[金庸迷入]倚天劇情討論(2)

675 回覆
8 Like 5 Dislike
之前大陸播嗰時都上過豆瓣,知乎,百度呢D睇大概既評價, 先撇除左吹吳啟華版既風氣因素 (喺大陸質疑吳啟華版既同喺1,20年前話自己玩正版既一樣都會被圍插)
武打戲D慢動作喺大陸一樣劣評
劇情方面同香港差唔多,都係話靈蛇島之前算OK,但靈蛇島之後劣評(主要係話魔改太多)
角色方面男角大多數都正評楊逍,甚至有唔少認為可以同孫興版(或張兆輝版)一戰
女角方面趙敏評價唔錯,撇除嗰D係唔係都話網紅臉既,主要批評都係話佢英氣不足,同埋後面太柔弱(魔改劇情之過), 但整體既評價都算高,有部份人仲話佢係最好既趙敏,甚至有人評呢套倚天係最差既劇情+最好既趙敏
周芷若其實評價都算OK,類似趙敏都係話前期唔錯, 但問題係真係冇乜人討論佢...
反而小昭,殷離,楊不悔呢D有唔少人讚話靚過兩個女主,其中殷離算係唯一喺魔改既影響下後期評價較好既女角
至於點睇結局, 只能說,靈蛇島打後既都基本全面劣評...
我係個導演真係多得個編劇唔少
上次射鵰贏盡好評,今次比人插得咁勁一鋪清袋
張無忌追上一步,道:「姊姊請留步。」那黃衫女子竟不理會,自行下峰去了。丐幫的小幫主史紅石叫道:「楊姊姊,楊姊姊!」只聽得峰腰間傳來那女子的聲音道:「丐幫大事,請張教主盡力周旋相助。」張無忌朗聲道:「無忌遵命。」那女子道:「多謝了!」

遵你老味,承諾當食生菜
係女搵佢佢都幫應承啦, 跟位就冇左件事
淨係識溝女
而家睇番書,原來張同趙在去靈蛇島個時已經互flirt,周就好似局外人食花生,連小昭蛛兒都比唔上
好想劇拍呢啲情節
電視劇常崑好似被張無忌打敗之後
元兵忽然攻山 之後就無再提過
常昆?? 水師提督?
盲左啦
張狗之後同芷若調情都無哂
全部客客氣氣氣

仲以為無人傾添
退左場幾日
所以話導演選角唔錯
一桐我琪都係門智之舉
我都想佢拍埋個神鵰
始終想要個Feel
畢竟射鵰同倚天出到黎feel都好正
係兩者後期都趕收工
仲要相同草原結局
但射鵰個編劇一定好過今次倚天
咁跟原著所以大陸啲網站先咁高分
同埋當年都唔會話好似倚天咁屌曬鬼
淨係盲就算?
咁多仇口 明教又有 丐幫又有 少林又有
白眉鷹王
冇架 最尾擺明係寫到交由謝遜手黎處理成崑
正如個個都係對謝遜吐口水一樣
射鵰前期蒙古戲 倚天慢鏡打鬥 用太多budget,後期要趕收工
佢拍神鵰會唔會變咗楊過小龍女喺草原重逢,最後隱居大漠
不過都期待拍神鵰,想知小龍女可以點選角,06年後兩個小龍女都......
期待佢用天下無雙做主題曲
射鵰最後華山論劍如果跟足就好
好裘同其他4絕打過幾round先輸
而其他4絕係打過好多round
而家裘好似打左1round就輸左跟左段走人
最近先睇套新倚天,暫時睇到無忌帶不悔搵老豆,目前黎講我覺得真係拍得唔錯,2個細無忌都好好戲,幾場離別戲睇到眼濕濕。
前面其實係幾好睇 係冇女睇姐
前期不悔同無忌分開係幾感動
其實不悔同無忌相處既時間係長過其他女角, 可惜無忌細個時太7, 不悔大過見返都唔 lum 佢....
點解太柒照顧足佢咁耐wor 我覺得不悔中意無忌仲有理過殷離中意無忌
如果兄妹相稱太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞