實幹咁學
書中冇明示乾坤大挪移可以copy人武功
只話過係將對方招式挪移去其他地方,運勁使力嘅法門同激發潛能嘅心法
佢秒學龍爪手太極拳可以理解成佢霎眼間就睇到對方招式如何運勁所以即使學到
但佢有D武功都係睇唔得穿哂 好似聖火令武功 九陰白骨爪同三渡D招數
可能想寫多D兒女私情掛
雖然我自己覺得三部曲計書中有描述過嘅全盛時期郭靖應該係最勁
但張無忌放返落射神時代應該都唔失禮
只要你唔係秒殺佢 佢就會不停適應你武功招式
仲可以好似卡卡西咁copy人D招
但卡卡西去到後尾根本無再copy招式
隻眼只係用嚟開萬花筒
我就覺得佢學龍爪手果啲係招技本身就唔係世絕世神功
加上九陽幫到佢所以可以秒學
但如果係降龍呢啲外功招式應該都未必可以學得咁快
唔係乾坤大挪移可以複製人地武功咩,似天龍既斗轉星移,所以學武特別快?
書中冇明示乾坤大挪移可以copy人武功
只話過係將對方招式挪移去其他地方,運勁使力嘅法門同激發潛能嘅心法
佢秒學龍爪手太極拳可以理解成佢霎眼間就睇到對方招式如何運勁所以即學到
但佢有D武功都係睇唔得穿哂 好似聖火令武功 九陰白骨爪同三渡D招數
佢既性格令到佢好有型
同埋佢真係好低調同謙虛,原來佢幾年前已經有個角色係艾美獎被提名,但佢都覺得唔係咩咁特別,呢點好似倚天中既楊逍
我都睇到好混亂, 又 link 唔到原著, 搞到 d 劇情勁唔連貫
郡主明明好有英氣的, 唔應該乞求任何野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞