[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
東岸凌晨3點鐘 要訓了 多謝哂咁多位嘅支持 希望聽日會見到你哋啲留言炸哂成個版面 十萬感激
留左兩個言, 屌9個死鬼婆同大陸女
希望approve 到
睇返D comments全部都係支那人黎
利申就算冇 都可以係其他嗰度寫香港
小心番唔到香港
支持港獨就咪用抽氣扇旗啦
我指如果佢threat 你任何discipline 問題你可以錄佢音呀傻豬
強力支持
睇曬 但一開睇到呢句嗰陣 個心痛咗下 好想有一日可以講I'm from a country called Hong Kong.
小心呀絲打
支持你
中國人野蠻邊個唔知
樓主你目的係乜嘢先
我自己黎講對大陸人算係冇偏見呢嘅。

不過前幾去旅行係hostel識左個大陸人一齊玩,佢通街見到亞洲人就問人係咪Chinese,我心入便即刻打左個突。
錄意without consent 麻省好似係犯法
加油樓主, 要對抗一個十三億人的政權絕對唔容易
加油
Reunion
Handover
係美國讀書 最常俾其他國家既人問既問題就係 你地香港同中國有咩關係

唔單止係同學 就連professor 都會咁問

上年係上civics堂既時候 寫咗一篇關於雨傘運動同香港人既indentity有關既論文

當時我個professor 都好impressed 佢話因為我篇文亦都去睇咗有關既資料 去了解多咗香港呢個地方

即使每次要解釋自己係香港人唔係中國人真係好麻煩

但希望唔好因為怕麻煩 而去遷就人哋 叫自己做中國人

當然如果你係覺得自己係中國人就另計
身邊就有兩個香港女仔 會話自己comes from Hong Kong, China 同埋係中國人
如果你真人都係咁,你個人應該都幾黑人憎
言已留,等approve
記者本身就應該中立客觀
香港屬於中國領土係客觀事實
啊豬啊狗都開始叫自己做記者
不嬲中國一點也不能少,就是可以沒有了一大塊架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞