[借ac] 係美國新聞學院寫咗篇自己唔係中國人嘅文

1001 回覆
7430 Like 83 Dislike
留名等睇你俾人話xenophobic同racist
篇文寫得好差
不論文筆定內容
奇怪樓主可以做到Editor
其實應該連投稿嘅資格都冇

第一個回應已經指出樓主嘅內容錯漏百出
可能係想簡化來寫但你所講嘅並不真確
你呢篇文我覺得係幫香港人倒米
想強調香港人同中國人嘅分別冇問題
但一個正常人睇完你篇文會覺得係無理取鬧
首先對歷史認識不足亂噏24第一印象已經差
有機會我都想講下我曾經喺澳洲同鬼佬鬼佬教授交談嘅一段經歷
唔係香港住既人點會理解香港點解要反共
就好似從來都冇自由既人點會明自由係咩感覺
支持
我係外國坐uber同個司機傾香港同中國完全唔一樣果陣佢都好驚訝,有一部分人以為係同一樣既地方
已經有
依家就係個機會啦
想聽
「但一個正常人睇完你篇文會覺得係無理取鬧」
除咗中國人之外 我收到嘅全部都係好評 咁好明顯我已經達到咗帶到國際平台嘅目的?無人同我講過我無理取鬧喎
正評
Ching小心被消失

Btw我以前篇畢業論文都係講post-handover civic/ethnic identity
有興趣可以睇睇

https://1drv.ms/w/s!AnH9b56WJBgVjzxD6P27SHCsHn75
係囉,講啦,你呢個reply就齋得指控而無陳述任何理據。講吓你嘅高見
其實回歸只係一個騙局

你地變左籠養豬

想脫離大灣區不能

想加入大灣區也不能
其實啲大角狗係可笑同可悲
成長環境同教育都嚴重偏頗
跟本就唔會識批判思考
去到邊都只係支那人
諗野同睇野只會係單一方向鑽牛角尖
睇佢地淨係識瘋狂玩抖陰同抄其他國家既節目就知咩事

仲想香港人同佢地同流合污自甘墮落
唔講得埋喎 呢行喺美國都競爭大㗎
陰厹,曲線話比人知自己冇BNO
寫HK?!
點解可以constantly有一個人負評每一個post lol
推佢老母,撐呀
香港人身份比蝗騎劫
美國留學生表示支持
如果學校咁都打壓一定要反打
save低咗遲啲睇 多謝
同一條船啊
lm
幫推
其實identity係唔只一個,有cultural, social, personal, racial and ethnic, language... 甚至係multicultural, multilingual... 公平啲講句,冇錯呢一刻香港係俾中國管,但係呢個只係香港人其中一個identity,最重要係加埋所有其他perspective既identity之後所得出既既personal identity係咩,咁先唔會迷失。
係某huma course學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞