[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
咁嘅話
中國人香港人台灣人越南人日本人韓國人
應該係一個整體
華人呢樣嘢有存在嘅必要?
唔好用mainland/chinese 依一類咁曖味嘅字
認真睇左樓主篇文,其實陳腔濫調,無咩新嘢出。

然後再睇下啲留言,繼續係度講緊種族同國籍問題,其實呢類問題係文科撚y1/y2應該就要concept清晰。

我諗樓主可以拋磚引玉一下,用美國本土化問題(例如排墨排華),去帶出美國人本土主義嘅保護;從而引出香港「本土」問題。

本土概念其實二十幾年前講起,當然二十年後今日嘅核心思想已經唔一樣。但「我不是中國人」本身呢樣嘢已經包含文化抵抗、本土化與全球化、已經而家成日講嘅去中國化/再中國化嘅概念。

樓主加油。

利申:左膠學院讀書的右翼份子。
因為本身星加坡無原住民姐,你唔會話泰國唐人街講中文個d係泰國人掛?佢地係華人,英文係Chinese,但又同中國無關,好confusing
之前睇過篇news
美國移民局內部有細分 Singapore Chinese
Taiwan Chinese
美國好似轉咗用Taiwanese
Ethnically Chinese同Chinese National未必係同一樣嘢嚟嘅, 其實用依兩隻字已經好清楚分到啦.
East Asian
日本人同韓國人同其他東亞人個基因種唔同架喎
真心支持絲打咁認真為香港人發聲
經歷過雨傘之後 其實都幾無力 見盡個城市既荒誕不經 但自己可以做既野真係愈黎愈手 淨係睇住香港慢慢變成大灣區既一部分 慢慢被吞食
幫你手share左 希望有更多既迴響 比人知我地香港人諗咩
加油呀 你自己係個邊小心啲蝗呀!
其實Asian依個中性字咪幾好
Chinese個ese字尾已經有岐視成份
There are different facets on every subject. In light of Hui's perspective, I do concur with her. I am a British man who has resided in Hong kong for nearly three decades and I have seen the changes over the years. There are underlying issues where a lot of expatriates will not see, and until you have assimilated yourself into the HK society, understand their culture and language, then you have the rights to make a constructive criticism in this regard. Most of the comments I have seen on here are pitiful personal attack rather than an intellectual conversation.

覆左樓主希望過
Taiwanese有自己身份認同
美國想拉攏戰略合作伙伴最好就尊重人啦
love#
Ching ho ball

班五毛狗係有咩勇氣留個咁嘅言
咁所謂北方人同南方人都唔同㗎
新會員 仆街五毛
多行不義必自斃
啱,咁樓主唔洗咁大篇解釋啦
此post完
屌 以前係美國都係讀新聞 只係寫過啲中國留學生點出貓
從來我都係同鬼佬講我係hongkongese 雖然真係好少人知有咩分别
我識兩個維也納長大嘅人
佢哋會話自己父母係A國B國嘅人
而自己係維也納人
想like但手快hi錯左負自膠sorry
問題係香港人技術上兩個種類都係.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞