[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
婚禮前冇懷疑過周,但係慢慢都信唔係趙敏做
只要蒙古妹婚禮冇出現,洞埋房
日後自爆埋,張狗都會原諒芷若

勝利法則就係要殺左蒙古妹
張會原諒周嘅前提係殷離冇死,結婚之後如果張知道咗兇手係周但係未知殷離冇死,以佢性格雖然都未必會殺周,但係9成會步佢老豆後塵
無忌既性格係點都唔會懷疑條女
佢老母叫佢唔好信靚女,
佢就信到十足十
寧願懷疑自己義父
周芷若聽到都嚇到跳撚咗起身(心諗,張無忌你係未癲撚咗)

周芷若道:“你怕甚么?”張無忌嘆了口氣,道:“此話我 本不該說,但我確是擔心,我表妹是……是……義父殺的。” 周芷若跳起身來,顫聲道:“謝大俠仁俠仗義,對咱們后輩更 是慈愛,怎會去殺殷姑娘?”張無忌道:“我只是憑空猜測,當 然作不得准。就算我表妹真為義父所殺,那也是他老人家舊 疾突發,猶如夢魘一般,決不是他老人家的本意。唉,這一 切帳,都該算在成昆那惡賊身上。”

唔懷疑周之餘仲一石二鳥想搵埋小昭

張無忌聽她說得斬釘截鐵,不由得不信,沉吟半晌,道: “多半是波斯明教那艘船上暗中伏有高手,施展邪法,半夜里 將咱們一起迷倒,害了我表妹,盜去了倚天劍和屠龍刀。救 出義父之后,可須得到波斯走一遭,去向小昭問個明白。” 趙敏抿嘴一笑,說道:“你巴不得想見小昭,便杜撰些緣 由出來。我勸你也別胡思亂想了,早些養好了傷,咱們快去 少林寺是正經。”
殷素素對住趙敏照鏡咁啵,你會唔會鐘意一個似到你十足既人?我覺得未必
我都係睇完好空虛,好似要同呢啲角色同演員講再見咁
想問返小說劇情,可能自己睇漏左,請教下巴打:
1) 趙敏帶哂阿一阿二、玄冥成班高手鏟上少林寺,捉走僧侶去大都,當時實力
超班既三渡,何解無出手護寺,還是正在坐襌入定,不理世事?

2)另外趙敏應該係綠柳山莊一役開始鍾情張無忌,所以送左有黑玉斷續膏、同
七蟲七花膏既金盒俾無忌,即係佢應該知道武當的俞三、殷六眾人乃無忌至親,此應為愛屋及烏。但何以日後又上武當山上挑機,甚至派空字輩打傷張三豐呢。當時佢係咪掙扎於一統江湖同 意中人之中呢??
搵人暗算張三豐同上去踩場都算啦 不過張三豐原諒左佢
1. 三渡當時應該唔喺少林
2. 公私分明,相對於少林同其他幾派,佢對武當已經算係優待左...
睇小說
包你睇完成個腦都係呢班演員
睇小說正好多,人物性格豐富好多,謝遜成個廢老咁,眼都突
啱 睇完劇再睇小說個感覺立體好多,仲可以修補劇既遺憾
我成個腦都係仲趙敏
係邊位趙敏呢?
新呢個 真心好正
繼黎姿之後嘅經典
一樣
有時個腦停低個時就會聽到敏敏把聲講「小淫賊」
我偏要勉強
同意, 接近黎姿 level
但敏敏把聲又唔係真人把聲喎
佢真人把聲都有幾分似配音
我覺得話超越都唔過份
(1) 小說好似冇交代三渡當時去左邊, 可能佢地仲坐緊禪.....
(2) 當時又唔覺佢又咩掙扎既感覺, 其實當時應該同張無忌感情唔算深 la
(2) 佢應該只係純粹覺得呢個咸濕仔幾有趣, 送藥比佢係咪驚佢比d 𡃁打到殘廢, 唔關三同六事??
玩完腳已經暗生情愫 但叫當時佢應該以為可以氹張無忌歸順朝廷
見到咪仲易心軟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞