[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
無睇,pish only
樓豬加油
一定要推到比全世界知
回應下啦 屌你老母 唔係好撚型咩?衝出黎柒就係你呢啲人
返大陸含蝗撚啦
標題黨
負皮上一頁
以奇制勝
Soft Tactic
問點解淘寶國內免運費
香港 西藏 新疆全部都要比錢
中 你 老 母
國 你 老 母

中國仆街含撚大爆炸!
滅國啦! 鬼域!
睇哂 絲打飽讀詩書 加油 英國方面hong kong watch 繼續努力 要全球都知道香港有幾慘
d白人似係未見過低層,
照你果d似係入世太深既白人?
點解我打左篇野回覆咗但係個網無出到
咁我又想知你點樣解釋 「華人」/「華夏」呢個concept
佢同「中國人」又有咩分別?

no offense,純粹想知你點睇
推同留左言但awaiting 英文唔勁 請大家都一齊留言 慢慢將粵語同正字先係真正文字既訊息傳出去
等外國人學粵語而唔係普通話 咁樣先可以保護到香港
小心人身安全,好多中國留學生組織都係間諜
我唔會用Chinese.因爲班仆街將血統,地域,國家全部炒埋一碟叫China/Chinese. 為咗無空位入我唔會用呢D字。
通常去到外國 大家都可能會學一兩句本地詞語
好似多謝 早晨 你好 之類
但係我發覺好多外國人黎香港玩
咁佢地買完野/問完路
係講謝謝(普通話) 而唔係多謝/唔該(廣東話)
其實好多外國人都唔知香港係用咩語言
佢只係覺得我地都係CHINESE
雖然我識聽 但個意味已經係唔同哂

PS:好多時我都會同佢講 本地香港人無人會講謝謝(普通話)
只係會講多謝同唔該
(唔係想比較普通話同廣東話)
英國牛津大學出版社的《牛津字典》(OxfordEnglishDictionary,OED)網上版3月加入900多個新詞,當中包括「Hongkonger」及「HongKongese」,均可解作名詞「香港人」,而後者亦可當作形容詞,意指「香港的」。牛津大學出版社每季公布一次新詞,而《牛津字典》網上版會於3月、6月、9月及12月更新字庫,兩個關於港人的新詞3月起上載字庫,並新增「HongKongChinese」條目。

14年已經有啦
只係有冇人會知 有冇人去用
多D人去了解
留左言,絕對撐香港人!
星馬泰印大把華人啦佢地同中國人一樣?華人即係你家族血統係黎自中國,無得你唔認,但中國人(in this case)係講緊passport/國藉,鬼佬揸大陸passport都可以叫自己中國人架

再補充多個例子:
美藉華人係American Chinese
但事實係佢本身可以係台灣/大陸/香港人(或後代)都得,Chinese係呢個case係好廣義,佢地過多兩三代分分鐘唔會知自己係邊度鄉下,甚至覺得自己係純American(你識2nd gen immigrants就明,好多人都有身份認同錯亂既問題)

咁你話唔用Chinese用乜呀有既我都想知
Hongkongese
連登仔 don’t know English

4000正評都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞