[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
依段係全套劇最敗北既位.... 搵戲黎做
所以希望佢出番個director版會改番好啲情節
宜家咁改真係曬左套劇
今次個改編刺殺趙敏老豆嗰part都痴撚線
除非你話刺殺完之後張無忌棄教同趙敏一走了之,咁都叫make sense少少(套劇入面趙敏有講一係而家一齊走,一係以後唔好搵我)
最後張無忌完成佢抗元大之後再搵返趙敏趙敏竟然可以一啲嘢都無?
大大個殺父仇人,仲要之前講過邊個殺佢家人佢一定會報仇
如果你話張無忌喺刺殺趙敏老豆件事之後發現趙敏同明教之間佢會揀趙敏,咁我都覺得會係合理少少嘅改編
而家真係痴撚線
事實係大結局一早定咗係草原重逢,套劇一早已經囇咗
出director cut都救唔到幾多,不過劇情連接可能會合理少少
連番戲可能會令我受落少少…
係金庸世界內功>一切,內力勁就算係最普通嘅招式都會有好大威力,相反得外功招式冇內力都係廢
唔明編劇點解要咁執著張無忌一定要完成抗元大業,原著明明激勵完士氣就走咗去
電視劇嘛
仲有中共Censorship
唔抗外族唔比出街
以為張無忌俾郭靖上咗身
明明張無忌最想同趙敏兩個浪跡天涯
有一幕趙敏同佢講自己最想同佢兩個人浪跡天涯,佢明明勁冧,好有心意相通嘅feel
到最後趙敏叫佢一齊走,佢就話要為國為民
心諗做乜鳩呀
但郭楊兩個d內功都唔會低張無忌太多 而佢地又識d頂級外功 睇落咪勁d 太極同聖火令武功描述好似冇降龍十八掌同思春掌咁勁
始終射鵰既武功係最正氣
同埋文字描述上d衝擊力大好多 真係寫到比你意會到個感覺好勁
太極同聖火令呢d冇描述得咁精彩
係... 最後趙敏竟然話點解咁遲搵佢.... 頂之前先話以後唔好搵佢...
好心成段 cut 哂佢啦
張無忌幾招武功唔係以柔制剛、借力打力就係身法怪異既奇招,唔同降龍呢d真係以力制勝
係喎... 應該立即應承趙敏跟佢走, 再同左右使交待後事, 轉教主之位比楊左使, 之後就可以跟番原著畫眉... 你鍾意加埋草原我都由尚可接受...
所以咪話佢愛得好卑微 我諗個演員都幾confuse下
刨左咁耐書睇左咁多作品黎揣摩趙敏個角色
點知個編劇魔改到冇左趙敏嘅特色
好彩佢搶婚同獻計嗰陣都保留返些少趙敏嘅影子
同埋我諗同對手都有關
倚天 d 奸角好似都係唔夠大奸大惡, 搞到張無忌都唔洗出盡真功夫大戰
最奸既成昆兩下就玩完, 淨返黑化版周芷若又玩讓賽
冇遇過一D大險 寫到太屈機
細個夠慘,大個仔就一路順風,淨溝女就得
因為搶婚有跟足原著
我偏要勉強真係經典

張無忌和周芷若正要在紅氈上拜倒,忽聽得大門外一人嬌聲喝道:“且慢!”青影閃動,一個青衣少女笑吟吟地站在庭中,卻是趙敏。

群豪一見到是她,登時紛紛呼喝起來。明教和各大門派高手不少人吃過她的苦頭,沒料到她竟敢孤身闖入險地。性子莽撞些的便欲上前動手。

楊逍雙臂一張,也喝一聲:“且慢!”向眾人道:“今日是敝教教主和峨嵋派掌門大喜之日,趙姑娘光臨到賀,便是我們嘉賓。眾位且瞧峨嵋派和明教的薄面,將舊日梁子暫且放過一邊,不得對趙姑娘無禮。”他向說不得和彭瑩玉使個眼色,兩人已知其意,繞到後堂,即行出去查察,且看趙敏帶了多少高手同來。楊逍向趙敏道:“趙姑娘請這邊上坐觀禮,回頭在下再敬姑娘三杯水酒。”

趙敏微微一笑,說道:“我有幾句話跟張教主說,說畢便去,容日後再行叨擾。”楊逍道:“趙姑娘有什麼話,待行禮之後再說不遲。”趙敏道:“行禮之後,已經遲了。”楊逍和范遙對望一眼,知她今日是存心前來攪局,無論如何要立時阻止,免得將一場喜慶大事鬧得尷尬狼狽,滿堂不歡。

楊逍踏上兩步,說道:“咱們今日賓主盡禮,趙姑娘務請自重廣他已打定了主意,趙敏若要搗亂,只有迅速出手點她穴道,制住她再說。趙敏向范遙道:“苦大師,人家要對我動手,你幫不幫我?”范遙眉頭一皺,說道:“郡主,世上不如意事十居八九,既已如此,也勉強不來了!

趙敏道:“我偏要勉強。”轉頭向張無忌道:“張無忌,你是明教教主,男子漢大丈夫,說過的話作不作數?”
一定要啦
呢啲真係香港人Collective memories
呢幕都改就真係俾人屌死
不過搶完之後又改走哂d情話
對趙敏講恨佢拆散佢美滿姻緣 怕佢唔會賠返比自己
真係句句都好精采 好過依家改到勁老土
靈蛇島之後啲劇情我睇返小說FF返佢地個樣算
少室山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞