[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
好文
不過有樣嘢想講好耐
其實香港人冇所謂identity crisis (唔知自己係咩人)
大部份香港人好清楚自己係一個distinct identity
只不過以前可能係喺「中國人」嘅框架下同大陸人作對比
而而家提昇咗一個層次變成同「中國人」作對比
exact7ly 啱啱我喺自己Instagram到出咗post用metaphor嚟暗串佢哋
不過坦白講 依家咁講humanism既時代 男人認為自己係女人都可以去跑步跑女子組 憑咩我地香港人唔可以recognise自己做一個香港人
支持!!!!
我睇吓點樣幫你係unsw post篇文章出嚟
間學校香港人多撚到仆街
香港人同支那人本身係學校已經唔妥大家
實引起到同支那人駡戰

樓主加油💪🏻
知道 一直記住要做好自己
多謝 嘻嘻
多謝 ching
樓主頂住
每個人心入面都會有一個價既,中國統戰部大把錢,維穩費多過軍費。
得啦得啦叻啦叻啦知你好撚勁
寫得唔錯
但銅鑼灣書店 逃犯條例果段
記得落返link俾人睇睇news article
鬼佬甚至支那人都未必留意到呢啲非國際性新聞
我係指international students in the US有crisis 因為佢哋受到好多朋輩嘅壓力 唔敢認自己係香港人 甚至唔知應該要稱自己係咩 if that makes sense
identification 係包含性別取向 種族定位 同埋其他嘅文化定位 所以你無錯
boston學生留名支持係我個間都share下先
支持
多謝!其實好似我喺篇文到講 如果你學校真係有咁大衝突 你應該試下搞論壇 或者hong kong awareness嘅event/lecture 搵啲有力嘅香港人去做嘉賓講下野
咁可能我唔係人
精選
笑咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞