[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
D comments 好撚癲
支持香港人
咁即係無啦,BNO入面個nationality係寫GBN架
係唔係我記錯
好似係寫GBR呀?
GBR 係 BC 喎
又咁講
點解話Hongkongers allie with Taiwanese 呢?
香港人個身份認同問題同台灣好似唔係好同
5年前自己一個去旅行,咁啱join咗兩三個大陸人一齊玩,人地問我地邊到嚟嗰時我答Hong Kong,答咗幾次之後有個大陸人嬲豬5年前已經係咁,而家肯定更鳩
巴打好波
聽落咁既對比分析會好深刻同埋真係更突顯到香港同中國民族不同分野
睇咗
即刻攞返黎睇,係寫GBR,我錯
之前喺旺角嘅bar遇到個美國遊客

佢都好有興趣想知多啲咩叫Hong Kong is not China
其實真係好upset 嘅係
係國際認可又好政治同法律上嚟講都好
"Hk is part of Chi-na" 嚟句Statement
再唔想承認都好都真係冇得反駁
我見好多巴打都係度嗌交香港係唔係國籍
但我睇返樓主編野我睇到嘅係自我身份認同問題
個人感受 唔係嘅唔好屌
我係被代表將居住緊嘅“地區(殖民地)”主權移交咗俾另一主權國
被標籤國籍為中國
我自我認同自己係香港人
但如果問我國籍,如果一定要答再無奈都係答 中國香港 (中國係國籍,香港係自慰之用)

SORRY 好似有D 19999
support
多數去旅行填入境紙(if necessary)
Nationality 我係填 HKSAR
淨係串番佢地一句淘寶中國包郵但唔包香港佢地就可以收皮
一係填British National (Overseas)
一係就咁Hong Kong

呢兩個先係真正屬於香港人嘅身份
“中國人”呢個詞同“歐盟人/歐洲人”類似

一直以黎“中華人民共和國”嘅領土,呢片大陸係由唔同種族嘅人共同管理,係“諸侯”“聯盟”,同“歐盟”相似

或者講權力遊戲入面,有唔同嘅家族/群體
大家都係個大陸嘅人( Westeros, 維斯特洛 ) ,但佢地會更加注重講自己係邊一個家族: House Stark或者House Lannister,因為佢地有唔同文化、傳統、習俗、語言(用字)

係管理上,每一個“中華人民共和國”公民都係“中國人”, 每一個“歐盟”公民都係“歐盟人”, 每一個“ Westeros” 公民都係“ Westeros人”

但佢地更加係“北京/上海/香港人”
佢地更加係“德國/法國/意大利人”
佢地係“Stark, Winter Is Coming ”
係“ Lannister, Hear Me Roar ”

“香港人”講“廣東話”,用“港幣” “基本法”
“共產黨人(香港北面生活嘅人)” 講 “普通話”
,用“人民幣” “人治”

德國人唔係法國人,雖然都係歐盟公民
Stark唔係Lannister,雖然都係維斯特洛公民
香港人唔係共產黨人,雖然都係中國公民 (中英聯合聲明,一國兩制下,香港人係香港公民)
冇人認得巴打你
真心想幫反而被人睇唔起
中国近幾年搞咁多花臣,就係將
chinese = Hongkonger

劣幣驅逐良幣

中国共产党認為黑眼睛、黃皮膚=中国人,所以視香港人、台灣人為中国人,要受共产党管治

但係Hongkonger🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️chinese,文化、價值觀、生活優次,對生命,別人嘅尊重,有天壤之別!
樓主係真。香港人
自己友 唔洗唔開心 遲下立國就用香港共和國嘅護照
樓主好型,支持你發聲
睇唔哂d comments
都廢時睇d 五毛吠
得罪講句
三個大陸仔封Letter to the Editor 寫得好好多

第一,樓主引例論證香港人唔認做中國人就會有backlash,但唔係好直接反映到個社會大環境。

第二,法律上香港係中國領土。雖然主權同身份認同不可混為一談,但避而不談只會比位人入。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞