[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
母女丼
事實證明今次搵得啱
觀眾讚楊逍多過讚張無忌
被譽為最經典既孫興版楊逍,都係比原著加多左好多同紀曉芙既感情戲,而且喺訪談時孫興話佢當時係未睇過原著,根本唔知道原著既楊逍係點樣,純粹靠自己揣摩,實際上本身係由徐少強演,只係檔期問題先搵孫興接手,好似話連d戲服頭套都唔係為孫興度身定造 (網上睇文有人話跟徐少強既尺寸,有人話直頭係第2套劇用完既)
其實金庸幾次嘅改動咪間接話你聽
一個花心嘅人就點都係花心
就算身邊果個點好
花心友都係忍唔到身邊嘅誘惑
就好似佢自己本人咁
根本兩母女都有戀父基因
係佢自己強加自己生涯落個作品度姐
我慶幸自己童年係睇第二版 唔係睇新修
我都係睇第二版
但而家出既書都係新修版
我都係先睇第二版
但so far我覺得連載版比較好睇
愛情係講give and take
張無忌由第二版開始已經變成純接受果個
有時心諗佢憑咩揀要邊條女
講付出,四條女付出嘅都多佢勁多
講責任,對條條女都下巴輕輕亂應承人
第一版佢有付出過d咩冇睇過
Open ending黎講第二版留白得比新修好太多
周芷若講話等張趙拜堂就會想到答允左嘅一件事
讀者自然get到係好似趙敏咁搶婚/唔比佢地拜堂
新修就係要畫公仔畫出腸又要加d怨婦對白落去
句對白係講返金庸第二任妻子
金庸話同第三任唔生仔之類
而家邊到仲有連載版睇
但睇完第二版再睇連載版唔會好怪咩?情節好似有好多修改
http://www.jyjh.cn/jinyong/12/
就咁Google都有啦
殘體
唔識㩒Google 翻譯丫
舊版個尾真係好好多 周芷若出左黎其實有小小破壞左個前文後理 明明前面佢已經輸得心服口服
懶係反高潮, 可能果時叫經典, 而家睇就覺老土
倒不如跟 TVB 結局周芷若失憶跟住 BBQ~
咁多主角奸角唔係隱退就死
周芷若呢個角色半忠半奸就係唔隱退特別D
但我想睇宋狗死
其實新修個結局畫埋出腸真係不如第二版比少少幻想空間人
後宮end又得,搶人又得,新修咁又得
不過個結局係有小小破壞左前文後理
前面用計呃殷離出黎嗰陣佢見到張無忌對趙敏咁一往情深其實已經係輸得心服口服
佢咁都唔死心顯得個角色性格有小小崩壞
一係佢就唔好寫佢捉走趙敏呢一幕
唔好寫佢捉走趙敏呢一幕 <- 咁又唔好, 話哂難得張教主要深情表白, 唔係既話佢成世人都唔知自己最張邊個
周芷若點睇都係 desperate 架啦
隨時吊住張/趙尾去埋蒙古都有
遲下張/趙生完個仔轉頭比周芷若捉走埋
可以轉寫趙敏玩下失蹤撚下張無忌
其實周芷若個性格由頭到尾都唔係寫到咁嘅
後面比人搶左一次婚 之後直接見證張無忌對趙敏嘅珍愛
咁都唔死心想繼續糾纏落去 個性格改變有d唔自然
大家鐘意原著入面第二版獅王畫畫踢爆芷若 定黃衫女迫芷若自爆?
利申自己鐘意獅王畫畫踢爆芷若
周芷若一早應該殺趙敏,
殺咗蒙古妖女中原武林唔會有人怪佢,
無忌條仆街連父母之仇都可以唔報,
你就算唔好彩比無忌發現,
留幾滴眼淚講話師傅遺願抗元大業無忌就會衰心軟,
之後將無忌收復只係時間問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞